Announcement

Collapse
No announcement yet.

F1 VN Turske - Istanbul Otodrom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Izjava poslije trke i dio koji se odnosi na incident sa Montoyom:

Tiago Monteiro
    “Another finish for me, which is good for the record and the team. It was a very hard weekend because of the problem I had with an aching tooth. I was really fighting and I wanted a good result. After the first pit stop, I had a gearbox problem and lost first gear and then all the gears were a bit mixed up, which made my race very tricky. However, the times were looking good, I was quicker and quicker and catching my teammate near the end. Then, Montoya overtook me and shut the door in a braking zone. I could not avoid pushing him as I was blind and lost all the downforce. I am really sorry for him as he was fighting for a podium but we have talked a lot during the briefings that we should not move positions in braking areas. I do not really know what happened as I have not talked to him yet.
    sigpic

Comment

Montoyina strana price:

"It's a bit disappointing," said Montoya afterwards.

"I passed Monteiro and he just did what Jos Verstappen did to me a few years back. I thought everything was fine when I did the first few corners after [the incident] and then I went into Turn 8 and I had no rear grip.

"I was lucky to keep it going."

Montoya claimed that the impact badly damaged the rear of his McLaren and it was this, rather than the severe tyre wear he was also experiencing, that caused him to run off the track.

"He just hit me completely and broke the diffuser," said Montoya.

"He hit me right in the middle so all the diffuser was broken which destroyed the downforce of the car. It is a shame because we were looking really good for the constructors' championship with a one-two."

McLaren team boss Ron Dennis made no mention of the diffuser to ITV-F1's Ted Kravitz after the race, but admitted that Montoya's last lap mishap was frustrating.

"We were struggling with a flat-spotted tyre on Juan Pablo's car so we were just pacing it and obviously he had to be careful under breaking and he got ran into the back off by the Jordan," explained Dennis.

"We survived that and still had a comfortable gap to Alonso, but at that point we had to push and in pushing with a flat-spotted tyre, Juan just made a mistake and pushed that little bit too hard and it cost us second.

"He said 'I have it in control' but then he made a mistake.

"This is motor racing, it is very frustrating and the worst thing any team can do is criticise the performance of their team members . (HE HE, ipak ga krivi

"We'll take the pain together and take the gain together and we are focused on the next race already."
      Last edited by VIP; 21 August 2005, 16:41.
      sigpic

Comment

Evo da skupim sve na jednom mjestu za sve koji nemaju vremena da sve procitaju:
        Stanje u poretku vozaca i konstruktora pet trka prije kraja:

Pos Driver Nationality Team Points

1 Fernando Alonso Spanish Renault 95
        2 Kimi Räikkönen Finnish McLaren-Mercedes 71
        3 Michael Schumacher German Ferrari 55
        4 Juan Pablo Montoya Colombian McLaren-Mercedes 40
        5 Jarno Trulli Italian Toyota 39
        6 Giancarlo Fisichella Italian Renault 35
        7 Ralf Schumacher German Toyota 32
        8 Rubens Barrichello Brazilian Ferrari 31
        9 Nick Heidfeld German Williams-BMW 28
        10 Mark Webber Australian Williams-BMW 24
        11 Jenson Button British BAR-Honda 23
        12 David Coulthard British Red Bull Racing 21
        13 Felipe Massa Brazilian Sauber-Petronas 8
        14 Tiago Monteiro Portuguese Jordan-Toyota 6
        14= Alexander Wurz Austrian McLaren-Mercedes 6
        14= Jacques Villeneuve Canadian Sauber-Petronas 6
        17 Narain Karthikeyan Indian Jordan-Toyota 5
        17= Christian Klien Austrian Red Bull Racing 5
        19 Christijan Albers Dutch Minardi-Cosworth 4
        19= Pedro de la Rosa Spanish McLaren-Mercedes 4
        21 Patrick Friesacher Austrian Minardi-Cosworth 3
        22 Takuma Sato Japanese BAR-Honda 1
        22= Vitantonio Liuzzi Italian Red Bull Racing 1

Pos Constructor Points

1 Renault 130
        2 McLaren-Mercedes 121
        3 Ferrari 86
        4 Toyota 71
        5 Williams-BMW 52
        6 Red Bull Racing 27
        7 BAR-Honda 24
        8 Sauber-Petronas 14
        9 Jordan-Toyota 11
        10 Minardi-Cosworth 7
        sigpic

Comment

Ako neko moze da mi objasni jednu stvar:
          Ovo sam primetio dok su se Button i Alonso jurili u sredini trke. Button polako dodaje gas na izlasku iz svake krivine, pa tek kad vidi da je siguran doda gas do maksimuma, dok sa druge strane Alonso jos i ne izadje iz krivine doda gas do kraja i ne okrene se, sto se i vidi sa onih ocitavanja gasa na TV-u. Ali pored Alonsovog ocitavanja gasa uvek se pojavi oznaka TC, verujem da ste to videli. E sad ili ja to nisam primetio u ranijim trkama ili su to tek sad napisali, i to je verovatno Traction Control. Da li to imaju svi timovi, i sto je samo na renoima ispisivana ta poruka???

Poz

Comment

Mislim da je sada definitivno jasno da je Ferrarijev glavni problem Bridgestone. Nemoguce je da jedan tim ima tako promjenljivu formu. Prihvatam argument Calibre da je razlika izmedju Minardija i Jordana na jednoj strani i ferrarija na drugoj smanjena (mada nisam provjerio), ali tesko mogu da prhvatim ove timove kao bilo kakav reper. Sem toga Bridgestone je uvjek pravio gume iskljucivo za bolid Ferrarija i kao takve trebale su da pruze optimalan grip za taj bolid, a ostalima kako bude.
            Mislim da je uvjek bilo isticano da ferrarijima odgovaraju staze sa dugim i brzim krivinama, gdje dolazi do izrazaja dobar downforce bolida, a sada na stazi koja ima brze krivine poput Barse njih nigdje nema.
            Kako je moguce da Schumacher nakon prosle sezone ne moze da udje u nekim trkama ni u bodove, a o Barikelu da ne pricam? Jos jedan argument da su apsolutno svi iole solidni timovi danas na michelinima bili dosta brzi od Ferrarija. Pogledajte najbrze krugove. Jedan Sauber i red Bull Racing su brzi od njih. A Sauber je replika Ferrarija (starijeg modela) i brzi je od Ferrarija...svasta!
            sigpic

Comment

Jeste izgleda da si dodali Traction Control očitavanje, ne sećam se ko je bio u kadru kad se pojavljivalo. Sigurno ga svi timovi imaju. Mada... Kamera beše na Albersovom bolidu i kad je jedan točak bio levo na ivičnjaku na izlazu iz 10 čulo se kako se motor iznenada vrti znantno brže dok nije prebacio u višu brzinu. Nikako da se setim da li Minardi uopšte ima TC ili ne.

Čini mi se da svi ti podaci mogu da se "dedukuju" samo na osnovu zvuka i da to nije prava telemetija na TV-u. Jačina zvuka je throttle, odnosno i brake, visina naravno rpm, drljanje je TC, a brzinu ionako prikazuju odokativno sa bojama. Razmislite malo. Možda i grešim ali mislim da je tako. Da je prava telemetrija bilo bi mnogo preciznije sa brojkama.
              Cyber Racing
              LFS Otvoreno Prvenstvo Srbije

Comment

Originally posted by ionic
                Ako neko moze da mi objasni jednu stvar:
                Ovo sam primetio dok su se Button i Alonso jurili u sredini trke. Button polako dodaje gas na izlasku iz svake krivine, pa tek kad vidi da je siguran doda gas do maksimuma, dok sa druge strane Alonso jos i ne izadje iz krivine doda gas do kraja i ne okrene se, sto se i vidi sa onih ocitavanja gasa na TV-u. Ali pored Alonsovog ocitavanja gasa uvek se pojavi oznaka TC, verujem da ste to videli. E sad ili ja to nisam primetio u ranijim trkama ili su to tek sad napisali, i to je verovatno Traction Control. Da li to imaju svi timovi, i sto je samo na renoima ispisivana ta poruka???

Poz
                Koliko ja znam TC je dozvoljen, pa prema tome ne znam zasto ga BAR Honda ne bi koristila. Razliciti prolasci kroz krivine mogu biti posljedica podesavanja bolida, ali i stila voznje.
                sigpic

Comment

Originally posted by Misko
                  Nikako da se setim da li Minardi uopšte ima TC ili ne.
                  .

Svakako da ga ima, ali on funkcionise na nivou koji imaju i drugi sklopovi tog bolida. A i sam si dao objasnjenje za Minardi. Vjerovatno je udarac prednjim tockom na ivicnjak podigao i zadnji, sto je automatski povecalo trakciju istog. Zadatak TC je da u tim trenucima odma smanji broj obrtaja koji se prenosi na taj tocak.
                  Last edited by VIP; 21 August 2005, 22:39.
                  sigpic

Comment

mogli bi malo da smanje dozivljaje sa tim pomocima, ovako vise vozi racunar nego vozac....
                    ako je naleteo prejako na ivicnjak i ne zna da iskontrolise bolid i treba da se okrene.
                    ako nije u stanju da odmereno da gas po izlasku iz krivine i tu treba da se okrene.
                    malo zanimljivosti da unesu u taj F1, a ne ovako da veci deo sezone gledamo obilazenja kroz PIT.
                    danasnja trka mi je jedina zanimljiva koju sam gledao ove sezone...

Comment

U stvari to bi bio diferencijal. Desni točak na asfaltu a levi se vrti u prazno.
                      Cyber Racing

Comment

Ma nije se Albers okrenuo, išao je savršeno pravo no problem. A TC nije pomogao ni Buttonu u kvalifikacijama ni mnogim drugima. Vozi se nego šta. Malo lakše doduše.

Ko hoće identične bolide bez hightech pomoći gde je vozačka veština skoro jedini faktor koji odlučuje sada konačno ima A1 GP pa neka uživa. www.a1gp.com Videćemo na šta će da izađe.
                        Cyber Racing

Comment

Originally posted by Ser_Zile
                          mogli bi malo da smanje dozivljaje sa tim pomocima, ovako vise vozi racunar nego vozac....
                          ako je naleteo prejako na ivicnjak i ne zna da iskontrolise bolid i treba da se okrene.
                          ako nije u stanju da odmereno da gas po izlasku iz krivine i tu treba da se okrene.
                          malo zanimljivosti da unesu u taj F1, a ne ovako da veci deo sezone gledamo obilazenja kroz PIT.
                          danasnja trka mi je jedina zanimljiva koju sam gledao ove sezone...
                          Pa pazi, nije to bas tako. TC nije svemocan, a i omogucili su ga jer nisu mogli da sa sigurnoscu utvrde da li neki timovi simuliraju rad istog pomocu ECU jedinice motora.
                          Vidio si kako je button izletio na trenigu zbog naletanja na ivicnjak. Sistem nije u mogucnosti da tako brzo smanji broj obrtaja tocka. On vise pomaze kod situacija koju je naveo ionic, kada su oba tocka na podlozi i imaju razlicito prijanjanje (izlazak iz krivine, sasvim normalna stvar da je jedan tocak vise opterecen), a u pitanju su situacije koje preovladjuju.
                          Potpuno gubljenje dodira sa podlogom je vec radikalna situacija i od vozaca se ocekuje da je izbjegavaju.
                          sigpic

Comment

Originally posted by Misko
                            U stvari to bi bio diferencijal. Desni točak na asfaltu a levi se vrti u prazno.
                            Pa da naravno, kod svih vozila na zadnji pogon snaga se prenosi putem diferencijala.
                            sigpic

Comment

Originally posted by VIP
                              Pa pazi, nije to bas tako. TC nije svemocan, a i omogucili su ga jer nisu mogli da sa sigurnoscu utvrde da li neki timovi simuliraju rad istog pomocu ECU jedinice motora.
                              Vidio si kako je button izletio na trenigu zbog naletanja na ivicnjak. Sistem nije u mogucnosti da tako brzo smanji broj obrtaja tocka. On vise pomaze kod situacija koju je naveo ionic, kada su oba tocka na podlozi i imaju razlicito prijanjanje (izlazak iz krivine, sasvim normalna stvar da je jedan tocak vise opterecen), a u pitanju su situacije koje preovladjuju.
                              Potpuno gubljenje dodira sa podlogom je vec radikalna situacija i od vozaca se ocekuje da je izbjegavaju.
                              verujem da TC nije svemocan i malo sam preterao verovatno zato sto mi se vec nedeljama ili mesecima mota po glavi recenica komentatora na samom pocetku trke "na ovoj stazi su obilazenja gotovo nemoguca". tacno je tako i bilo, jedino obilazenje u vrhu i to kroz pit samo ne znam dal je u madjarskoj ili pre nje. cemu trka ako ce da voze u koloni i moramo da cekamo neko izletanje da bi doslo do neke promene? i tu sam se bio tako smorio i rekoh vise ne gledam ali dobro je sto sam gledao danasnju trku. danas je posebno bio simpatican wilijams sa greskom koju su napravili.

sad sam smorio i sebe, laku noc

Comment

Da je umesto Montoje Kultard sad bi Mercedes imao ubedljivo prvo mesto medju konstruktorima. Ovako imaju temperamentnog vozaca, koji ovog puta ne samo sto je sebe i Mercedes izradio, nego je Kimi razliku u odnosu na Alonsa smanjio za 2 umesto za 4 boda. Iskreno, voleo bih da Alonso osvoji titulu sa 2 boda razlike.
                                - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
                                - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Working...
                                X