Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Mazda 6 CD175 AT AWD Wagon

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

A što ne opel, ford i škoda, ubacimo još i citroen, reno? BMW, Audi, Mercedes... je li ti to pokušavaš da nam prodaš priču da je mazda premium segment? Zna se šta je premium i takve gluposti poput "premium lite" ne postoje, OK pistoje kada kupiš polovan premium.
    Sa japancima malo manje problema oko preprodaje... zanimljiva konstatacija, verovatno i istinita iz prostog razloga jer moraš da im staviš nižu cenu. U realnosti daleko od istine ne zbog toga što su japanci već što su cene polovnjaka kod nas neviđeno dobre, oni koji imaju da dobace se vozaju u maltene novim vozilima za ogroman popust.

Ti i Zmaj nemate iste predstave o podvoznosti, ako ti je RAV4 bio pegla sam si sebi automatski dao crveni karton u daljoj raspravi po tom pitanju.

Što se SUV prodajnih brojki tiče... čista moda i potreba za megalomanijom, ništa ne garantuje da se stvar za 5 godian neće promeniti. Što se prostorno ekvivalentan SUV je bar 50% skuplji

He who loses control, loses.

Comment

@ bruyoni

Citroen ne bih stavljao u red sa Mazdom iz prostog razloga što svi moji drugari koji su uleteli u avantur zvanu C5 (jeftino / lepo / dobro opremljeno ) sad to popravljaju i gledaju da prodavaju ...

Opel i Ford sam spomenuo kao pravu alternativu Mazdi . Škoda je alternativa ali pre par dana smo pričali da neko ko kupuje Mazdu ne gleda Škode i obrnuto ...možda nisi video ili si prekosčio . Renault nisam spomenuo jer oni nema ozbiljnog predstavnika u klasi . VW sam preskočio jer mislim da je on sa cenom tu negde ,sa performansama tu ili je i jači ali je kasko za njega takođe ubitačan ...

Hej i ja mislim da je PREMIUM glupost , zato sam i ga stavio u svom postu pod navodnike ! Nisi to primetio ?

Dalje oko postprodaje japanaca ...moje iskustvo je bilo odlično , bio sam strpljiv i prodao sam moju mazdu 6 2011 CD129 sa cca 50.000Km jako dobro (15.000 €). Pritisak na cene postoji kod svih brendova jer nam je tržište u zalasku ali je kod francuza ubedljivo najveći.Opet govorim iz iskustva prijatelja .

Ono sa crvenim kartonom ne razumem ... forum , demokratija ili diktatura i strahovlada :-) ?

RAV 4 ozbiljno dobro leži . To ti govorim iz pozicije nekog ko je vozio Q5 2 godine i 50.000Km u svim uslovima i pored njega Q7 povremeno . Da je RAV (pre)tvrd i to se slažem ali leži za desetku .

Prostorno ekvivalentni SUV ...jel su CX-5 i Mazda 6 kombi prostorno ekvivalentni ? Znam da im platforme nisu iste ali nisam vozio CX-5 ni novu šesticu pa ne mogu da sudim , Onako na oko i sitz probu jesu , mada mi se čini da je Mazda 6 malo komotnija ....ali tu su negde ?

Comment

Nema potrebe za defanzivom Time što si rekao da RAV4 leži ko pegla si sam sebe postavio u drugu grupu vozača. Na to je mislio kad ti je rekao da si sam sebi dao crveni karton.

Opet se vraćamo na taj subjektivan element. Dušan Borković da provoza običnog čoveka, taj bi verovatno u nekom trenutku pao u nesvest. I sad ti ta dva čoveka (Borkovića i tog običnog) kad pitaš kako neki auto leži - nije to isto ako jedan kaže ko pegla i ako onaj drugi to kaže. Mnogo su različiti reperi. Pride sam ja svestan da i mene Borković ili Vesnić da provozaju da mi ne bi bilo dobro. A većina ovih sa slava i rođendana je ubeđeno da su svi reinkarnacija Sene, samo zato što poteraju kola 200 na autoputu. Razumem ja i to, zato se ne upuštam u te debate jer nemaju poentu.

Što se tiče cena polovnjaka, to je meni žešća enigma. Mazda6 je za isto godište i kilometre bezmalo duplo skuplja od Insignije. Ko je tu lud, meni nije jasno, ali mene možda pištoljem možeš da nateraš da platim 15 soma auto star 5 godina, a da mu pod haubom nije bar 300konja. Al kupaca evidentno ima, tako da srećno sa kupovinom i daljom prodajom.
        - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
        - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Iskustva ljudi iz moje okoline sa Citroenima su pozitivna tako da se o tome može voditi rasprava u zavisnosti od uzorka, ne tvrdim da su vrhunac kvaliteta ali nisu ni loši.

Što se rasprave o škodi tiče sećam je se ali sam je zanemario iz prostog razloga što vi niste nikako naveli razlike između te dve grupice koje hoće da kupe karavana već se sve zasnivalo na iluzornom subjektivnom stavu (neću da neko misli da sam kalkulisao, neću da vozim auto koga voze direktori sitnih firmi, neću da vozim auto koga voze državni činovnici itd... ništa što bi ponelo naziv argumenta) Argumeni predškolskog nivoa tipa ko kupuje brod ne gleda avion nekako mi nemaju težinu

Ja ne mislim da je premium glupost, SUV su glupost, premijum je ekstravagancija i prilagođavanje svojim potrebama. Da li je potrebno? Verovatno ne ali ako neko želi da olakša novčanik da bi olakšao život... volja mu.

Što se prodaje polovnjaka tiče uvek treba imati strpljenja i pogoditi pravu cenu, eto ti si svoju udomio i neko je za 50% cene dobio tek razrađen auto, evo gledam ima da se kupi 6 2013 benzin za 18000€... da sam u tržištu za šesticu otiša obih do garija i rekao evo ruke.

Crveni karton... zmaj objasnio

Edit: Nađoh još jednu zamerku dok sam blenuo u galeriju... sklonili su ručnu kočnicu ubacili onu električnu glupost na dugme
          Last edited by bruyoni; 24 August 2015, 21:11.

Comment

@ zmaju ,

nema tu nikakve enigme sa polovnjacima , tu se tačno saberu sve mane i prednosti nekog brenda ili modela i tržište kaže koliko to nešto vredi ili ne vredi ... honde i mazde ali i tojote odlično "drže" cenu , možda sam redosled malo pobrkao ali nije to sad najvažnije

što se tiče kartona , crvenih i žutih ....gde čovek sebe da smesti sa SUV vozilom teškim preko 1500Kg i koliko treba da se juri sa takvim čudom da bi bio dovoljno hrabar ? Pa to su volzila u potpunosti nespremna za ludorije tako da kad se kaže da leži kao pegla tu se misli u skladu sa namenom i mogućnostima nečeg što nije predodrećeno za trke . Leži RAV i bolje od nekih primeraka iz C segmenta , znate i vi to , vidim svašta ste probali , i neka , tako i treba .

@ bruyoni ,

O citroenu sve govore statistike i odnos cena novog i npr starog 3 do 4 godine na nekim drugim bolje kotiranim tržištima ...njih još drži DS koji se prodaje na talasu odličnog dizajna ali sve ostalo je u drugom planu ...tako je to sa tim autima bilo još i davno kad je moj ćale sa CX-om išao na službene puteve i vodio mene a vraćali smo se bez vozača u FIATU 132 jer je CX ispustio dušu , ulje iz hidraulike i ko zna šta još ...inovativna filozofija sa odličnim rešenjima ali bez kvalitetne završnice :-)

No dobro ni Citroen ni Škoda nisu tema .Škoda se u mom sazvežću kotira kao pouzdana .
            Možda tebi neki moji stavovi deluju kao dečiji , iluzorni ili kako si već to sve okarakterisao ali takvi su kakvi su i ja neću za moje novce da vozim nešto što mi se ne sviđa . Brojnost na ulicama je samo jedan deo te priče , drugi motivi su objašnjeni u predhodnim postovima pa ne bi da se ponavljam . Mnogi od tih modela su potpuno bez smisla a SUPERB je jedan o predvodnika te grupe , budimo najveći od svih :-) ma koliko to bilo nepotrebno i nerezonski .

Još samo par reči o tzv fenomenu PREMIUM , iz mog ugla ...
            Sve je to super , ali veruj mi dok neko drugi plaća ...kad ja treba to da platim, ne mogu sebi nikako da objasnim zašto to sve meni baš treba kad ima u drugoj "štali" skoro pa sve tako dobro ali za mnoooogomanje novaca, teško zarađenih i pri tome novaca koji su određeni da idu na doboš ...auti gube vrednost , na žalost .
            Probao sam , najviše AUDI ali i druge marke koje smo imali u firmi i na velikom broju primerak se shvati da se i to kvari i da i tu ima problema itd.

Kad dođeš u zrele godine i shvatiš koliko si "produvao" para kroz auspuh uhvati te jeza i počneš da razmišljaš šta si sve mogao da si samo umesto 4 kruga vozio hondu i ili mazdu koje isto tako znaju i mogu da podignu adrenalin i da slušaju i nekvare se .

Ko ima para na bacanje i ko voli i uživa u automobilima platiće to nešto debeeelo pa nek izvoli . Ja kažem posle velikog iskustva da je to glupost . Pri tome sam vozio 3 premium modela , imao ujaka koji provozao barem 5 i gde mogu eseje da pričam šta se sve kvari na mercedesima jer je ujak živeo i radio u Boblingenu sa svim komšijama koji su takođe radili u MB fabrikama u okolini i u doba zlatnog perioda vozili razne trokrake zvezde po diskontnim cenama jer rade u fabrikama ...sveti pleh kažu švabe za MB i vole to jako :-)

Ja sam moju staru mazdu šesticu platio 22.400€ , prodao sam je za 15.000€ posle 4 godine a kad sam krenuo da je prodajem svi ali svi "stručnjaci" su mi govorili da neću dobiti više od 11.000€
            Snaga brenda je u tome da kad se pojavi novi model sa jačim cenama i počne da se dobro prodaje i stari modeli reafirmišu svoju vrednost ... da je novi model nešto "zajebao" na startu i ja bi se loše proveo , ali sreća pa je sve prošlo ok ...

Comment

Čim mi neko kaže da neće da vozi ili nešto što mu se ne sviđa to uvažavam kao validan argument. Ali nameru nemam da stojim mirno dok mi neko servira hvalospeve da je svoj izbor načinio zbog inventivnosti fabrike, poštovanja duha predaka osnivača fabrike, prkosa fabrike, sportskih aspiracija i rešenja "proisteklih" iz njih... Dok na "Kupio sam jer mi se sviđa", na to nemam šta da dodam i oduzmem.

Škoda predvodnik grupe "da budemo najveći"... koje su ono dimenzije Superba a koje Mazde6

Svestan sam što neki izbegavaju Škodu, Premia marka što kaže Zmaj, ali kada proračunaš i pogledaš gomilu pogona koji istovremeno proizvode i Premia i "brend" uvidiš da u dosta slučajeva baš ta Premia prodaje proizvod dok brendovi uzimaju premiju na iluziju životnog stila.

Kao klinja sam se nagledao pokvarenih premium modela i marki tako da nikada nisam gajio zablude da je premijum = pouzdanost. Gore sam u jednoj rečenici, možda i reči, opisao šta je u stvari premijum.

Comment

I preci i duhovi i sve u kompletu čini nešto što te privlači ili odbija ...pogledaj Alfa Romeo , zar to nije to ? Neka magla koja se prodaje ali se i gradi godinama ... tako to ide u životu , neko prodaje realne vrednosti a neko snove , sve je to deo startegije u kojoj svaki brend čezne , da prodaje skupo a plaća malo .

Znaš ako u životu staviš sve na kocku onda to treba znati ceniti ...taj prkos o kom sam pričao vidim da ti se ne sviđa ali ajde da ti malo objasnim moje stanovište ....mnogi idu utabanim putem . Uspeh je zagarantovan , zarada na velikom broju primeraka takođe . Ništa veliko ali posao ide auta je mnogo . Veliki utabaju put i kažu downsizing , to je to i svi sad hrlimo ka tome ...oni usput i prave greške ali toliki točak se ne može zaustaviti , on melje , on ima odeljenja za medijsko prikrivanje grešaka , za promocije itd . TSI je genijalan koncept sa hljadu problema ...mnogi su poludeli od toga , internet je pun priča i snimaka sa problemima na tim motorima ali avaj oni godinama za redom dobijaju nagrade Engine of the year...ko je tu lud ?
                I onda neka firma , mala , sa produkcijom od jedva milion jedinica , potpuno beznačajna izađe sa nekom drugom pričom i krene nekim drugim putem ...naravno da stavlja sve na kocku jer oni nemaju budžete za podmićivanje novinara , oni nemaju para da prikriju svoje greške ...oni su (valjda) sigurni šta rade i kreću u borbu za opstanak . Tek posle prvih skyactive modela prodaja Mazde se oporavila i sada posluju pozitivno ali sve je to mršavo i zapravo brend je još uvek u opasnosti ...

Ja sam u životu krenuo od nule i često rizikovao u poslu i znam šta znači ta vrsta hrabrosti koju ispoljavaju startezi kod Mazde . Sad to neko ceni a neko kaže , to su gluposti . Zavisi od pristupa , iskustva itd.
                Najnovije vesti iz Mazde su da se kompresija diže na 18:1 i da će tako ispuniti euro 6 norme uz povećanje obrtnog momenta itd.Što se kaže , videćemo ...ali izgleda da turbine neće biti još dugo kodmazdinih benzinaca .mada znaju oni i to da naprave ,koliko se sećam onaj 2.3 motor kod CX-7 nije bio loš osim što je bio žedan ?

Škoda Superb je malo duža od Mazde 6 ali dali si pogledao gde je ta dužina potrošena ? Uglavnom na prostor između prednjih i zadnjih sedišta . Ok i gepek je ogroman ali ono što prvo upada u oči je prostor za kolena ...on j e nepotreno velik , potpuno beskoristan i čak ponekad neprijatan jer onemogućava komunikaciju između saputnika , npr žena dodaje sendvič ili vodu mužu dok vozi . Opet zadnja klupa je prekratka i kad se čovek (185cm) ispravi skoro već ubije glavom o plafon u tolikom automobilu ?
                Superb je i nastao u novije vreme kao Pasat za Kinesko tržište gde je ta vrsta preterivanja sa dužinom odraz moći i uspeha . U Evropi je to odraz preterivanja . Sećate se prvog superba , bio je skoro isti kao Pasat samo dosta duži .

Ovo sve pričam za stari model , jer novi još nisam ni video uživo ,da ne bude zabune , novi deluje skladnije .

Realno kao što kaže Zmaj nećeš ti sad naći neki krucijalni razlog da ovaj valja a onaj ne valja . Sve je u toj magli i zato je ona bitna

Comment

Superb (novi, kad moram da crtam): 4861 mm, Mazda 6: 4871 mm (stari je kraći)
                  Nisi se potrudio ni da pogledaš...
                  Za nedostatak prostora nad glavom u zadnjem delu je možda istina za stari ali u novom nije imao problema da sedi moj stari koji je 190, ja sam povukao na kevu pa ni nakon spavanja ne prelazim 179. Za dodavanje sendviča sa zadnjeg sedišta neću da komentarišem jer kad mi se jede ja stanem

Comment

Originally posted by bruyoni View Post
                    Superb (novi, kad moram da crtam): 4861 mm, Mazda 6: 4871 mm (stari je kraći)
                    Nisi se potrudio ni da pogledaš...
                    Za nedostatak prostora nad glavom u zadnjem delu je možda istina za stari ali u novom nije imao problema da sedi moj stari koji je 190, ja sam povukao na kevu pa ni nakon spavanja ne prelazim 179. Za dodavanje sendviča sa zadnjeg sedišta neću da komentarišem jer kad mi se jede ja stanem
                    ja sam sve što sam rekao i mislio sam na stari superb ... ako je na papiru kraći od nove šestice onda je to tek staršno koliko deluje nezgrapno dugačak , visok i uznk ....znam da nije uzan ali kad ga čovek gleda , deluje nezgrapno u odnsou na svu tu dužini . Iskreno neka boja ga malo dovede u proporciju ali i toje na mišiće .

Novi je znatno proporcionalniji i oku miliji , tu već na slikama vidim znatno lepši auto ali ja ga još nisam video uživo .....Jel to stiglo kod nas ?

I naravno da ne znam baš sve podatke tačno , nemojmo preterivati , pored automobila ima stvari od kojih se živi za pamćenje

Vidim da ti je sendvič smešan , ali ok zamisli flašicu vode , žvake , novčanik šta god poželiš da ti neko doda i da je taj npr visine 175cm, e pa taj neko će morati da skoro ustane da bi ti nešto dodao ... čak je i priča sa putnicima na zadnjem sedištu otežana ...mora se podviknuti i stišati muzika jer se prosto ne čuje , dugačak je to "autobus".

Comment

Ni ne očekujem da se zna ali sam mislio da nije teško pogledati dimenzije kad se već sedi za računarom i poteže argument veličine.

Flašica... skoro svaki auto sada napred ima bar dva držača u konzoli a neki i u vratima, žvak i novčanik stoje u kaseti ili džepu ili u nekoj od pregrada... Divno, sada potežemo ono za šta smo zamislili da će biti problem... šteta što je Nidža otišao na drugi forum da im prodaje priču kako ima posebnu mapu u ECU za prskalice šoferke, bilo bi materijala za propisan skeč top liste nadrealista.
                      Last edited by bruyoni; 25 August 2015, 09:39.

Comment

Ni ne očekujem da se zna ali sam mislio da nije teško pogledati dimenzije kad se već sedi za računarom i poteže argument veličine.

Flašica... skoro svaki auto sada napred ima bar dva držača u konzoli a neki i u vratima, žvak i novčanik stoje u kaseti ili džepu ili u nekoj od pregrada... Divno, sada potežemo ono za šta smo zamislili da će biti problem... šteta što je Nidža otišao na drugi forum da im prodaje priču kako ima posebnu mapu u ECU za prskalice šoferke, bilo bi materijala za propisan skeč top liste nadrealista.
                        Sendvič , flašica , što god hoćeš ...na kraju dali si primetio i da je i sam razgovor sa saputnicima na zadnjoj klupi problem ? Ja ti to ne pričam jer projektujem probleme ja sam imao problem jer sam se družio sa superbom desetak dana koliko je bio iznajmljen od strane mog prijatelja iz Kanade koji je želeo automatik a svidelo mu se jer podseća na njegovog Dodge-a .

Jel si ti vozio nekad superba ? Jer ako nisi ili bar ako se nisi vozio ovo o čemu pričam teško je zamisliti da je moguće . Ni sam nisam to pomislio dok mi se u praksi nije pokazalo .

Pozdravi Nidžu a mene nemoj da stavljaš u kontekst nekoga koga ne poznajem , ja ti lepo ovo sve pričam pa svidelo se tebi to ili ne . Za to služe forumi . Ja nikoga ne prisiljavam da veruje u ono što ja pričam . Možemo da se složimo ili ne ali ne moramo da se "častimo" sa nepozantim etiketama .

Pozzzz

Comment

Ne pratiš na času, odgovori #9 i #53 u ovoj temi, zaključi da li sam bio u njemu a bio sam i napred i pozadi. Ne razgovor nam nije predstavljao problem ni u jednom momentu čak ni visokim putnim brzinama, dodavanje raznih stvari, pre svega dokumentacije i mobilnih telefona takođe nije predstavljao problem. U prošloj generaciji sam godinu i po dana obitavao bar dva puta nedeljno kako na vozačkom tako i na ostalim mestima.
                          Da li bih uzeo, dao pare, predhodnu generaciju? Ne. Ne sviđa mi se kako spolja tako i iznutra. Novi mi se sviđa.

Nidža, inače nezvanični PR Fiat grupacije, je gari koji obožava argumente za koje on misli da su neopipljivi a onda ode kada mu pokažeš da su konkretni i merljivi i po njegovu stranu nepovoljni; samo što on argumente o nasleđu, sportskom duhu i konstrukciji (i ako o tome dokazano pojma nema) govori mrtav ozbiljan dok si ti na neke udario sa šegom na svoj račun i to je OK.

Comment

Ne pratiš na času, odgovori #9 i #53 u ovoj temi, zaključi da li sam bio u njemu a bio sam i napred i pozadi. Ne razgovor nam nije predstavljao problem ni u jednom momentu čak ni visokim putnim brzinama, dodavanje raznih stvari, pre svega dokumentacije i mobilnih telefona takođe nije predstavljao problem. U prošloj generaciji sam godinu i po dana obitavao bar dva puta nedeljno kako na vozačkom tako i na ostalim mestima.
                            Da li bih uzeo, dao pare, predhodnu generaciju? Ne. Ne sviđa mi se kako spolja tako i iznutra. Novi mi se sviđa.

Nidža, inače nezvanični PR Fiat grupacije, je gari koji obožava argumente za koje on misli da su neopipljivi a onda ode kada mu pokažeš da su konkretni i merljivi i po njegovu stranu nepovoljni; samo što on argumente o nasleđu, sportskom duhu i konstrukciji (i ako o tome dokazano pojma nema) govori mrtav ozbiljan dok si ti na neke udario sa šegom na svoj račun i to je OK.
                            Da ne pratim na času , moguće ... ja znam kako sam se ja proveo u njemu i znam da to nije bilo do kraja pozitivno iskustvo i preneo sam ovde svoje viđenje bez da to nešto naturam , Na kraju ispada da mislimo slično o tom prošlom modelu superba ali sa nekim nijansama , čak je i naznaka za novi slična uz moju ogradu da ga nisam probao .

Ja nisam ničiji PR , bloger ili tako nešto slično . Pokušavam ovde da obogatim svoje iskustvo i da podelim svoja viđenja sa drugima .

Različiti smo pa čak ista iskustva u vožnji drugačije doživljavamo . Tvoja vožnja , moja vožnja , različiti utisci ...meni neke stvari smetaju , tebi ne . To je sve OK svako kaže svoje , ali kad ja kažem svoje onda od tebe dobijem pomalo agresivne odgovore , samo to hoću da podvučem .

Pozzzz

Comment

Kad smo kod Škode, za jednu firmu koja se diči Simply Clever krilaticom, greota je što se na zadnjoj klupi ne može podešavati nagib.

Comment

Ono sto je jedino jasno je da kada je neko fanboy odredjene marke, dzaba ovakve rasprave. Cela prica vodi ka klin-ploca kombinaciji. Meni npr. posle 3 mazde u kuci, nebi palo napamet da kupim jos jednu, barem ne u skorije vreme.

Da ne tupim bez veze, nema ovde konstruktivne rasprave.
                                "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Working...
                                X