Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Mazda 6 CD175 AT AWD Wagon

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Pfff, gradska vožnja mu baš ne odgovara. Pošto je malo kilometara uopšte pređeno (~200km) i sve u gradskoj vožnji - čim ga ne vozim ležerno, potrošnja odma ide na gore. Jutros je pokazivao 10,5, a nisam ga vozio dramatično brzo. Tek posle današnje kratke vožnje autoputem potrošnja je opet sišla u jednocifren opseg.

Sad sam morao da pročitam šta je radio cx5 sa istim pogonom i potrošnja je bila dosta niža, a isto se vozilo preko leta i vozač je bio isti? Ne čini mi se da ovog nešto posebno gasiram, ali je evidentno da mi je noga teža na gasu u ovoj karoseriji nego kad vozim SUV....

Vremenski uslovi ne idu na ruku, tako da auto još uvek nije izmeren. Pošto je automatik, brojke bi trebale da budu vrlo blizu kataloškim (9,1 do 100).
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Današnji eksperiment sa autoput/magistrala mešavinom u dužini od 600km je pokazao da automobil nije posebno jeftin ni na autoputu (7,6l pri 140kmč) što je za mene neprijatno iznenađenje, posebno posle XTraila koji sa 1.6D postiže skoro identičnu ekonomiju, doduše ima 300 obrtaja više za istu brzinu nego Mazda, ali i 0,6l manju zapreminu.

Nakon ~800 pređenih km, prosečna potrošnja je 8l, ali se auto stvarno nije proslavio ekonomijom. Insignija 2.0 CDTi je daleko ekonomičnija na autoputu, nju sam za manje-više sličnu potrošnju vozio bar 20kmč brže. Deo rešenja je sigurno u tome što Mazda ima relativno kratku šestu, ja bih sa 2.2D očekivao da imam 150 na 2500 obrtaja, na na 3000.

U svakom slučaju, automobil je dramatično udobniji od prethodnog modela i to je verovatno najbitnija stvar. Bilo bi dobro da probamo 2.2 dizel sa manuelnim menjačem i bez 4x4, da utvrdimo koliko je zapravo 2.2 ekonomičan motor.

Comment

Prosecna potrosnja, prosecne performanse, skupa registracija, da li dizajn moze da popravi prosek.
        sigpic

Comment

Koliko ima prostora na zadnjoj klupi? Vidim da dosta poredite sa Insigniom a čini mi se da Opeli, "tradicionalno" nemaju baš nešto
          "Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that." Shankly

Comment

Cek ako sam dobro shvatio izlaganje 2,2 ima skoro identicnu potrosnju na autostradi kao i 1,6. kada se uzme u obzir 4x4 i automatik to u uopste nije lose, stavise. Naravno po gradu kada stojis i trosis po radnom satu stvar se menja u korist manje radne zapremine.
            Mesta ima, isto kao i verzija sa prednjom vucom jer je platforma u startu predvidjena za 4x4, th. vise od insignije

Inviato dal mio thl 4000

He who loses control, loses.

Comment

Da li dizajn može da izvuče stvar? Totalno lično pitanje Mene ova kombinacija nije kupila, skoro sam siguran da izbacivanje AWD i/ili AT može dosta da promni karakter automobila.

Prostora ima malo više nego u Insigniji, taj auto je baš mali na zadnjoj klupi za ono što se u klasi nudi. Poredimo ga sa njom, zato što je ona skoro vožena u kombinaciji 4x4 AT karavan. Ima tu još kandidata, ali nije voženo na testu. Ja nisam vozio novi Pasat/Superb, Mondeo... tako da nemam baš neki reper po pitanju zadnje klupe, ali mi se čini da je ovde nešto malo manje mesta nego što smo imali kada je vožena limuzina pre neku godinu. Totalno subjektivno, na osnovu toga koliko su mi daleko dečija sedišta od prednjih.

Što se performansi tiče, auto je izbacio kataloške brojke: 9,2 do 100. Na jednom merenju je čak i isterao bolje nego katalog - 8,9 što je zanimljiv fazon - start-stop je bio uključen, pa je zapravo dobijen efekat držanja kočnice na startu što pomaže maticima da krenu malo bolje jer mu to omogući da nabije malo obrtaja. S obzirom da će većini biti uključen start-stop, možda je to i realna brojka? Sva ostala merenja su pokazala 9,2-9,3.

Na dužim rutama, ume malo da zamara sa pingovanjem - te mnogo si dugo za volanom, odmori se - te drži ruke na volanu (ako ga držim ovlaš na dnu volana sa obe ruke, što umem kad sam dugo na tempomatu). Sve te zezalice mogu da se isključe, što je uvek dobra stvar.

Kad smo već kod Insignije, aktivni tempomat je DALEKO bolje rešen. Daleko nežnije smanjuje/dodaje brzinu, tako da je ceo ugođaj vožnje opterećenim autoputem daleko bolji. Takođe je vrlo lepa stvar što se menjanje daljine koju aktivni tempomat podešava tasterom koji je na volanu. Meni je, za razliku od Rejsera, HUD sistem baš dobar. Nije idealan - za to bi trebalo da bude malo više, ali je super. Sad na tom ekranu sistem prikazuje ne samo brzinu i navigaiju, već i brzinu na kojoj je tempomat kao i dužinu razmaka za aktivni tempomat (okačiću sličicu malo kasnije).

Comment

koliko si u stanju da se opustis i oslonis na aktivni tempomat? Mislim konkretno na tebe, ne uopsteno?
                sigpic

Comment

Šta mislite koliko će ovakvih biti prodato u Srbiji ? Ja im nešto ne prognoziram velike cifre .

Ne mislim da je potrošnja nešto presudna , ko voli ovakav auto neće na to toliko gledati , nego karavani nisu nešto popularni ovih zadnjih godina . Čini mi se da će sa ovom cenom pre neko zagristi za CX-5 koji je jednako nezgodan za registraciju ali je kao forma popularniji ...

Comment

S ovom cifrom teško.
                    Pa i Outback ima ozbiljno manju potrošnju s 2.0 motorom a koštaju slično.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Comment

Ko i svih 2,2 dizela... dok ne unormale porez na 2000-2500 ccm do tada ako neko baš hoće šesticu karavan ima strava benzinac.

Karavani nikad nisu bili "popularni", uvek je bio deo kupaca koji ih kupuju i oni znaju što ih uzimaju pa ih je jako teško nasamariti da forme/stila radi uzmu SUV pa se toj tržišnoj niši duži niz godina zna veličina

He who loses control, loses.

Comment

Originally posted by bruyoni View Post
                        Ko i svih 2,2 dizela... dok ne unormale porez na 2000-2500 ccm do tada ako neko baš hoće šesticu karavan ima strava benzinac.

Karavani nikad nisu bili "popularni", uvek je bio deo kupaca koji ih kupuju i oni znaju što ih uzimaju pa ih je jako teško nasamariti da forme/stila radi uzmu SUV pa se toj tržišnoj niši duži niz godina zna veličina

manje više porez ... ko ima da plati 35.000€ ima i za porez .

Nego karavani se teško posle prodaju a forma SUV-a je ipak bolja jer iako imaju isti 4x4 pogon, SUV lakše prolazi kroz sneg jer ima veći klirens . Sneg spominjem kao jedinu realnu preprku koju savremeni terenci treba da savladaju . Eventualno neko rizičnije pecanje i silazak do egzotične plaže :-)

Vozna dinamika je blago na strani karavana , potrošnja egal , veličina gepeka takođe tu negde ? Možda je samo uglađenost vožnje (buka i ljuljuškanje) blago na strani karavana .

Zašto onda kupiti karavana a ne SUV po skoro istoj ceni ?
                        Izgleda da brojke iz predhodnih godina pokazuju najbolje ...
                        Dok SUV klasa buja , limuzine a i karavani presušuju ...

Comment

A i cice bolje padaju na suvove, zamisli da kreneš da staruješ neku, pa makar i sa "shooting brake-om" ili sa npr. x35 ili sportage-om pa da vidiš đe će se prije "zalećeti" ;-)
                          "Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that." Shankly

Comment

Stvarno ne znam da li priča kupuješ kola do 30K EUR, šta te briga za 350E godišnje (tj. nov set guma svake dve godine ili neki jeftiniji kasko) ima težinu? Ja koliko čujem od uvoznika japanaca, na pomen 2.2 svi padaju u nesvest, dok švabe uredno imaju 2.0 i polomiše se od prodaje.

Karavan ili SUV. Subjektivno. Meni je SUV totalni promašaj, pošto od mene traži kompromis tamo gde ne želim da ga pravim - na dinamici. Što bi rekli ljudi, tražim auto koji je "zabavan za vožnju". Isto tako razumem da neko hoće SUV, koji god razlog za to bio. To što svi kupuju SUV samo govori koliko su tim kupcima zapravo fleksibilni prioriteti, što nije loše.

Automobil je vraćen sa 895,6 pređenih km sa konačnim prosekom od 8,2l u koji ulazi sve - merenje, fotografisanje (dosta rada na leru), magistrala, autoput i solidno parče gradske vožnje. Prilično šaren miks sa dosta km, možda najšareniji koji sam imao proteklih godina.

Auto nije nigde briljirao u odnosu na konkurenciju (pre svega na Insigniju CT), a vozio ga je i Miša koji je potvrdio činjenicu da auto ide od primetno do manje primetno lošije od nemačke 2.0 ekipe.

Ono u čemu je briljirao i to je za mene zapravo glavna tema priče, je da je u odnosu na prethodnog poboljšan na tri vrlo bitna mesta - ima LED svetla koja nisam mnogo spominjao pošto smo ih imali i na CX5, ima noviji i vrlo fini enterijer i najbitnije, vešanje je dramatično bolje nego pre revizije. Koliko prethodnu šesticu stvarno nisam mogao mirne duše da preporučim, ova je čist pogodak.

Ne znam šta unosi toliko potrošnje u sistem da li 4x4 ili AT ili oba podjednako. Na Insigniji smo videli koliko je jeftinije voziti se sa istim automobilom, ali bez AT. Pretpostavljam da bi Mazda sa CD150 mašinom (bez AT i 4x4) bila dramatično ekonomičnija.

Juče sam se vozio pozadi. Kad je ispred mene sedeo šofer mojih gabarita, ja sam pozadi sedeo okej (dodirujem kolenima sedište, ne guram ih), ali nije to direktorska pozicija. Vožnja pozadi je bila sasvim udobna, baš kao i napred. Ono što sam tek juče primetio je da kad se obori naslon za ruke na zadnjoj klupi, pored mesta za čaše stoje i kontrole grejača sedišta pozadi. Lepo.

Gepek je solidan, ali nije to neka dramatičnost u odnosu na limuzinu - osim kada se obore zadnja sedišta pa se napakuje do vrha, onda postoji solidna razlika.

Originally posted by VIP View Post
                            koliko si u stanju da se opustis i oslonis na aktivni tempomat? Mislim konkretno na tebe, ne uopsteno?
                            Aktivni poboljšava moj stil vožnje, pošto mi je podešen na 3/4 snopa i onda prilično rano izađem u levu traku. Aktivni nežno dodaje gas, tako da sve to izgleda dosta tečnije kad ja ne pritiskam gas. U principu je sistem koji više testira strpljenje agresivnih vozača.

Comment

Originally posted by rzeljko View Post
                              A i cice bolje padaju na suvove, zamisli da kreneš da staruješ neku, pa makar i sa "shooting brake-om" ili sa npr. x35 ili sportage-om pa da vidiš đe će se prije "zalećeti" ;-)
                              O daaaaa ,

što bi rekao stari znalac Jeremy Clarkson , sa karavanom se odaje pogrešna poruka " predao sam se ! "

SUV je ipak bolja opcija čak i za švalrske poslove :-)

Comment

Originally posted by zmaj View Post
                                Stvarno ne znam da li priča kupuješ kola do 30K EUR, šta te briga za 350E godišnje (tj. nov set guma svake dve godine ili neki jeftiniji kasko) ima težinu? Ja koliko čujem od uvoznika japanaca, na pomen 2.2 svi padaju u nesvest, dok švabe uredno imaju 2.0 i polomiše se od prodaje.

Karavan ili SUV. Subjektivno. Meni je SUV totalni promašaj, pošto od mene traži kompromis tamo gde ne želim da ga pravim - na dinamici. Što bi rekli ljudi, tražim auto koji je "zabavan za vožnju". Isto tako razumem da neko hoće SUV, koji god razlog za to bio. To što svi kupuju SUV samo govori koliko su tim kupcima zapravo fleksibilni prioriteti, što nije loše.
                                Kod japanskih 2,2 motora platiš tih 350€ ali je zato kasko taman toliko ako ne i više jeftiniji , tako da dođeš na isto ...Mazda ,Honda i Toyota spadaju u kategoriju brendova sa nižim rizikom krađe

Probaj da tražiš ponudu za kasko za neki BMW, AUDI ili Mercedes pa ćeš lako izračunati ....Opel je tu pravi takmac ali posle mog iskustva sa Opelom ja ga ne uzimam ozbiljno u razmatranje ... loša i teška postprodaja , poneki problemčić tu i tamo , ništa strašno ali sa japancima generalno manje problema . Ford Mondeo je možda i jeftiniji od Mazde 6 i takođe dobar za kasko ali mi nije dovoljno lep/uzbudljiv tako da i njega pre penzije i ne razmatram ...

Sve u svemu ispada mazda 6 solidna alternativa nemačkim tzv premium proizvođači ili što bi klinci rekli "premium lite" . Daleko je to od "premiuma " ali je lepo i osvežavajuće .

Vozna dinamika ?

Koliko su CX-5 ili rav4 manje dinamični od mazde 6 ili avensisa ?
                                Ja sam baš pošteno probao Rav4 sa 150KS awd at , najnoviji model i mogu slobodno reći da su ga zalepili za asfalt kao peglu i da tu nekih gubitaka na dinamici nema . Usput su izgubili udobnost ali dinamika je tu . Motor se sa 150Ks bori sa teškom karoserijom ali nije to loše uopšte .Zanima me kakvo je vaše poređenje CX-5 sa Mazdom 6 ? Koliko je Mazda 6 bolja u nekoj normalnoj vožnji bez preterivanja a koliko u dinamičnoj ?

Comment

Working...
                                X