Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dizel ili benzin?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Dizel ili benzin?

Ova tema je bila mnogo puta na raznim forumima i diskusijama, ali mislim da iz dana u dan dizelasi su sve blizi da preuzmu primat i u sportskim automobilima.

Elem ceo povod za pricu je nova Alfa 156 2.4 20v Multijet. Imao sam priliku da je probam i moram da priznam da me odavno ni jedan automobil nije tako prijatno iznenao kao ona. A verujte da sam imao prilike da provazam gotovo sve aktuelne modele iz grupacije F.L.AR. i gomilu drugih automobila.

Alfa 156, iz 2387ccm izvlaci 175KS pri 4000 obrtaja, ubrzanje 0-100 za 8.3 sekunde, ali osecaj snage motora i zvuk turbine u potpunosti vas ispunjavaju tokom voznje. Maksimalna brzina 225km/h, a prosecna potrosnja 6.6 litara.
    “When I live, I am born. When I am born, I see. When I see, I discover. When I discover, I travel. When I travel, I drive. When I drive, I am.”

Pa tu je pitanje koji benzinac i koji dizelas!? Do sada sam u principu bio vise naklonjen benzincima, ali to je zato sto na zalost nisam imao prilike da probam ni jedan od ovih modernih dizela (tdi, hdi, jtd...) Sto se njih tice na papiru sve izgleda sjajno pa bih izuzetno voleo da probam kako to izgleda u praksi. Ako je sve onako i u praksi, bez razmisljanja bih uzeo dizel. Mada sad tu ima i sto drugih stvari,npr. kvalitet eurodisela i kao ono utice na dugotrajnost motora i slicno , ali to je vec neka druga prica.
    "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Ta briga oko dizel je izgleda totalno suluda. Kupiš lepo dizela, voziš dve godine, ako te baš mori savest i frka ti je za dizne (odakle ti onda 8-9 soma za auto uopšte???) staviš s vremena na vreme malo aditiva. Za dve godine ga prodaš i kupiš drugi.

Ta Alfa je preskupa, daleko bih više voleo da probam kako ide Polo TDI sa 100ks ili Alfa 147 JTD sa 150ks.

Šteta pa EuroSport ne prenosi ETCC u dizel varijanti, a i od onog pregleda da se u reli šampionat uvede dizel klasa izgleda nema ništa, a to bi baš bilo lepo videti kako se dizelke sa strašnim obrtnim momentom drže sa benzincima.
      - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
      - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Tehnika napreduje u svakom slucaju, tako da danas sem zastave, ja mislim da niko i neproizvodi automobile sa karburatorom i resenjim starim 50 godine, tako da je normalno da su se promenili i dizelasi. Vise nema klasicnih dizelasa, kakvi su bili mercedes 123, vw golf 2, pezo i slicno. Danas svi su presli na savremenije sisteme kao sto su TDI, HDI, DtCI, JTD i slicno. Slazem se da je sada veca mogucnost da se vozila pokvare, ali to je logicno jer je ugradjeno mnogo vise delova koji mogu da pokvare. A zauzvrat dobio si dizel motor koji radi tiho, karakteristike priblizne bezinskim motorima, a potrosnja neuporedivo manja.

Ja sam pricao o top modelu zato sto je on ostavio na mene najaci utisak. Naravno da je on daleko izvan moje kupovne lige, ali je to definitvno vozilo sto ostavlja dubok utisak i zelju za posedovanjem. Pomenuta Alfa kostala je 25k ali to je ponavljam bio top model, metalik boja, 17” alu felne, dvozonska klima, komande na volanu, koza…

Pravo govoreci ja cekam da se do kraja juna u Delti pojavi Panda 1.3 Multijet sa 70KS i prosecnom potrosnjom ispod 4 litre. Imao sam prilike da probam taj motor u Punto gde se pokazao odlicno, trosio je 4,5 litre, a na putu se ponasao kao Putno 1.2 16v sa 80KS. Koliko sam upoznat taj motor od 1.3 MJ je proglasen najboljim na svetu i da se Fiat zahvaljujuci njemu trgnuo. Fiat je prodao licencu gomili proizvodjaca.
        Sve u svemu Panda 1.3 MJ je prilika da se kupi NOV Evropski automobil godine sa dizel motorom ispod 10k
        “When I live, I am born. When I am born, I see. When I see, I discover. When I discover, I travel. When I travel, I drive. When I drive, I am.”

Comment

Ja se izvinjavam, ali da li smo možda zaboravili da stavimo turbinu na benzinca?

Prvo da kažem da potpuno razumem dizel euforiju i da Evropa prednjači u razvoju dizela, jer je gorivo inače najskuplje u Evropi, a upravo je to stavka no1 u rashodima u poslu protiv SAD, dalekog, a boga mi i bliskog istoka. Ali je potrebno da raščlanimo neke stvari...

Prvo, smeta mi prva rečenica u kojoj se spominju sportski automobili, a na kraju auto koji ima maksimalnu snagu na 4000rpm i verovatno nema crvenu zonu preko 5000. Odmah da se razumemo, to ne može da bude sportski automobil, davao on 175 ili 975 konja, sa crvenom zonom na oko 5k nema sportske vožnje.

Dalje, performanse dizelaša su ipak mala varka. Istina, turbo dizeli ubrzavaju do 100 ili 130 brže od benzinaca, pogotovo od 60-100, ali to nije to. Stavite na krug dizela i ekvivaletnog benzinca i videćete realne sportske rezultate. Naravno, ovde mislim na neki pravi sportski benzin, ne mislim na Pežoov 2.0 motor sa 8 ventila. Najviše zbog toga što se dizeli ne vrte sportski i što se moment ne raspoređue lepo, kako bi trebalo na pisti. Ovde izuzima trkanje, odnosno penjanje uz zlatibor sa zakačenom prikolicom, već mislim na pistu.

Dizeli jesu lepa stvar i slažem se da je na primer vw dizel savremeniji od benzina, ali su realno daleko od sporta. Da se ne lažemo, nafta-etcc je ipak malo više reklama, nego takmičenje na kome bmw, honda, ferrari i porsche grizu nokte. Što se konja tiče, koji baš i nisu prvi na listi za sportsko takmičenje, uvek se može staviti turbo na benzinca i postići daleko preko 1000 konja, a ako su motori za jednokratnu upotrebu može i 2000 konja bez problema .

Evo sad baš gledam jaču verziju novog typer civica, atmosferaš, 2000 kubika, 260 konja, 10000rpm crvena zona. Dakle putnički auto sa 3 godine garancije . Dakle smetalo mi samo ono sport, kako god okreneš, za dizele tu nema mesta...

Comment

Originally posted by Bane

Evo sad baš gledam jaču verziju novog typer civica, atmosferaš, 2000 kubika, 260 konja, 10000rpm crvena zona. Dakle putnički auto sa 3 godine garancije . Dakle smetalo mi samo ono sport, kako god okreneš, za dizele tu nema mesta...
            Nisam ljubitelj dizelasa a pogotovu Opela/Mercedesa/VW ali da vidim koji to civic moze da ide 160mph , da ima 1.3l motor i da trosi malo:

Ako motor posmatras kao uredjaj koji hemijsku energiju pretvara u mahanicku, boli te kewratz sta sipas u njega dok ide brzo. Sta cemo da pricam kroz 10ak godina kada nafte bude samo za lek a automobili budu isli na vodonik? Koliko se secam BMW na vodonik nije ni po cemu zaostajao od benzinskog brata. Secam se jos kao klinac sam citao testove o BMW 318g a da nije prazna prica evo :

5:53.365

Comment

Originally posted by Lukija

Nisam ljubitelj dizelasa a pogotovu Opela/Mercedesa/VW ali da vidim koji to civic moze da ide 160mph , da ima 1.3l motor i da trosi malo:

Ako motor posmatras kao uredjaj koji hemijsku energiju pretvara u mahanicku, boli te kewratz sta sipas u njega dok ide brzo. Sta cemo da pricam kroz 10ak godina kada nafte bude samo za lek a automobili budu isli na vodonik? Koliko se secam BMW na vodonik nije ni po cemu zaostajao od benzinskog brata. Secam se jos kao klinac sam citao testove o BMW 318g a da nije prazna prica evo :

http://www.bmwworld.com/hydrogen/
              Ja sam pričao o sportu. Ponavljam još jednom, podmetnuti rezultati dizela na papiru nisu i ne mogu da budu tako dobri na pisti, a ja to cenim, dok je za sport ta ista pista neophodna.
              Takođe nigde nisam spomenuo da BMW ne zna da pravi auto na vodonik.

Comment

Ja sam pričao o sportu. Ponavljam još jednom, podmetnuti rezultati dizela na papiru nisu i ne mogu da budu tako dobri na pisti, a ja to cenim, dok je za sport ta ista pista neophodna.
                Takođe nigde nisam spomenuo da BMW ne zna da pravi auto na vodonik.
                Ti si inace profesionalac-sportista, verovatno vozis golf 2 dizel . Elem, u sportu ne mozes porediti dizel i benzin. Jednostavno, dizel je hendikeprian. Jedini slucaj gde je neki dizel pobedio a da ja znam je trka 24h gde je dizel (BMW 320d) pobedio zahvaljujuci manjem broju ulazaka u box. Na zalost svih vas ljubitelja Honde, njihova politika je bila da nikada nece praviti dizel motor pa su eto napravili i to kakav motor. Mozes ti da volis ovo ili ono ali trziste diktira uslove. I meni se ne svidja trend da su automobili sve tezi i tezi a kao su sve jaci i jaci a u stvari nisu. Ili trend da se jedan motor nalazio u 20 razlicitih automobila razlicitih prozivodjaca. Ima jedan lep video old school vs new school gde su stariji automobili bili brzi od novijih.
                Sto se tice vodonika, nisam ti to nabijao na nos vec ti samo da u rezervoar ne moras samo da sipas benzin.
                5:53.365

Comment

Originally posted by Lukija
                  Ti si inace profesionalac-sportista, verovatno vozis golf 2 dizel ...
                  OK, rekao si svoje...

Comment

Stvarno se odnos izmedju dizel i benzinskih motora smanjuje iz dana u dan (kakav litetrarni rad ). Bas sam se sada vratio sa vikenda na Kopaoniku i sledece su iskustva:

Clio 2004, 1,5 dCi, znaci jedan od najsavremenijih motora danas - po misljenju vecine...
                    petoro ljudi u kolima
                    680km predjenih - 35l potroseno (a auto se nije stedeo)
                    prosecna potrosnja: whooping 5.1l !!!!!!!

i to je SVO ushicenje koje sam ja imao posle puta - vozio sam auto jedno 50tak kilometara... sve je to ok ali, po mom misljenju, treba da prodje jos nekoliko godina da se dizelasi jos priblize benzincima. a to se u ovom slucaju odnosi na konfor u voznji... sve je u redu da dizelasem dok radi na obrtajima ispod 2500 (a toje potvrdjeno i u slucaju 1999 audija avant 1.9 tdi 110HP) ali sve preko 2500 je po meni muka i buka...iako je ovo jedan od dizelasa sa najmirnijim radom - ne moze po konforu da prismrdi 1,4l motoru istog modela (cak je ovo bio i thalia)...
                    mozda je moje izlaganje malo konfuzno ali da kazem na kraju ono sto je poenta
                    pri brzini od 140kmh - dizelas je toliko bucan da je to neverovatno - prosto nisam mogao da verujem da su to u sustini isti modeli

verovatno je kod skupljih dizelasa to bolje odradjeno - ali tu su i skuplji benzinci!!!

tako da za sada - ja, iako dizelasi trose kao upaljaci, ne bih uzeo dizelasa

sto bi se reklo MY 2 CENTS

p.s. jedino u slucaju dzipa - koji naravno nikad ne bi uzeo u benzinskoj varijanti
                    sigpic
                    http://www.top-drive.tv

Comment

Ja mislim da ako bi neko napravio benzin motor od 2000ccm s turbinom
                      i iz njega izvuko samo 120 -130 ks(red dizela) da bi to bio mnogo bolji motor u odnosu na diesel (trosio bi manje itd. )ali to niko nece da napravi
                      Evo Bmw 325e, motor sa 2700ccm i 90kw/121hp, max obrtni moment 325o o/min, potpuno rasterecen motor, i prelazi bez problema i do 500.000km, koliko sam video na netu ali mu potrosnja i nije bas kao u disela znaci ide i do 14-15l/100km , kad se malo pritisne na auto putu. Doduse nije sa turbinom ali s njom nema sanse da bi imao tako malo snage.

Comment

Sta cemo da pricam kroz 10ak godina kada nafte bude samo za lek
                        :!: :!: :!:
                        Obavestenje za sve ljubitelje benzinaca:
                        Nafte pa stoga i benzina ce biti jos jako dugo tacnije niko od nas koji smo pisali nesto ovde nece doziveti scene iz Pobesnelog Maksa
                        Stoga Lukija, ne brini...
                        A o dizelasima vs benz moze mnogo toga da se kaze. Ja mogu napisati jedno moje iskustvo.
                        Vozio sam Golfa 4 tdi 110ks... Brate kako to cudo vuce... Ide ko djavo a trosi jako malo... Ali... To je TDI i ima 110ks, a sad zamislite benzinca iste kubikaze mase i sa turbinom - pkidao bi ga i to ce jos dugo tako biti. Dizeli jos dugo nece stici benzince, nemojmo se zavaravati, ako pri tom uporedjujemo istu kubikazu.
                        Svaka cast za potrosnju to ne moze da se ospori ali...
                        to ne može da bude sportski automobil, davao on 175 ili 975 konja, sa crvenom zonom na oko 5k nema sportske vožnje.

PS. Kako napravite ove citate... Izgleda da sam ja glup pa ne znam...
                        Poruka 505 Odjavljujem se.
                        До свиданя!

Comment

Eh da, jos nesto...
                          Cuo sam da po nekom istrazivanju Golf 4 dizel se isplati tek posle 80.000 km u odnosu na Golfa 4 benzinca kad se uzme u obzir cena novog, cena goriva, itd.
                          Nisam proveravao, ali eto jednog predloga za novu temu.
                          Sta mislite o tome?
                          Poruka 505 Odjavljujem se.
                          До свиданя!

Comment

Originally posted by Aleksej_BASO_ratnik
                            to ne može da bude sportski automobil, davao on 175 ili 975 konja, sa crvenom zonom na oko 5k nema sportske vožnje.
                            De nadje da citira ovu recenicu koja je notorna glupost?? Pa 24h Bathursta dobio Holden Monaro koji salta na 5 soma. (Ajd nije crveno tu, ali ga covek tu salta).

Comment

Malo sam van teme, ali je ovo delimicno demantovanje samog sebe Delimicno zato sto su u pitanju motori velikih zapremina, a ja sam u gornjim postovima pricao o malim zapreminama.

Nemački Sport Auto časopis je na GP stazi Hockenheim testirao nove E60 BMW autromobile i poredio je 535d (sekvencijalni biturbo 272KS) i 545i (V8 - 333KS).

535d - 1.20,2 min (gume 245/245 R17)
                              545i - 1.20,5 min (gume 245/275 R18)

Razlika nije velika, ali je dizel uspeo da dobije benzinca na trakackoj stazi gde tradicionalno dizeli nemaju sta da traze zobk jako uzanog radnog rezima.

kako 535d ubrzava do 100mph iliti 160kmh pogledajte na

Comment

Working...
                              X