Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: VW Tiguan 2.0 TDI 4MOTION DSG Highline

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: VW Tiguan 2.0 TDI 4MOTION DSG Highline

Novi Tiguan je stigao na test, mašina je poprilično napucana opremom, ali koliko smo računali, ne bi trebalo da je preko 40 soma, čak i da mu se dodaju kožna sedišta.

2.0 TDI sa 150KS vuče jako lepo, ja nikakvih zamerki nemam. Potrošnja, očekivano, skandalozno mala. Automobil pokazuje neke besmislice od potrošnje tipa 6l prosek na 80km turi po gradu.

Auto ko auto je lep, meni mnogo lepši od Kie, mada mi je Kađar tu negde. Totalno subjektivno, naravno. Kapiram da japanska škola dizajna sigurno ima neke zamerke na ovaj prilično konzervativni pristup dizajnu. Automobilom dominira neki trapezoidni Iron Man tako da je i unutra sve u tom fazonu - bord kompjuter, okviri ventilacije...

Volan je opterećen komandama, a dugmića ne nedostaje i na centralnom delu konzole, malo podseća na prethodnu Opel školu. Tipa na klimi ima jedno 15 tastera sigurno. Cajgeri su kompletno digitalni, pretpostavljam da ima dosta mogućnosti za konfiguraciju toga što veliki TFT ekran prikazuje, ali nisam imao vremena da se mnogo time bavim pošto ga danas predajem Marku da se on bavi tim zezalicama.

Udobniji je od Kađara, rekao bih da je negde u rangu Mazde CX5 po tom pitanju. U principu u sredini je klase po pitanju udobnosti, ali ne bih rekao da mu nedostaje agilnosti. Solidan kompromis, mada mi se čini da je Kia za nijansu bolja.

E sad. Pogon. Pffff. Nisam dugo vozio DSG menjače, baš slabo imamo priliku da teramo nešto iz VAG grupe, ali ova mašina u Tiguanu... Nebo i zemlja u odnosu na sve ostalo. Okej, napredovali su svi, ali ovo radi ko singerica. Sluša na više, sluša na niže. Bez pogovora i sa vrlo-vrlo malim zaostatkom, ali u odnosu na ostalo što se na tržištu nudi - reakcija je INSTANT. Čak i kada sam ga maltretirao i terao da ušaltuje u nižu iako to nije imalo mnogo smisla na dizelu.

Fotke nešto kasnije, nisam postigao od obaveza čak ni telefonom jutros da čuknem neku fotku. Valjda ima rejser fotki u telefonu da okine jedan tvit.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Opa, dugo nismo imali vagena na testu. Jedino smorih se vise od ovih varijacija na SUV temu. Dobro, dobro, ja sam demode
    sigpic

Comment

Eto trenutak da izmerite elastičnost motora :haha:

Je li ima beše tri sedišta pozadi?

Comment

Čim shvatimo kako radi taj aparat za elastiziranje ima ga merimo. Možda da nam pomogneš da vidimo kako se to uključuje i na koju stranu da se okrene da bi dobro merio?

Imaginarne vrednosti na stranu, mašina ide solidno. Do 100 ide za 10,5, a koči sjajno - ispod 40 i to na baš lošem asfaltu gde u većini slučajeva teško uhvatimo dobro kočenje. Subjektivno izgleda ko da bolje ubrzava nego što brojevi govore, pa sam uradio par "improptu" merenja i uvek je tu +/- 0,1s. Šta znam, ja sam malo slab na nemačku medecinu, tj. na vag medecinu i pa mi možda zato sve fino pasuje. Ono kad sedneš, oćeš da uključiš nešto i sama ruka uradi bez da je mozak stigao nešto da preduzme.

Kvalitet izrade je primetno bolji od Renoa (nema krckanja), ali ne vidim neku razliku u odnosu na Kiu, Mazdu ili Nissan. Jedino što mi se VW daleko više dopada kako je sve složeno, koje su boje i tako te finese. Jedino što mi smeta je mnoooogo dugmića. Dodatno dosta dugmića ti zapravo samo otvori meni na velikom tač skrinu pa "finalizaciju" procesa radiš na tač skirnu. Meni malo suvišno, al to je više cepidlačenje nego neka konkretna zamerka. Al pošto su automobili generalno sa jako malo nekih značajnih felera, sad je cela priča dal je tft 8,6 ili 8,7 inča.

Mesta na zadnjoj klupi ima solidno. Sigurno je da ima više od Kaškaija, ali je nešto veći i od cx5/Kađara/Sportidža. Naravno, nijanse su u pitanju, ali ja sam sasvim komotno seo iza samog sebe tako da je ovo sasvim koretan transporter, a posebno što je automobil prepun raznih ladica dok se u vratima mogu spakovati sigurno 1,5l flaše, ako ne i veće. Pozadi ima tri sedišta, ali je ono treće privremeno sa tvrđim sedalnim delom i naslonom koji se pretvara u držač za čašetine/flaše. Takođe, ekipa pozadi ima digitalnu kontrolu klime. Sjajan momenat koji će sigurno ceniti oni koji transportuju malo veću decu. Sa druge strane vw tradicionalno sitničari tako da podizači nisu automatski za sva stakla. Sedišta su presvučena nekim malo finijim materijalom (liči na alkantaru, ali sumnjam da jeste već je neka sintetička zamena).

Vipe, rekoše da će da nam izboksuju Pasat na par dana, tako da će da dobijemo TDI upakovan i u malo drugačije pakovanje.

Otišle su fotke na Twiter, evo par komada ovde za one što ne mogu da dobace do tvajbera.
        WP_20160603_13_29_38_Pro.jpgWP_20160603_13_29_22_Pro.jpgWP_20160603_00_18_31_Pro.jpg

Comment

Dakle, Das Auto.
          Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Pa sad... Das auto, motor šaden u najavi.

Comment

I stari je bio malo veći, a viđao sam ih sa tri odvojena sedišta pozadi. Meni se dopada(o) skoro pa kao Forester ali je VW pa nisam nikakav kandidat.
              Baš me zanima kakav je s kačketom iz profila.
              Koje su cifre za gepek, nema neka fotka od nazad sa otvorenim 5im vratima?

Comment

Originally posted by VIP View Post
                Opa, dugo nismo imali vagena na testu. Jedino smorih se vise od ovih varijacija na SUV temu. Dobro, dobro, ja sam demode
                E i ja sam isto demode, meni SUV nije ni na najproširenijem spisku za kupovinu, čak ni kada maštam da sam dobio na Loto (a ne uplaćujem tikete...)

Međutim, problematika je sledeća. Sve što smo vozili u proteklih 1-2 godine se vozi bara-bar sa normalnim kolima i ubeđen sam da običan vozač, pa čak i oni koji sebe smatraju za žustrim teško mogu da dođu do granica automobila sa namerom. Pride što komoditet vožnje u SUV/MPV mašinama stvarno ne može da se opiše rečima. Meni je zapravo trebalo jedno duže putovanje sa X-Trail i ozbiljno čekanje na HR granici da shvatim koliko je zapravo MPV/SUV kateogorija nenadmašna po ovom pitanju. Jasno, u današnje vreme SUV sprave imaju prioritet zato što daju taj dodatni osećaj "saj da ga proteram".

Za vozače koji su ljuti po naravi recept je jednostavan, ali je malko skup. Za nas mali zvrk, a za ženu i putovanja van grada dizel automatik MPV/SUV. Imamo celu stvar. A i ako zvrk ujutru neće da upali, uvek možeš sa kamionetom da se prebaciš uz negodovanje. Mada.. ja nešto ne negodujem kad se vozim matik suv mašinama, mahom sam na mentalnom auto pilotu.

E još jedna stvar vezana za Tiguan (koji je od juče kod Marka). Više mi se sviđa da ga držim u Sport režimu. Nije tvrđi, a brže reaguje na promenu tempa. U redovnom režimu malo zaostaje u želji da mi pomogne da smanjim potrošnju. Eko režim nisam probao.

Comment

Gotov test sa skoro 600km na satu i 6.8l potrosnje, to su cifre...e sad utisci.

Vizuelno, pazi sad, vrlo prihvatljiv automobil. Nikada nisam mislio da cu to reci za VW ali tako je, vrlo simpa auto doduse u ovom pakovanju, moracu da pogledam kako izgleda klot varijanta. generalno sam prilicno zadovoljan, sto se tice velicine nisam bas siguran da je prosli model bio veci, u ovom zaista ima dosta mesta, pogotovo pozadi gde se komotno ja mogu smestiti i kada je sediste pomereno skroz nazad, po visini takodje nema nikakvih problema. Jedna od stvari koja su mi u top 3 do sada od svih kola su sedista. bas po mom ukusu, tj. zadnjici i materijal, ova fol prevrnuta koza je veoma interesantan.
                  Motorizacija mi je nekako cudna, za 2.0 je za ocekivati da ubija ali mi je nekako mlohav. u Sport modu sam primetio samo da bolje salta na nize, daje dosta lep medjugas, dok se u normalu dosta dugo drzi u jednoj brzini, pa sam cesto bio u fazonu "daj saltaj majke ti"...eko mod sam samo probao kroz grad i nisam primetio neku razliku u odnosu na normal.
                  Od info dzidza bidza navigacija mi je malo cudna sa menijima i postavkom izbora destinacije ali mozda je stvar navike. Ima i dosta monitoring sistema, a ima cak i Sport monitoring sa G silama i sl.
                  Sve u svemu interesantno pakovanje koji i pored Highline opreme ima delove koji su vidno jeftini i u rangu Skode, verovatno da ne bi sami sebi uskocili u lonac i u Tuareg klasu.
                  E da...gepek mu je izuzetno tesko spustiti, mora lepo da se zapne, al kapiram da nije razradjen, ali ako je ovo normalno mislim da ce se gospodže, koje su pretezno vozaci ovog automobila, biti u muci da zatvore prtljaznik lagano.
                  "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
                  bruyoni

Comment

Cudo jos nisu spustili ono dugmence za zatvaranje gepeka u ovaj segment. To smo gledali na touaregu u Zenevi pre dosta godina.

Potrosnja je stvarno fascinanatna, koliko je van grada ubijeno?
                    sigpic

Comment

I mene cudi, mada je to ipak malo kompleksinija instalacija da bi se uguzavala i u ovaj segment

Van grada je sa moje strane odrađeno nekih 200km, ostatak je bio špic, i vožnja okolo bezciljno

Inače Start Stop mi se ne dopada na maticima, nekako ti oduzima mnogo vise vremena nego kod manualca. Ti dok pritisnes kvacilo i ubacis u brzinu on se vec upalio, a ovako treba odmah da krenes a njemu treba delic sekunde vise...nije da cepidlacim ali eto

Video sam upravo jedan bordo i bas fino izgleda...sta mi se to desava
                      "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
                      bruyoni

Comment

Pa i ja imam taj problem. Ti automobili me nimalo ne uzbudjuju, ne privlace paznju, ali kad me stavis za volanom svidja mi, sve je lepo novo, mirisljavo, nakrcano gedzetima. Verovatno bi me interesovalo da mogu da izbrojim taj novac na bilo koji nacin.
                        sigpic

Comment

Originally posted by VIP View Post
                          Cudo jos nisu spustili ono dugmence za zatvaranje gepeka u ovaj segment. To smo gledali na touaregu u Zenevi pre dosta godina.

Potrosnja je stvarno fascinanatna, koliko je van grada ubijeno?
                          Doplata za nekorišćenje mišića, za nekorišćenje mozga se svakako dobije u tim jačim paketima, je nekih 600€. Mišljenja sam da je to porez na budale. Znam dvojicu koji su to uzeli, pametni ljudi inače, jedan na Oktaviji drugi na 407 i obojici je bilo zanimljivo možda 2 meseca a od onda samo psuju kad treba zatovriti gepek jer je rukom teško a automatski sporo. Plus ovaj sa 407 ima problem kad se parkira na uzbrdicu jer poklopac kad se otvori krene da se zatvara i onda da štuca i potom potpuno odustane pa mora rukom držati da ga ne poklopi, neki inercioni prekidač šta li je u pitanju... A obzirom da je ovo VW samo je pitanje vremena kada će neki modul otvaranj krenuti da štrajkuje jer suvozačev prekidač za otvaranje prozora ima prljav kontakt.

Potrošnja je zaista milina, kad vidim TDI i JTD nisu mi jasni oni proizvođači sa 2,1 i 2,2 dizelima
                          Last edited by bruyoni; 7 June 2016, 12:09.

He who loses control, loses.

Comment

Evo su fotke na FB

untitled-9047.jpguntitled-8992.jpguntitled-9055.jpguntitled-9112.jpg

Comment

Ono, Ok izgleda, Jedino cijena, sa tih 40k zalazi u kategoriju Q5, X3 i onog mercedesa, kako li se sad zove. Da li vrijedi 5k+ od CX5, RAV, Sportage isl? Mislim da ne, pogotovo što ste u tekstu rekli da je to njihova kategorija.
                              "Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that." Shankly

Comment

Working...
                              X