Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Toyota Avensis 2016. 1,6 D-4D

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Toyota Avensis 2016. 1,6 D-4D

Nakon promocije na stazi, novi Avensis sada i na NK Testu.

U pitanju je druga restilizacija treće generacije, što znači i da nema nekih baš nekih dramatičnih promena sem po pitanju elektronike. Toyota je modernizovali „IT deo“ auta, dakle senzori, praćenje, asistencija, auto kočenje, praćenje znakova, led svetla i tako to.. Da, tu su i novi motori, od kojih je jedan upravo 1,6 D-4D koji je u test autu. Za prećenih 50tak hm u gradu, prosek je 6.1, što je baš fino. Sa 110 KS (poreklom iz BMW-), Avensis ide „adekvatno“, što bi značilo u skladu sa deklarisanom „konjažom“ (možda i za mikro nijansu bolje) i da su to performanse koje odgovoraju prosečnom Toyota kupcu.
    Paket opreme je jači, al ne znam tačno još detalje, ali seznaće se...

http://postimg.org/gallery/q3q91hr8/

Last edited by LordRaceR; 27 February 2016, 21:13.
    For me is first place or nothing. Ayrton Senna forever!

Konacno lepuskastA tojota. Cak deluje i dinamicno.
    sigpic

Comment

U pitanju je Sol oprema što u današnje vreme znači...ništa. Sedišta nisu elektro pomeriva, to sam primetio odmah i naglas. PR sa uzdahom reče "da, to je Sol oprema". Sporazumno prećutasmo činjenicu da današnji Sol paket je zapravo ekvivalent srednjem nivou opreme kod Nisana ili Mazde.

Taj motor smo imali u automobilu kad smo išli na promociju i lepo vuče, a malo troši. Meni se čini da ide vrlo slično kao što je nekad bio 2.0D sa 120ks, samo što troši manje. Slažem se s Vipom da auto izgleda bolje, a LED potpis samo još dodaje fazonski momenat tako da u principu mogu da gađaju i nešto mlađu publiku, otprilike da pokupe raju koja neće da plati 2.2D u Mazdi ili im frka da ne krene rđa.
      - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
      - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

27.300E za 1.6D Sol. Puna LED svetla, kompletna radarska podrska (s krova i sa branika , automatsko sve. Nema kože, nema elektropodesivih sedišta i volana, ali imaju Executive paket gde stiže kožni enterijer, a verovatno i elektro sedišta. U ponudi imaju i 2.0D sa 143KS što je baš teška štednja na konjici u odnosu na švapski asortiman. Beše bruja reče da je i ta mašina iz BMW, što onda i ne čudi - tačno su prodali japancima prethodnu generaciju motora jer onaj 1.5D iz Aktiv Turera ide mnogo življe nego ovaj 1.6D. Doplata za 2.0D je ~600E.

Auto smo imali već prilike da vozimo, ali evo sad malo iskustva iz svakodnevnog guranja po saobraćaju. Gradska vožnja košta oko 6,5 (6,6-6,7 sa nekim žustriranjem povremeno). U principu malolitražni dizel u velikoj karoseriji jeste kompromis, ali je ovo daleko bolji kompromis nego što je recimo bio XTrail koji em ima 4x4 em je teži (valjda, nisam proverio koliko je težak Avensis). Prosto me strah da spomenem elastičnost, pošto sad znamo da ima dosta ljudi koji ne mogu da shvate ovaj pojam, tako da ću pokušati da to sročim malo drugačije. AKo se sećate testa kad je bio Scenic dCi 110 gde sam rekao da auto nema ništa na niskim obrtajima, ovde je to slično. Ne baš isto, ovaj hoće bolje da povuče na niskim obrtajima, ali za neke gradske manevre nije ništa neobično da se ušalta u prvu da bi auto krenuo. U principu bord kompjuter je srećan ako si između 1300-1700 obrtaja, a snaga kreće od 1900-2000 pa do 3000. Ko je vozio malolitražne dizele u malo većim karoserijama nego za šta su prvobitno namenjeni shvatiće kakav je kompromis u pitanju.

I onda se tačno vidi da Tojota traži malu doplatu za jači dizel zato što kupci jednog ili drugog nisu iste grupe. Sa 1,6 u pitanju je vrlo pitomi automobil koji se jeftinije registruje, manje troši u svim uslovima (a pre svega u gradu), dok će 2.0 da kupe oni koji češće imaju duže ture i skloniji su tome da autoputem voze 150+. Može to i 1.6D da uradi, ali taj motor nije namenjen tome. 1.6D je savršeno iskrojen za evropskog kupca koji favorizuje dizel, ima dosta gradske vožnje i to su mu jedina kola. 2.0D je daleko primereniji porodicama koje imaju još jedan manji auto za po gradu.

Tojota iako je spolja napravila dosta atraktivniji automobil, na kome su dnevni LED potpisi jako upadljivi i zanimljivi, a sama karoserija je konačno korektna i za one koji nisu u fazonu "oću da kupim kola marke kola, samo da me ne smaraju". U principu, ne izgleda auto loše iako nije šampion estetike, ali u odnosu na one prethodne - mnogo mnogo bolje.

Unutra je bolje, kao što je bilo sa Aurisom, ali... se vidi da je u pitanju kompromis da unaprede enterijer, a da pri tom minimizuju ulaganja za ono što je realno restilizacija. Unutra ima lažno plastično drvo koje baš bode oči, ali možda nekom drugom to ne predstavlja problem ili mu je čak plus. Ja nešto nisam oduševljen. Sedišta su solidna, a sedenje je nešto više tako da sam ja prilično blizu krovu. U principu, auto izgleda veliko, ali nije ništa veći od Insignije, dok mislim da je Mazda veća ili bar odaje prostraniji osećaj.

Vešanje je korektno, auto je udoban i lepo upija ležeće policajce, posebno pozadi. Agilan je auto, to smo imali prilike na promociji, a sada se to potvrđuje u praksi. Gepek mi se čini manji od konkurenata, možda zato što ima duplo dno, ali moram da pogledam po papirima šta nude, pošto ovako na gledanje čini se da je zadnje vešanje dosta pojelo gepek.

Ukupno, nije loš automobil, ali mi se čini da Tojota ide na kartu da trenuno ne postoji japanski auto u D segmentu sa poreski povoljnim dizel motorom.

Comment

Zanimljivo, oko ovog automobila nema mnogo drame. Valjda nije meta niti jednom lobiju?

Ovi što su kao poznavaoci japanaca ga ne priznaju zbog nemačkog dizela (ili generalno dizela koji nije u skladu sa manga shvatanjima), ovi što znaju oko estetike ga izgleda smatraju ni tamo ni amo, po dimenzijama opet nije ništa specijalno... Nedonošče?

Na fotografisanju sam pomislio da u automobilu nema dovoljno mesta, valjda zato što smo pogurali sedišta skroz pozadi pa je izgledalo dosta lošije nego što zapravo jeste. Mesta pozadi ima solidno, ali opet ne može da priđe pored šubler-majstora, milimetri su vazda na strani robne marke iz mlade boleslav. No, meni je ovo sasvim uporedivo sa Mazdom po tom pitanju, baš kao i po pitanju gepeka. Ono što mi se čini je da je Avensis na skučenija mašina za malo gabaritnije vozače zato što je najniža pozicija vozačkog sedišta tako pozicionirana da mi fali samo koji cm do krova. U nekom saginjanju tamo-amo, lako udarim glavom u retrovizor tako da u tom pogledu malo više podseća na Insigniju nego na Mazdu u kojoj se dosta niže sedi pa onda imaš više prostora za glavu. Sedišta su udobna, ali opet malo manje nego Mazda i Insignija. Verujem da nekom ko baš ne menja svakih šest meseci limuzine iz D segmenta neće biti primetna nijansa o kojoj pričam. Gepek je prostran, ali ja tu stvarno nisam reper. Mi se spakovali za zimovanje, poneli garderobe za suvo, mokro, sneg, mećavu i... ostalo još pola gepeka prazno.

Auto je jako udoban, ogibljenje filtrira dosta toga, tako da bih ja bio vrlo zadovoljan da vozim ovakva kola. A opet, auto prilično agilan i lagan za manevrisanje, kao da voziš za broj manja kola. Ni blizu Insigniji koja kao da voziš šleper. U principu, stvarno nemam nikakvu zamerku na udobnost niti na vozne karakteristike. Cela tura magistralom od 650km je bila sa stalno uključenim auto dugim svetlima plus adaptivni Full LED. Vožnja magistralnim i zavojitim planinskim putevima izuzetno laka ukoliko noć, rizla, 0C i blaga magla uopšte mogu da dozvole kvalifikaciju "laka". Automatska duga svetla rade sjajno, ja ih do sada nisam intezivno koristio zato što u gradu nemaju neku primenu, a na autoputu nekako radije ja kontrolišem zbog toga što se ređe pali-gasi. Na magistrali je super, automatika radi korektno i nisam primetio da je nekom zasmetalo pošto prilično drugarski radi tj. rano gasi dugi snop. Ja bih verovatno u ručnom režimu više smetao kolegama na drumu.

Jedino od elektronike što ne radi dobro je detekcija znakova. Prvo mi se na izlasku iz BG, pre Barajeva zbingovao i pokazivao sve vreme 110 tamo negde do Valjeva. Posle se povratio i počeo da radi lepo, a takvo blokiranje mu se više nije desilo. Ali softver nije dobro napravljen, zato što ne ume da raspozna ograničenje brzine i ograničenje brzine za posebne uslove. U praksi to znači da na magistrali non stop pokazuje 60 zato što recimo ide ograničenje 80, a 10m dalje stoji znak 60 tokom snežnih padavina i Tojota to tumači ko običnih 60, tako da on nesrećnik sve vreme pokazuje 60 što u praksi znači da sam vrlo brzo zanemario to što mi on pokazuje. Ume da prepozna dozvoljeno/zabranjeno preticanje, ali je i kretenski sistem koji to ispisuje jer traži da odeš u meni za prikaz tih informacija tako da ako držiš da ti pokazuje potrošnju on prikazuje samo ograničenje plus kada je zabrana preticanja ima samo još jednu crvenu kružnu šlajfnu oko znaka i to baš nije srećno rešenje.

Comment

Probao auto i moram da priznam da je prijatno iznenadjenje. Na papiru sam od 1.6 dizela ocekivao mnogo ali sa rezervom, imajuci u vidu limuzinsku karoseriju, ali motor me je prilicno brzo razoruzao. Dosta lepo vuce i izolacija je odlicna. U prethodnim Avensisima sam samo sedeo, ne secam se da sam ih probao, ali mi se cine nesto skuceni napred. Da se razumemo, nije tesno nego nekako imao sam osecaj klaustrofobije, ali mozda je i to sto sam ga probao po mraku i posle 3 dana lezanja u krevetu
            Oprema je fina, ja sam samo probao u par navrata automatska duga svetla i dosta lepo rade, mislim da mi to postaje stavka broj jedan...dobri farovi. Posle par katastrofa, ova nova tehnologija je dar sa neba...sve se vidi kao na dlanu i kapiram da moze da produzi "radno vreme" na putu as dosta, uopste ne umara voznja pod takvim uslovima.
            Udobnost jeste na visokom nivou i sve to prosto pliva, e sad ne znam kako to izgleda kada se malo ostrije potera...
            Potrosnja koju je bord pokazivao je za svaku pohvalu, tako da je ovo bas fina kupovina i Toyota konacno ima da ponudi "evropski" dizel.
            "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
            bruyoni

Comment

I za finiš malo frapantnih podataka o potrošnji.

Ukupno pređeno 1521km sa prosekom 6l. Čisti grad pola špic, pola rejser koji ga je verovatno vozio van špica je 6,7l. Na otvorenom je pređeno 1250km, 650km magistrala+planina, 400km autoput i mešano ravničarska magistrala+grad+telemetrija. Potrošnja 5,9 za taj kombinovani deo! Od Požege do BG sam imao 160km sa prosekom 4,7! A nisam ga slinavio, vozio sam umereno žustro - neke deonice brzo, neke sporije jer dugo nisam vozio ibarcem pa sam pozaboravljao gde su standardne čeke ili nisam imao nikog brzog ispred mene.

Motor ima savim dovoljno snage, ja sam zaista retko imao realnu potrebu za jačim motorom, bar kad je u pitanju magistrala. Na autoputu sa lakoćom drži 150. Pošto Tojota ima onaj horizontalni pokazivač trenutne potrošnje koji je teško oceniti koliko pokazuje, na osnovu pređenih kilometara na 130 troši ispod 6 (5,7-5,9), dok na 150 to košta oko 7-7,5l. Šesta je jako dugačka, tako da na 2500 obrtaja ima 160 što je po meni malo bučno, tako da sam većinu vremena držao 150 na auto džadama.

Što se tiče automatske detekcije znakova, izgleda da Tojota ima neki problem sa našim znakovima. Meni niti jedan sa posebnim ograničenjem nije prepoznao na kompletnoj ibarskoj, tari, zlatiboru i celom tom spletu puteva. Međutim, uspeo je da na Gazeli uhvati par puta tako da imaju tu mogućnost, ali izgleda da im naše tablice za maglu/sneg baš ne pasuju.

Comment

Jerbo se osećam prozvanim... radije bih dao pare za Avensisa nego za Oktaviju.
                Daleko lepše i kompletnije vozilo sa osetno udobnijom zadnjom klupom. Preskočio bih te najjače opreme navigacija mi je bacanje para, električna sedišta oduvek potpuna glupost, ne volim kožne garniture ni ogromne felne. Sve u svemu jako lep i kopletan auto čime je doprinela nemačka motorizacija koja će predpostavljam biti mnogo pouzdanija nego u BMW-u sličan recept po kome su neki prooblematični VW motori u Škodi osetno pouzdaniji pošto preleže dečije bolesti a i na tim narodnim markama nije blam napisati da se ulje menaj na 15k km.
                Dodatni plus je nemački motor u japanskoj karoseriji em iritiraš senseie em iritiraš oberšurmfirere. Još bih nalepio onog malca što šora po znakovaim sa leve strane na Hondu sa desne na VW... čisto da pokrijem kompletan spektar.

He who loses control, loses.

Comment

Da, može da se skine kinta tako što se odabere Style oprema koja zadržava BiLED svetla, ali gubiš kožu, navigaciju i još neke sitnice. Onda je cena 25.500 što nije loša cena uopšte. Dodaš još 1000E na to za 13cm dužu karavansku varijantu koja izgleda moćnije i prodato. Za kupce koji imaju razumne zahteve, Avensis baš daje lepo zaokruženu celinu u kojoj nema nekih bitnih slabosti, a jako je jeftin za voziti (potrošnja, registracija i relativno pitoma dimenzija guma za današnje vreme). Šiber može samo uz top opremu (Egzekjutiv) što je meni velika glupost, ne vidim što je to privilegija top opreme, al eto tako ide. Takođe, zanimljivo je da top oprema ima bi xenon svetla?? Moram da pitam ove iz Tojote zašto je to tako ili je greška u pitanju.

Zvanično nismo vozili mnogo toga iz D segmenta, tako da nema mnogo prosotra da se pametuje, ali Avensis u ovom paketu predstavlja apsolutni best baj u D segmentu. Nije tako lep ko Mazda (subjektivno), nešto je manje napucan opremom za slične pare nego Opel/Mazda, ali kombinuje najbitnije karakteristike jednih i drugih - relativno lagan u paketu sa malolitražnim dizelom. Tojota je malo spustila loptu sa cenama, ali mora da se proguta gorka pilula da nema raznim pomerača, primicača i drugih elektro drangulija koje ljudima dosta znače kad gledaju u katalogu pa vide da jedan nema, drugi ima.

Vozački mi je super legao. Odaje utisak daleko manjeg automobila nego što jeste. Mazda možda jeste lagana, ali nekako izgleda da voziš dugačak auto što je možda efekat one dugačke haube i niskog sedenja. Insignija izgleda ko da voziš borno vozilo, što reče neko - neravnine na putu beže od Insignije. Avensis mi, pak, izgleda ko da vozim Korolu. Agilna, dobro koči, solidno izbalansirane vozne karakteristike i udobnost. U većini situacija je izuzetno udobna, udobnija od Mazde6 i Insignije, ali je Avensis tu sa najmanjim gumama - sve ostalo iz D smo terali na 19".

Videćemo šta ostali imaju da ponude u D segmentu ove godine, ali da nam je Avensis bio prošle godine, komotno bi bio najbolja mašina u segmentu.

EDIT: Da se razumemo, pošto ima dosta bukvalista, 1.6D ne može da priđe onome što na punom gasum mogu da prirede 2.0 CDTI ili CD175 koje smo terali. Okačiću brojke da potkrepim tu tvrdnju.

Comment

Ja imam samo problem sto mi spreda deluje kao da gledam Auris/korolu koji su segment ispod. Sa boka deluje odlicno. Isto je i unutra, tabla je trebala biti malo mastovitija, raskosnija.
                    sigpic

Comment

Treba biti realan. Tojota radi funkcionalno, ne maštovito.

Razumem šta kažeš oko prednjeg dela, ali u današnje vreme se svi trkaju ko će da napravi sličnije automobile C/D segmenta.

Comment

izgleda baš bolje od Aurisa a sviđa mi se sve sem tog šibera

Comment

Mislio sam da su te izgubili kod nedostatka multilinka.

He who loses control, loses.

Comment

Razuman izbor. Bez navigacije ne bih uzimao, i išao bih na 2.0.

Gume ne znam kako su jeftine, ako su 215/55 17 kao na prethodnom. Jesu u odnosu na neke 18-19" verovatno + zajebancija sa senzorima za pritisak.

TT
                            Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Originally posted by bruyoni View Post
                              Mislio sam da su te izgubili kod nedostatka multilinka.
                              Avensis i ima multilink?

Comment

Working...
                              X