Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Mazda 6 CD175 AT AWD Wagon

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Mazda 6 CD175 AT AWD Wagon

Mašina je na test stigla totalno neplanirano i na frku.

U pitanju je najnapucaniji auto koji Mazda u ovoj karoseriji nudi - 2,2 litarski dizelaš sa 175KS, automatik, karavan 4x4 u Revolution Top opremi. Ukupno 35890E plus 500E za navigaciju i 510e za metalik belu boju. Opcije koje su još mogle da se doplate (a nisu) su šiber - 700E, Soul crvena boja i bela koža (140e).

Znamo od ranije da je automobil vrlo moćan, a u kombinaciji sa 19" i karavan karoserijom - izgleda baš ljuto. Potrošnja nije zabavna, za sada se prosek vrti oko 9l - sve je gradska vožnja prilično lagano. Jeftinije od Insignije, ali ne mnogo. Staromodni menjači očigledno dosta troše i tu pomoći nema.

Start&Stop u saradnji sa matikom me nije oduševio, ne radi neprimetno, već kad daš gas zakasni sa startom pa to nekako izgleda tromo.

Ima dosta mesta u automobilu, gepek je ogroman i u principu je baš sabijač kilometara - ovako na gledanje. Na žalost Mazda ne pušta da automobili idu napolje, tako da me očekuje odlazak do Niša iz čistog besa. Ili možda prošvercujem auto do Segedina, videću na koju će stranu da okrene kompas.

Čini se da je udobniji od prethodnog, ali sam baš malo prešao da bih nešto konkretno rekao.

Da li je zabavan za vožnju? Zabavniji je sigurno od bilo kog SUV, tu nema dileme. Razumem zašto bi neko odabrao napucani SUV, a ne ovakav automobil i pored toga što u ovakvoj karoseriji ima više mesta za putnike i u gepeku, ali onaj osećaj prostranosti u kabini je ovde nepostojeći. U odnosu na prošlonedeljni XTRail koji je imao i pomični stakleni krov, ovde je teška klaustrofobija.

Slike su na Twiteru
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Nesto mi bela bar na fotkama ne deluje kao optimalna za ovaj auto.

Izlazak van Bg je obavezna stavka, ovako je kao ptica u krletki.
    sigpic

Comment

Ovaj auto izgleda mnogo bolje uživo nego na fotkama, baš ima onako masivnu notu. Moj problem sa šesticom je što moraš da pređeš u kategoriju do 2,5l da bi imao adekvatnu motorizaciju. Da ja kupujem, nisam siguran dal bih uzeo 2.2 dizelku ili 2.5 benzinac.

Ako ga bodujem samo po izgledu, moj apsolutni favorit u D segmentu, a posebno ovaj u karavan izvedbi. Možda BMW serije 5, ali taj auto da napakuješ opremom ko ovaj ima da te olupa sa 60 soma bez problema.

Comment

Meni se automobil mnogo dopada i kada su karavani u pitanju apsolutni favorit, pored novog Mondea. Za cenu BMW 5 karavana sa adekvatnom opremom moze se uzeti ovo plus jos jedan manji automobil tako da je tu stvar jasna ko dan. Novi Superb karavn mi je nekako bezlican tako da i on otpada, Insignija je vec vremesna, tako da bih ja rekao da je jedini konkurent ovome Mondeo karavan.
        Zapremina jeste problem, ali to je tako kod nas, napolju se karavani uzimaju sa zapreminom preko 2l i to je jasno, ali kod nas je situacija drugacija.
        Ovo treba porediti sa mazgom od Insignije CT-a koji smo imali na testu, ali je kapiram Mazda daleko savremeniji automobil sa izuzetkom menjaca koji su verovatno podjednako losi.
        "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
        bruyoni

Comment

Ma ja sam samo naveo BMW5 kao estetski pogodnog konkurenta. Mondea sam viđao u poslednje vreme i nekako mi je brzo postao nezanimljiv, dok šestica i dalje drži taj fazon "al sam ljut auto".

Meni je Pasat tu ozbiljan igrač, ali imidž VW i Mazde je dijametralno suprotan. Insignija mi ne izgleda zastarelo, situacija je manje više ista kao i kad smo vozili prethodnu šesticu.

Superb kupuje metraža na kilo ekipa, ko izbroji pare za to samo gleda da dobije najviše metala za svoje pare, što je sasvim korektan princip kupovine, ali takvom kupcu ne postoji način da se opravda ni Pasat ni Insignija ni Mazda.

Comment

Ja kad sam prošle godine uzimao cx5, u stvari sam, htio ovakav auto ali tad nije bilo.
            "Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that." Shankly

Comment

To to...isti efekat sa BMW5 i Mazdom 6 samo sto se kupovinom Mazde ostavlja prostor za jos jedan do dva automobila
              To i kazem Mazda 6 gadja odredjene kupce, Superb i Pasat kupuju drugi ljudi, tako da je Insignija/Mondeo/6 kategorija, ne pada mi niko jos na pamet nemam pojma meni je Insignija bas nezanimljiv automobil, pogotovu karavan, dok 6 i Mondeo mogu da prodju. Kod Forda me jedino nervira sto zadnji kraj nisu skoro ni dirali, nego je ostao manje vise isti kao i kod prethodne varijante.
              "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
              bruyoni

Comment

Sviđa mi se i od pre dve generacije. Šteta što nema šiber na ovom nivou opreme, pomogao bi.

A 2.0 Skyactive kao ne može da potera karavan? Zar taj dizel nije ono, od pre 10 godina?

ali hashtag gledaj ne pipaj pobedio
                Last edited by Ji 4Tze; 18 August 2015, 10:22.

Comment

Nije toliko mator dizel, star je jedno 3 ili 4 godine.
                  Ako dobro gledam Karavan ima manje međuosovinsko od limuzine! Zašto?
                  Sve u svemu lepo izgleda i godio bi mi za sutrašnje putovanje jer treba da nosim neku opremu dole u Srbiju
                  Što se tiče konkurencije mislim da se Superb, kada se gledaj ucene, suviše brzo isključuje, vozio sam se pre neki dan u ovoj najnovijoj verziji i jeste da spolja nije bio nešto naočit, verovatno utisak bele boje (bljak), ali unutra je poboljšanje od 100% u odnosu na prošlu generaciju. Mnogo, mnogo bolje u odnosu na standardno VW sivilo čak i iz golfa a da ne pričam fabie i oktavije. Čak su i zadnja sedišta udobna!

He who loses control, loses.

Comment

Originally posted by bruyoni View Post
                    Sve u svemu lepo izgleda i godio bi mi za sutrašnje putovanje jer treba da nosim neku opremu dole u Srbiju
                    Što se tiče konkurencije mislim da se Superb, kada se gledaj ucene, suviše brzo isključuje, vozio sam se pre neki dan u ovoj najnovijoj verziji i jeste da spolja nije bio nešto naočit, verovatno utisak bele boje (bljak), ali unutra je poboljšanje od 100% u odnosu na prošlu generaciju. Mnogo, mnogo bolje u odnosu na standardno VW sivilo čak i iz golfa a da ne pričam fabie i oktavije. Čak su i zadnja sedišta udobna!
                    prvi skyactive dizel je izašao 2012 godine a posle toga je jednom blago poboljšan ... taj motor je izvrstan i kapu mu skidaju mnoge redakcije u raznim uporednim testovima čak i sa premium trojkom . kod nas je na zlom glasu zbog nešto veće registracije tj poreza na upotrebu motornih vozila koji kažnjava kubikaže veće od 2000cm3

sad dali se neko ko je spreman da da za auto cca 30.000 € sekira zbog tih 350€ godišnje to je veliko pitanje a ja mislim da ne jer to nije neki novac za ljude tolike platežne moći .

mislim da je benzinac sasvim dovoljan da potera karavana ali mislim da se u tom slučaju ne može iskombinovati awd sistem , dakle samo pogon napred.

meni se auto sviđa ali ja to uživo nisam video u srbiji a generalno svega par komada u sloveniji i austriji tako da se o popularnost karavana zaista treba zapitati ?

autoi jeste kraći od limuzine ali izgleda da mu ništa ne nedostaje , tako da je to možda i dobro jer se barem lakše parkira .

Poređenje sa škodom superb je u redu ali ova dva brenda pogađaju u potpunosti različite grupe kupaca i msilim da iako su oba automobila dobra teško da ćemo naći potencijalnog kupca koji bi se dvoumio između baš ova dva modela ...ono poređenje "lima na metar" mi se baš svidelo :-) ali ne bih nikoga da potcenjujem jer jednostavno ima ljudi kojima posao i porodične potrebe traže što više mesta i to je to .

Zanima me jel AT pravi automatik sa hidrauličnim konvertorom obrtnog momenta ili je u pitanju robotizovani MT ?

Comment

Mnogo, mnogo bolje u odnosu na standardno VW sivilo čak i iz golfa a da ne pričam fabie i oktavije. Čak su i zadnja sedišta udobna!
                      I prošli je bio udoban pozadi, u novom se nisam vozio. Ono što je sigurno, Škoda je proverno brži auto od Mazde, motori su im snažniji (na osećaj), menjač daleko brži i efikasniji. Al ko što rekoh, to su dva drugačija koncepta kupovine automobila i ja stvarno ne vidim da neko tu ozbiljno nešto može da vaga. Pre svega zato što su oni nemerljivi faktori daleko bitniji, ali i činjenica da raja koja kupuje Mazdu neće da kupuje isto što teraju šoferi direktora manjih firmi.

Originally posted by Ji 4Tze View Post
                      Sviđa mi se i od pre dve generacije. Šteta što nema šiber na ovom nivou opreme, pomogao bi.

A 2.0 Skyactive kao ne može da potera karavan? Zar taj dizel nije ono, od pre 10 godina?

ali hashtag gledaj ne pipaj pobedio
                      Isti menjač i motor kao i kod CX5 koji smo vozili, promena nema - samo je pakovanje drugačije. Koliko znam, Mazda čak nije ni unapređivala dizelku zato što je ona od samog starta bila EU6, tako da nije bilo realne potrebe da se išta čačka.

Može ovu mašinu da potera 2.0 benzin, nije to pitanje. Problem je kad voziš 150+, 2.0 bude prilično bučan i žedan. Prošlu šesticu smo imali sa 2.0 benzinom, auto je bio izuzetno ekonomičan u svim uslovima vožnje, ali je bio dosta lakši zbog nedostatka 4x4 i AT.

Šiber bi bio premija, taman malo da osvetli kabinu.

Comment

Koja su to dva drugacija koncepta kupovine koje zauzimaju skoda i mazda? Pokusacu veceras da proniknem u to ali mi za sada ni najmanje ne polazi za rukom.

Inviato dal mio thl 4000

Comment

razlike u percepciji ....

Koja su to dva drugacija koncepta kupovine koje zauzimaju skoda i mazda? Pokusacu veceras da proniknem u to ali mi za sada ni najmanje ne polazi za rukom.

Inviato dal mio thl 4000
                          ŠKODA - odlična konfekcija , u svemu dobra u ničemu najbolja ...odličan odnos cene i performasi ali ipak u startu određena kao mlađi i jeftiniji brat njegovog kraljevskog visočanstva VW .... u skladu sa familijarnim pravilima i ne može biti bolja i naprednija od njega jer se ipak zna ko je ko u kući :-)
                          Odlična kupovina u kojoj je jedini problem to što ima previše na parkingu i teško je biti primećen ili osoben . Naročito sreću kvari model Octavia koji je omiljen kod direktora državnih firmi / preduzeća a tek Superb koji voze političari i direktori javnih preduzeća , bljaaak . Iz istih razloga ljudi često ne vole BMW/AUDI/MB ali to je već druga tzv mafijaška priča . Predrasude ili ne , tako se priča .... ja ne mislim baš sve tako ali me preterana pojava svih Škoda na putu takođe pomalo nervira .

MAZDA - napravljena na snovima zanesenjaka iz neke daleke ostrvske zemlje koji su realno beznačajni na auto karti sveta ali imaju jake snove i puno volje da uspeju . Samim tim odaju utisak da su sami protiv svih i furaju taj svoj fazon uprkos svima i protiv svih ,.... wankel , skyactive fore sa kompresijom itd. Kad čovek to sve vidi pomisli koji su ovo ludaci ali se i lako zapali jer sve to deluje kao borba Davida protiv Golijata .... veoma uspešni u dizajnu , pouzdani i dosledni ....poneki zarđali stariji primerak se ne računa :-) jer rđaju i mercedesi pa šta ?

Lepa kola se lepo prodaju , lepe i komplikovane priče se takođe lepo prodaju i ko pomisli da bi vozio lepa kola a da ih nema na svakom ćošku pa uz to još i da nisu jako skupa za čas posla završi kod Mazde ...to je i moja priča , mada ja padam i na te filozofske fore , kao držimo svet u svojim rukama itd.

Koliko se ja razumem u sve ovo , pre bih rekao da bi se neko dvoumio između forda mondea i škode , mada to je samo moje skromno mišljenje .

Mazda nije tako ultimativno prostrana kao npr Superb ili Modeo ali nudi neku drugu priču dizajna i sveukupnog doživljaja . Uglavnom sva tri spomenuta su dobri automobili a sve ostalo je stvar ličnog ukusa , doživljaja itd.

Comment

Znaci, koncept smejao se lonac poklopcu...

Cekam da mi Zmaj to neostrasceno objasni

Inviato dal mio thl 4000

Comment

U međuvremenu država nabavila Mazde iz donacije, pa sad idu i na Adu Bojanu sa službenim Mazdama.

U realnosti Mazda 3 ima 2x manji gepek od Octavije, 99% prodatih su u istom paketu opreme, ne može ništa da se dodatno naruči, uvoz i delovi idu preko 3 ruke itd.
                              Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Working...
                              X