Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Nissan X-Trail 4WD

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Nissan X-Trail 4WD

Zamenjen Kaškai sa starijim, malo nabildovanijim, bratom - X-Trail 1.6 4WD Tekna. Top oprema, top pogon. Top cena - 33780 + metalik (620). Tekna oprema znači sve iz Nissan sigurnosnog asortimana, kožni enterijer, pomični stakleni krov, 19" točkovi i 7" TFT ekran. Zanimljivo, X-Trail se nudi isključivo sa ovim motorom i nikako drugačije. Opcioni CVT menjač isključuje mogućnost 4WD pogona, tako da ili ili.

Mašina je primetno kabastija od Kaškaija, na prvo sedanje jasno je ko je ko - međutim, ono što je opšta tendencija u Reno-Nissan grupi je da guraju mnogo slabe motore u velike karoserije, ovde bi verovatno trebalo da bude bar neki 2.0 dCi na raspolaganju, jerbo kad ovog poteraš po nekom blatištu i neravninama, sigurno da će da zafali jer se već i na ovo malo kilometara oseti težina i da motor mora da se preznoji da bi se lađa pokrenula.

Kožni enterijer po ovoj temperaturi zaista nije nešto čemu se raduješ, čak i da ima ventliaciju ko što je nema. Pride mi se ta koža ne dopada, to je ona što izgleda jeftino i stvarno ne znam koga to još impresionira. Kožni enterijer u Mazdi2 je na oko i dodir duplo skuplji, a da ne spominjem onu Ferari kožu u Kaskadi.

Mašina je bila planirana da se pribija kroz vrleti Hercegovine, ali je plan propao, tako da će da ide u Alpe gde neke potrebe za 4x4 realno i nema, ali daj šta daš
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

napravih dnevni krug sa x-trailom, koji nekako cudno i zanimljivo predstavlja deo renault/nissan ponude. tekna oprema podrazumeva svasta, sve od toga je ili korisno ili zanimljivo, a cena je konkurentna. udobnost sa ocekivano nesto bolju, sa obzirom na generalno tip vozila, ali je to sve mozda malo tvrdje sa plus 19" tockovima. opet, ta nesto vec tvrdoca oslanjanja od ocekivane se nesto mnogo ne preslikava u krivni. nisam nesto probao, xtrail stvarno ne daje vozacu nikakvu zelju za bilo cim sem krstarenja, a kako je bas brodina, namena se uklapa
    najslabija tacka testirano xtraila je motor, koji istina nudi dobru ekonomicnost (sa 8,4 nakon merenja spustih na 7,2 u gradu, sto je fino sa obzirom na gabarite), ali peformanse su tek na nivou prihvatljivih. da je to u nekoj slabijoj opremi, samo sa 2wd, bilo bi skorz ok, ali je problem sto u ponudi ne postoji jaci motor. ne znam koji bi kupac jurio max opremljeni urban SUV i slicno, a da pri tome ima 130ks pod nogom. cela ponuda je 1.6dCi 130ks i to vam je to. opet, samo se 2wd se realno gubi xtrail smisao. ako se vec ide na 2wd, qashqai 1.6turbo sa istom ovom opremom i 7 soma manjom cenom je "flawless victory" u nissan ponudi. opet, ako neko hoce nesto malo "jace", za isti xtrail tekna novac tu je cx5 sa CD175 motorom i revoluton top opremom koja je za dobar korak kvalitetnija od onog sto se dobija sa teknom.
    Last edited by LordRaceR; 6 August 2015, 16:11.
    For me is first place or nothing. Ayrton Senna forever!

Comment

Vrlo čudan automobil. Prosto nisam znao šta da mislim o njemu, pošto je kabast, a pod haubom relativno slabašni 1.6 dCi sa "samo" 130KS. Ceo paket je vrlo nepogodan za grad, grbavu magistralu i talasasti autoput.

Da nisam, sasvim slučajno, promenio plan i umesto veranja po hercegovačkom kamenjaru promenio destinaciju na mnogo kulturniji slovenački ski centar, verovatno bi ovaj automobil bio proglašen teškim promašajem pošto nit je udoban, nit je brz, niti se nešto spretno vere po kamenitoj podlozi, pre svega zbog niskog profila guma za koji sumnjam da može baš da se mnogo vozi po oštrom kamenju.

Ispostavilo se da mašina nakon pređenih ~1600km ima prosek od 7,6l. Na autoputu u pravcu kao Sloveniji 140-150, na povratku 160-170. Prosto je neverovatno koliko je automobil štedljiv, ja sam očekivao da neću ići preko 130 da bi potrošnja bila koliko-toliko u granicama normale. XTrail na 140 troši oko 6-6,5 kao i da je na normalnom autoputu izuzetno tih i udoban. Mislim da se skoro nisam komfornije transportovao, a bogme i sa manje para. Pošto sam se precenio sa dolivanjem goriva u Slo, povratak je bio malo brži da bi potrošili čorbu jer se auto danas vraća, tako da je cilj bio kako preći put tako da danas auto vratim na rezervi. Otud i 160 na cajgeru skoro ceo potez od Zg do Batrovaca.

4x4 pogon u ovom pakovanju je primarno orijentisan da kad je sneg, klizavo, kišno može komotno da se doterate do planinskog doma. Mašina svakako može da siđe i van druma, ja sam zaista minimalno eksperimentisao na tu temu - provezao sam ga nekim šumskim putićima i livadama, ali samo zato da bi, eto, rekao sišao sam sa asfalta.

Na parkingu ski centra je gomila putničkih automobila sa 4x4 pogonom, ali i veliki broj kompakt SUV mašina - sve sa 4x4 pogonom i sve sa krovnim nosačima za bajseve. Zanimljivo, prethodne generacije ovog modela se baš dosta voze i to je potvrda da je mašina namenjena aktivnim sportskim porodicama koje svaki vikend ili idu na skijanje, planinarenje, mauntin bajk ili nešto treće.

Verujem da automobil može da bude vrlo sposoban van asfalta, ali u ovakvom paketu zaista predstavlja idealnu kombinaciju za one koji su svakog vikenda van grada. Mali motor sjajno vuče ovu karoseriju, koliko sam nešto negodovao povodom tromosti u gradu što smo i izmerili u brojkama, toliko je impresivan na magistralama i autoputu. Naravno 19" točkovi nisu pravljeni za srpske puteve, tako da čim smo prošli granicu, morao sam ko poslednji dunster da se vozim levom trakom, jer je poskakivanje u desnoj besmisleno. Neki švajcarac u A6 Avant je takođe ispratio manevar pošto i on vidno poskakivao u desnoj.

Ja sam ranije xtrail smatrao za robusno terensko vozilo, ali ova generacija meni više liči samo na povećani Kaškai, s obzirom da i pored težine može da se vozi jako brzo i bez mnogo drame. Po sloveniji sam se vozio za CX5 AWD sa oko 160 u proseku, po relativno krivudavom i brdovitom delu trase autoputa i ja stvarno ne vidim da je ovaj auto išta manje sposoban kao putničko vozilo.

Istu trasu smo pre par godina vozili sa malom Kruzerkom, taj auto je uz dosta muke trošio ispod 11, a u gradu je trošio 12. Ovaj auto je nešto manji, manje terenski sposoban, ali zato može da se vozi mnogo brže za mnogo manje para. A pri tome ima 4x4 pogon koji će većini vozača da bude podjednako koristan, ako govorimo o realnim situacijama.

Comment

Potrošnja ?

Zmaju ,

Jel potrošnja merena čep na čep ili nam prenosiš podatke sa putnog kompjutera ?

Iskreno deluje mi jako jako mala za te brzine , tu masu , otpore itd ...

Comment

Moram da izrazim isto interesovanje kao i Lala za način merenje potrošnje. Ovo je zaista fantastična potrošnja.
          Što se točkova tiče vidim da je standard 17" čak i u Tekni za 19" treba da se doplati

He who loses control, loses.

Comment

Originally posted by bruyoni View Post
            Moram da izrazim isto interesovanje kao i Lala za način merenje potrošnje. Ovo je zaista fantastična potrošnja.
            Što se točkova tiče vidim da je standard 17" čak i u Tekni za 19" treba da se doplati
            ja imam veoma bliskog prijateljakoji ima stariju varijantu Qashqai-ja sa tim motorom 1,6 dci i 130KS sa pogonom samo na prednje točkove , koji veoma često putuje na realaciji Novi Sad - Beč i on mi je preneo da putni komp baš dosta laže ...neke dozvoljene brzine na toj relaciji su oko 145 Km/h po satu i on je mislio da mu auto troši oko ili ispod 7l dok nije premerio jednom čep na čep i neprijatno se izneneadio . On putuje uvek sam i jedino je prijavio vetar kao veoma neprijatnu promenjivu u toj računici , a vetra tamo uvek ima naročito oko Beča i oko Budimpešte kad se siđe sa obilaznice ...

Sad Zmaj kaže da ga je gazio i jače , do 160Km/h , auto je kabastiji i visočiji tako da ako je gledano samo u putni komp a nije provereno čep tu čep , mislim da informacija nije do kraja precizna .

Malo sam procunjao i na spritmonitoru i tamo koliko vidim da isti auto na autoputu sa oznakom za brzinu vožnje "normal" pije oko 8l/100Km u nekom proseku sa više pređenih Km na više auta koji beleže potrošnju ...

Evo primera iz lične arhive ...

Dok sam vozio Q5 sa 2.0 tdi motorom od 170KS i quattro pogonom sa 4 putnika , klimom i punim gepekom je trošio 7,6 l/100Km merenometodom čep na čep , ali da se ne pređe 130Km/h ...čim se zgazi više potrošnja je čas posla išla na 9 .

Comment

Da, zato mi je i fantastična jer 1,5 dci u meganu kada se vozi tim tempom ima poteškoća da ostvari tu potrošnju (čep metoda), jeste trail ima 6 brzina a megane 5 ali i aerodinamički gledano prednsot je na strani auta pa se to nekako potre.

Comment

Naša pretpostavka je da automobili imaju precizne bord kompjutere, do sada nije bilo razloga da se misli suprotno.

Prosek na bržih 500km je 8,7l što je otprilike u skladu sa sipanim gorivom, a i ukupna kilometraža je otprilike u skladu sa time šta je sipano i koliko je pređeno, u šta ulazi i 2 sata čekića na prelazu Batrovci. Koliko sam se sabirao, ne bih rekao da je Nisanov bord ništa manje precizniji od drugih proizvođača, a i da kojim slučajem taj pokazivač laže, mislim da bi ih EU pukla po ušima pa bi se samo pušilo.

Na sličnoj relaciji smo terali i X3 2.0d doduše automatik i prosek je bio vrlo sličan.

Brujo, Tekna dolazi sa 19" u standardu. Jedina opcija za tu opremu je metalik boja. Da se ja pitam, tražio bih opciono uklanjanje kožnog enterijera koji niti je posebno kvalitetan, niti je praktičan, a bogme kad pripeče zvezda nije nimalo zanimljiv.

Comment

Originally posted by zmaj View Post
                  Naša pretpostavka je da automobili imaju precizne bord kompjutere, do sada nije bilo razloga da se misli suprotno.

Prosek na bržih 500km je 8,7l što je otprilike u skladu sa sipanim gorivom, a i ukupna kilometraža je otprilike u skladu sa time šta je sipano i koliko je pređeno, u šta ulazi i 2 sata čekića na prelazu Batrovci. Koliko sam se sabirao, ne bih rekao da je Nisanov bord ništa manje precizniji od drugih proizvođača, a i da kojim slučajem taj pokazivač laže, mislim da bi ih EU pukla po ušima pa bi se samo pušilo.

Na sličnoj relaciji smo terali i X3 2.0d doduše automatik i prosek je bio vrlo sličan.

Brujo, Tekna dolazi sa 19" u standardu. Jedina opcija za tu opremu je metalik boja. Da se ja pitam, tražio bih opciono uklanjanje kožnog enterijera koji niti je posebno kvalitetan, niti je praktičan, a bogme kad pripeče zvezda nije nimalo zanimljiv.
                  moje iskustvo posle plejade što skromnih što premium automobila je da svaki board laže manje ili više kad se prati na duže staze ...nekad pokaže tačno ,nekad slaže i do 7% . Najpošteninji je bio Hyundai i30 a najviše je lagao Audi A4 2009 godište 2.0 tdi sa 140KS

I mazda laže , probano na mazdi 6 sa kojom sa krenuo do 0Km pa doterao do 45.000Km i sad nova trojka laže mada smo stigli tek do 7000 Km

no dobro , i da je lagao i 10% opet je dobra potrošnja kod tog X-traila i stvarno taj 1.6 dci ima duha u sebi ...

zanima me jel mu prva brzina izuzetno kratka ?

Comment

Matematika je jasna... u svakom slucaju, preterano [emoji106]

Sto se 19" tice onaj app za poredjenje modela mi prikazivao da se one doplacuju. Mozda meka greska ali znam da bih se menjao za 17" ko iz topa

Inviato dal mio thl 4000

Comment

Ja gledam u cenovniku, nisam baš ljubitelj aplikacijaaa za mekaaa (c) bed kopi

Comment

LOL

Comment

Originally posted by lalelala View Post
                          moje iskustvo posle plejade što skromnih što premium automobila je da svaki board laže manje ili više kad se prati na duže staze ...nekad pokaže tačno ,nekad slaže i do 7% . Najpošteninji je bio Hyundai i30 a najviše je lagao Audi A4 2009 godište 2.0 tdi sa 140KS

I mazda laže , probano na mazdi 6 sa kojom sa krenuo do 0Km pa doterao do 45.000Km i sad nova trojka laže mada smo stigli tek do 7000 Km

no dobro , i da je lagao i 10% opet je dobra potrošnja kod tog X-traila i stvarno taj 1.6 dci ima duha u sebi ...

zanima me jel mu prva brzina izuzetno kratka ?
                          Pa dobro, ako svi lažu, onda su opet svi isti Razumem šta mi kažeš, ali ako ne možemo svaki automobil da testiramo isto, onda je besmisleno da nekom merimo od čepa do čepa, a nekom da verujemo šta piše bord. 1.6 dCi se pokazao u nekoliko navrata kao prilično jak, a vrlo ekonomičan motor. Eto, čak i u ovoj, vrlo teškoj, karoseriji ume da bude štedljiv.

Prva jeste kratka, ali ništa ekstremno. Na osnovu onog šta se nudi kroz motorizaciju i klirens, xtrail zaista ide više ka konfekcijskim potrebama kupaca. To "konfekcijski" svakako treba shvatiti uslovno, zato što i ove našminkane sprave mogu u rukama kvalitetnih vozača da savladaju vrlo teške terene.

Ako sam ranije mislio da je XTRail zapravo mali Pathfinder, sada ga gledam ko veliki Kaškai.

Comment

Ako sam ranije mislio da je XTRail zapravo mali Pathfinder, sada ga gledam ko veliki Kaškai.
                            Mislim da je sve rečeno ovom izjavom. Ne samo za Xtrail, nego za većinu automobila. Ono što je bio muški terenac postaje terenčić za štraftu
                            "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
                            bruyoni

Comment

Working...
                            X