Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Peugeot 208 1.6 eHDI Allure

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Peugeot 208 1.6 eHDI Allure

Na ultra brzi test stigla 208ica Naslednik dosta popularne linije modela Pezoa, mada je moje misljenje da 207ica bas i nije nesto prodavana ali ajde...

U test vozilu je 1.6eHDI agregat sa 92ks koji ovom automobilu bas lepo lezi. Generalno francuski dizleazi su ugladjeni pa dosta mirno rade i ovaj "veliki" motor nije tesko pao malom automobilu. Ono sto je tesko palo je cena, test vozilo kosta celih 16.950, malo mnogo za mali automobil, ali je dosta napucan opremom, i ovaj agregat je dosta zasluzan za tu cenu. Primera radi 1.4 benzin sa istom opremom iznosi 15.200. Klot model podrazumeva 1.0 benzin i cenu od 10.950 uz napomenu da je ovde klima doplata

No, hajd malo o utsicima ja sam prijatno iznenadjen kako dizajnom, enterijerom, kvalitetom, voznjom, motorom, upravljanjem...ma "sa sve" sam prijatno iznenadjen. Jest malo zdepast spolja, ali lepuskast je

Unutra je prica jos bolja. kvalitet,prostor napred, BIIG touch screen na konzoli, onako dosta dosta lepo (i ne bilo lepo kad kosta 17k)

Ide bas fino, za grad ubrzava sjajno, a ni na auto putu ne zaostaje, kada se tome doda dosta direktan upravljac...fino, fino evo zna zmaj...rekao sam mu da me je auto kupio skroz...sad ide ona "ej da sam malo mladjiiiii" i da imam bogate roditelje, dodao bih

Na zalost sutra ga vec vracam, a do danas sam nagurao samo 150km
    Last edited by ToD; 27 September 2012, 21:24.
    "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
    bruyoni

Pežo 208 je totalno iznenađenje. Okej, služe se nesportskim sredstvima, pa na test daju super napucane varijante. Sa druge strane, ovaj auto je samo par stotina EUR skuplji od Yarisa 1.33 koji je bio na testu pre neki mesec.

Da se ne plašim Pežoove reputacije, glat bih sa stola pokupio ključeve Pežoa. Na papiru je ovo daleko bolji auto nego Jaranis.

Enterijer je vrlo visokog kvaliteta. Lažne hromirane lajsne u kombinaciji sa vrlo lepim materijalima i dosta opreme stvarno čine ovu mašinu skoro pa premium klasom. Ja sam sinoć auto video prvi put i spolja uopšte nisam uspeo da ga lepo i pogledam.

Međutim i bez da znaš koji je auto, kad sedneš - odma znaš da je skupo. Sedišta su super udobna, a opet lepo drže bokove. Mali, ali baš mali, volan je vrlo zanimljiv, a pokazivači su isto jako lepo rešeni. Bord kompjuter pokazuje sve i svašta, a trenutna potrošnja na 140 je vrlo ugodnih 6-6,5. Na 100kmč, pokazuje ispod 3l. Menjač je petostepeni, totalno neočekivano - do te mere da sam pokušao da ubacim u "reli" u jednom trenutku...

Tempomat nisam uspeo da savladam iako sam zdušno pokušavao u toku vožnje Gazela - Aerodrom da ukapiram kako da setujem brzinu. Uspeo sam da ga aktiviram, ali ne i da odaberem tempo.

17k je baš mnogo za kompakt mašinu, ali dobro napunjene dizelke su uvek bile nezgodan sport, bez obzira koji je model ili marka u pitanju.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Enterijer mi je rame uz rame sa GT86 i RS-om,dok mi je privlacniji nego kod GTC-a...da se razumemo, mislim na kvalitet materijala (da me ne oplevi neko za poredjenje sa sportskim masinama ) kada se smestim u kadice samo mi fali kaciga...bas puca na sportki filing.

Malo je problem kod izlaska ako je nagnut na cudno strano, ali aj sad...ne mozes sve imati

pozadi mima solidno mesta. Pogotovo za glavi, mada i za kolena ne oksudeva. Zadnja vrata su malo kraca pa se tu javlja problem izlaska koji je prisutan bez obzira na nagib ulice...tako da mi je to jedina ozbiljnija mana za sada...ali ko ce jos nekog da vozi pozadi...Uostalom jedan moj prijatelj je rekao "Ma sta me briga za pozadi, pa necu ja da se vozim tamo"
      bruyoni

Comment

Da pežo je nakon varijanti 7 baš cementirao sebi titulu serviserskog auta godine, nadam se da ih je to makar malo prošlo. Kakav je u pogledu udobnosti ogibljenja (i u šta je obuven) jel i dalje vuče na francusku u dobnost ili su se ko Citroen okrenuli malo više ka nemačkim tvrdoćama?

PS: A đesu slike? to više ne radimo?

He who loses control, loses.

Comment

Slike radimo, samo radimo jos nesto pored pa ne moz' se stigne

Sto se tice udobnosti, nisam probao nove Citroene, ali stari (Xsara, C5) su stvarno ladje, 208ica je nekako izmedju i tu je pogodjen balans.

Bas je direktan, ali je dosta udoban i prelazi preko rupa odlicno. Kada se predje preko nekog kratera, sahte ili sl. dosta dobro upije neravninu, jedino se malo glasnije cuje sam prelaz ali je ok...Mislim da je tu bas dobar kompromis napravljen.

Obuven je u 195/55/16 u domacu Michelin obucu
          bruyoni

Comment

Ma novi C3 i 4 i DS vaijante su tvrdi, u poređenju sa starijom braćom, dok C5 i 6 tj šta god ima hidropneumatiku objašnjavaju udobnost bilo čemu sa međuosovinskim manjim od 5 metara

Lepo lepo, mnogo mi se đasvi kako su oblikovali kazaljke ai volan je baš mali? Mora da mu je servo baš jak, koliko ima krugova od punog levog do punog desnog koliko je mali komotno su mogli manje od 2. U domenu obuće nije loše, umereni su čak bi reko ali mislim da bi radije uzeo neke 15" sa višim profilom.

Comment

Nije servo jak uopste...taman je po mom ukusu, za razliku od svega sto sam vozio za Nk (ne racunajuci Koleos i RS) ovde je otprilike kao na GTC Astri.

ih bre koliko krugova, ja to instinktivno i ne provalim koliko puta okrenem mada sam se danas u par navrata "uguzavao" na neka knap parking mesta pa sam ga vrteo kao lud

Volan je precnika samo 35cm, sto je manje cak i od RCZ-a jos je zasecen na "dnu" pa i i zgleda trkacki...

mislim da cu imati poteskoca da napisem nesto lose za ovaj model minus je uvek cena...17 soma za 208, mlooogo. sto kaze zmaj ovakav ce moci polovan za dve godine za 8 da se kupi.

sto se guma tice, posle onih preterivanja na GTC-u ovo je taman po meni.

e da...kako god se namesti volan i sediste, ja nisam uspeo da vidim citko komplet instument tablu, a i bord je malo previse nakrcan informacijama, tj. ima samo dve strane gde pokazuzje 2 kompleta informacija, tacnije ne moze odvojeno da prikaze prosek/trenutnu/domet i sl.

ne svidja mi se kako uvace ove touch, nazovi tablete, u automobile...u 208 je malo bolja situacija nego kod B klase (tamo izgleda kao da je nakacena naknadno) ovde ima jedan deo iza koji skroz zjapi a mogao je biti iskoriscen za neku pregradu ili sl.

glupo je i sto ne moze flasica od 0.5 da stane u pregradu ispred menjaca bez da udara u komandu klime, mada se taj kalup moze izvaditi i onda staje, ali nema sta da je drzi

Start/Stop je prilicno agresivan (za razliko od Ypsilona) pali se i gasi non stop, a izolacija je dosta dobra pa i posto je dizel ne primecuje se toliko. dovoljno je da se izbaci iz brzine i vec pri malim brzinama ce se ugasiti, kod vecine mora da se stane skroz.

Interesantna informacija je da se jutros od mene do Kalenica (oko 8km) po jutarnjem spicu preko plavog mosta meni trebalo pola sata voznje, dok je od tih pola sata motor cak 6min bio ugasen...poprilicno mnogo.

Verzija sa 3 vrata je moguca za porucivanje, ali je na zalost nisu imali u salonu ,ona mi je jos vise simpa od ove

Sta da kazem, jesam sitnicario kod nekih stvari, ali bottom line... I'm in
              Last edited by ToD; 28 September 2012, 21:30.
              bruyoni

Comment

Nije da kažem da je povoljna cena, daleko od toga. Međutim, realnost je da dobro napakovani subkompakt košta 17-18 soma. Rekoh već za Toyotu, a slično je i kod ostalih.

Što se volana tiče, to sam i ja primetio. Nekako mi je volan mnogo nisko postavljen, skoro da je položen. Ono malo što sam ga vozio, nije mi smetalo, samo mi je bilo neobično.

Bord kompjuter ima te zbirne ekrane, a bez mogućnosti da pokazuje pojedinačne podatke. Nije dramatično, mada su glat mogli da stave i sve posebno kome to treba. Ja kad sam u test automobilu uglavnom šaltam između prosečne i trenutne, da bih mogao da steknem utisak koliko troši, pa možda zato toliko potenciram ove sitnice.

S obzirom da je mašina u jakoj opremi, baš je lepo od Pežoa što je stavio 16" felne, koje su sasvim korektne, a auto je baš kako treba - ne ljulja se mnogo, a nije mnogo ni tvrd. Sasvim korektna gradska mašina, šteta što nećemo imati priliku da vozimo i neki jeftiniji model sa benzincem.

308 HDi, koji je Racer vozio prošlog novembra, koštao samo malo više.
                - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
                - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

e ovo je interesantna verzija

sad videh da je Racer na testu 308 imao isto 2.5 dana ali je nagruvao gotovo 600km, ja zbog kretenskih obaveza i jebavanja od 6 ujutru do 6 uvece nisam mogao vise od 250 a vozio sam ga onako bezciljno uvece

ja sam pokusavao da dignem volan i podesim sediste tako da tablu vidim kroz obruc, ali ne moze posle procitam da je tako mali volan bas razlog da ne bi vozac morao da gleda kroz njega u tablu. Pokusao sam nesto sto je napravljeno da ne moze tako da...
                  bruyoni

Comment

Cek bre, nisam shvatio, pa kako da gledam u tablu? Preko volana? To mi sve malo nenormalno!
                    "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

shvatio si slika na kojoj je volan je slikana prakticno sa grudi!
                      bruyoni

Comment

Preko volana da se gledaju kazaljke?!! Meni se čini da jednostavno nisu razmišljali o tome pri dizajnu.

Comment

The wheel’s diameter is just 35cm, wheras on most cars it is between 36cm and 37cm. The smaller size has been achieved by having an instrument panel that is higher than normal so the driver doesn’t have to peer through the wheel to see the dials, he said.
                          rece Gilles Vidal, sef Pezo dizajn odeljenja
                          bruyoni

Comment

Galerija

5:53.365

Comment

Working...
                            X