Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Fiat Panda 1.2 Lounge

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Fiat Panda 1.2 Lounge

Lepša i praktičnija polu-sestra Ypsilona je na testu. Panda.

Motor je dobro poznat iz gomile drugih Fiat proizvoda, a oprema date mašine donosi nekoliko manjih stavki u odnosu na bazni Pop i jednu poveliku - 15" alu felne. Cena za Pop je 8999, dok je za Lounge potrebna doplata od 1000E tj. to je 9999E. Ko želi TwinAir motor mora da se isprsi za dodatnu kintu - Pop oprema stiže sa 65KS varijantom i ona je 500E skuplja, dok Lounge ide u paketu sa jačim - 85KS i to iziskuje dodatno naprezanje od 1500E. Po meni, mnogo. Za 11500 može da se probere mnogo finih i lepo opremljenih automobila, koliko god Panda bila mala i laka za manevrsisanje po gradu.

Sve na automobilu je u znaku kocki, tako da ima gomila detalja u tom obliku. Zanimljiva je ručica parkirne kočnice, kao i ručice za otvaranje vrata. Ovo drugo je zanimljivo i zbog toga što je teško dostupno, pa mi je to baš zasmetalo iako nisam u fazonu da ko Alvirović tražim dlaku u jajetu.

Auto ima neki čudan zvuk, kao da je probušen auspuh. S obzirom kako smo prošli sa Jeep test vozilom, nije isključeno da je i ovaj faličan. No, to nije problem koji će da spreči vožnju.

Na 130, Pandolina pokazuje šmekerskih 6,2-6,5l. Menjač je i dalje na konzoli što je ultra praktično. Auto je izuzetno pregledan i prosto je milina da se voziš u minijaturnoj Multipli. Sve je u staklu, fali samo stakleni krov da efekat staklene bašte bude u potpunosti postignut

Auto ide solidno, rekao bih živahnije od gomile ovih novokomponovanih benzinaca koji nit smrde nit mirišu. Do 100 ubrzava za 16s čini mi se. Moram da proverim.

Sedišta su malko na tvrđoj strani, ali mi nisu zadavale probleme. Naslon za glavu je bezveze, ali bi trebalo ipak malo da podesim sedeći položaj pa onda da pričam o ergonomiji.

U svakom slučaju, Pandolina je baš fino vozilo. Rekao bih da je u pitanju idealni drugi automobil u porodici ili super auto za mlađu generaciju koji nemaju mnogo potrebe za transportom prtljaga, a ni ne putuju daleko kolima.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Danas sam ga vozio baš u špicu, tako da je prošao vatreno krštenje. Potrošnja je stvarno mizerna, čak i malo oštrija vožnja košta oko 6l.

Motor je očekivano slabašan, ali mislim da za gradsku vožnju zaista više i ne treba. Motor je davno viđen, tako da će održavanje nove Pande verovatno da bude mnogo jeftin sport, pogotovu imajući u vidu da rezervnih delova za ovaj pogon ima po svim auto radnjama.

Panda je, inače, solidno porasla. Sad sam je parkirao pored Svifta i čak mi se čini da je Panda duža!? Gepek je sličan, mada kada se povuku zadnja sedišta, onda ima i manje mesta nego u Sviftu.

Ručice za otvaranje vrata su nelogično rešene - treba onu ručicu da povučeš iznutra ka sebi, što je prilično nezgodno u praksi. Takođe mi fali naslon za ruku, mada posle 100-nak km već ne primećujem da nije tu.

Servo je baš jak (bez uključenog City), tako da je malo lelujav i neodređen. Menjač je takođe neodređen i lako se omaši brzina, mada je sam ulazak ručice u brzinu vrlo gladak, ako to mogu tako da opišem.

U principu, ako bih nekom preporučio Pandu, onda bi to bio ovaj model. Zanimljiv enterijer, korektan pogon i umerena cena. Doduše, za iste pare može da se kupi VW Polo ili Suzuki SX4, tako da je pitanje da li je ova mašina zaista vredna 10 soma. Da ide za 9, bila bi to opasna kupovina. Ovako... preporučio bih da pogledaju još malo okolo, zato što može da se kupi Jaris sa 1.0 motorom ili nešto drugo za vrlo sličnu lovu.

Comment

Meni je Pandica skroz dobar auto, ali kao sto si rekao da bude drugi auto. Tesko bih mogoa da funkcionisem da imam samo to...jednostavno mnogo toga mi fali da bi bio kompletan auto. Za grad je stvarno mama...prosti oblici kaorserije garantaju dobru preglednost, sto je prava retkost danas

Sevo mene kod Fiat brenda uvek nervira i bas je prenaglasen...i uvek pomislim "Cek sada cu da ugasim CITY" i onda skapiram da sam ga ukljucio i jos gore!

Sto se tice novca koji se mora dati...nisam pametan...naravno
      "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
      bruyoni

Comment

Dis tred is vrtls vitaut pikčrs!
        Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

Ptičurino poradi na izgovoru ovo ko da slušam Konerija kako sa ruskom akcentom priča engleski sa škotskim akcentom glumeći kapetana ruske podmornice

Meni deluje nekako suviše, kako da kažem... funky
          Nije da nije naočit ali u poređenju sa predhodnom generacijom izgleda kao da su ga pre namenili onim kojima 500 izgleda suviše nobles nego što su ga, kao predhodnu generaciju, namenili svima koji su hteli malo gradsko vozilo koje može da prenese 4 osobe ili 2 osobe plus gomilu tereta. E da kakva je situacija kada se obore zadnja sedišta?

He who loses control, loses.

Comment

pa to je valjda i bila poenta...bas kako si rekao, funky unutra pogotovo, spolja je na x mesta ispisano Panda sto je stvarno koma, cak i na zadnjem svetlu i kada otvoris gepek

mesta pozadi NEMA, to je ono sto mi je prvo zapalo za oko...nema sanse da se spakuje covek, jos ako je malo visi, bolje ni da ne pokusava, a nasloni za glavu nazad kada su sposteni dodju do pola ledja.

mislim da je ovo savrsena zujalica za grad jer snage za to ima, i preglednost je bas dobra, pogotovo nazad!
            bruyoni

Comment

Kad kažeš pozadi misliš na klupu? Prosto neverovatno obzirom da je prošla generacija primala bez problema 4 odraslih ljudi 170-180cm visine.

He who loses control, loses.

Comment

da, mislim na zadnju klupu. prilicno je tesko sesti komotno, bar ja (182 visine)...
                mesta za glavu tu i tamo ima, ali frka je za noge!
                bruyoni

Comment

Auto je samo 4 cm kraći od mog Svifta. Primetno manje mesta po širini, dok je mesta pozadi vrlo slično kao i kod mene. Da mogu da sede četiri odrasle osobe - mogu, jedino ako niko nije preko 180. Kao i kod mene. Gepek je otprilike ko i kod mene.

Sad, problem je sledeći. Panda je bila debelo u super mini klasi (A), a sad sa ovim gabaritima je već blizu B. Košta ko i automobili iz B (za ove pare može da se uzme VW Polo ili Tojota Jaris sa istom opremom), a sa druge strane nije praktičan za manevrisanje kao što je bio prethodni. Dakle, ni tamo ni vamo. Da ne pričam da Suzuki prodaje SX4 za iste pare i sa istom ili boljom opremom.

Ima još jedna stvar, podsetila me na vreme kad sam vozio Zastavu. Večeras smo se vraćali kući i posle 15-tak minuta ukapiram da mi sija lampica da mi je nešto od vrata otvoreno. Gledamo, sve zatvoreno. Setim se da ortak kog kojeg smo bili u gostima ima staru Pandu pa je on zagledao i, između ostalog, otvarao gepek. Kad posle nekog vremena primetim da bord kompjuter lepo i ispisuje da mi je gepek otvoren.

Stanem, pogledam, stvarno otvoreno. Zatvorim, uđem, opet upaljena lampica. Izađem, otvorim, zatvorim - opet sija? Izađem, otvorim i ZALUPIM ga skroz iz gornjeg položaja tako da je klinja na zadnjem sedištu verovatno ogluveo. Ugasila se lampica. Italijanski kvalitet Pre nego se Nidža nađe da odbrani čast kompanije pred bankrotom, da kažem da sam pokušao odmah da zatvorim gepek prostim puštanjem vrata. Neće da može.

Eto. U principu simpatičan automobil koji je malo izgubio kompas šta treba da bude. Nit je prostran kao mašine iz B segmenta, nit je kompaktan kao mašine iz A. Košta ko B mašine, dok Citroen/Tojota/Pežo/Kia nude svoje argumente za mnogo manje para - recimo da idu sigurno za 2-3 hiljade manje.
                  Last edited by zmaj; 29 September 2012, 21:36.

Comment

Povodom zatvaranja gepeka, prskao sam ja WD40 i silikon sprej po mnogim novim automobilima. :-) Te sitnice mogu da zavise i od konkretnog primerka - verovatno se može naštelovati brava u garanciji.

Ako nešto mrzim to je da zalupljujem vratima ili gepekom, to mora da klizi samo.

Comment

Mene je to zajebavalo prvog dana kada sam ga uzeo, al sam bio ubedjen da nisam zatvorio. Izasao sam i pogledao da li je zatvoren, jeste, nisam ga ni pipnuo. Vratim se unutra, ne sija nista. Mislio sam da sam se istripovao, ali sada si me uvedio da nisam :-)
                      Za cenu se slazem...trebalo je to manje da kosta da bi imalo smisla.

Juce ko debil blicam istoj Pandi, mislio sam da si ti i tek posle desetak metara izvalum da ima BG table :-)
                      bruyoni

Comment

Danas mi se desilo da su zadnja desna vrata blokirala. Ne mogu spolja da se otvore, čak je brava u jednom trenutku ostala u gornjem položaju, a vrata zaključana. Morao sam daljinskom komandom da zaključam pa da otključam kola i onda je sve okej. Danas sam 20x otvarao i zatvarao gepek i sve je radilo besprekorno.

Danas sam imao turu od 200km i rekao bih da u automobilu ipak ima manje mesta nego u Sviftu. Kad se stavi dečije sedište, suvozač ne sme da ima preko 175cm ili dete mora da drži noge na naslonu.

Iza mene sa 190cm je moguće da sedne još jedan takav samo ako se sedište vozača pomeri za dva zuba, tj. vozač je prilično smanjio svoj komfor.

Motor je prilično ekonomičan u kombinaciji sa ovom karoserijom. Peta brzina, 3000 obrtaja je 110kmč i to je negde oko 5l. Otprilike to je i putna brzina automobila, gde buka nije značajna.

Zanimljivo je što Kia prodaje novi Pikanto za vrlo slične pare, tako da u toj super mini klasi, ozbiljno treba razmotriti Ajgo (i njegove francuske parnjake) koji koštaju baš značajno manje (čitaj 7,5 soma za model sa klimom).

Doduše, moguće je uzeti jeftiniju Pandu - bez maglenki, alu felni i krovnih šina za 1K EUR manje. Za 9k nije toliko loš dil? Mada, stvarno ne znam koliki je procenat kupaca koji BAŠ BAŠ žele auto iz A klase, a neće da dodaju 1000E za isto/bolje opremljeni auto iz B klase?

Comment

Working...
                        X