Announcement
Collapse
No announcement yet.
NK TEST: BMW X3 xDrive20d
Collapse
X
-
Zavisi iz koje pozicije gledaš (fotografišeš). Oba rade, samo što se iz ovog položaja jedno ne vidi. Valjda je to tako konstrukcijski.
Uglavnom, tokom protekle nedelje na testu je bio BMW X3 2.0 xDrive.
2 litarski dizel proizvodi 184KS i 380Nm. Test vozilo je bilo opremljeno osmostepenim automatskim menjačem (doplata), dvozonskom klimom (doplata), hifi (doplata), kožnim multifunkcionalnim volanom (doplata), šaržerom (doplata), metalik belom bojom (doplata), parking senzorima napred i pozadi (doplata), kožnim sedištima (doplata), USB (doplata), 18" felnama (doplata) i još kojekakvim džidža bidžama koje cenu dižu sa 40 koliko košta bazni na blizu 50 soma.
Valjci 245/50 R18 su zaduženi za dobro držanje na putu, praktično automobilsko. Sa druge strane medalje auto je prilično tvrd, rekao bih daleko tvrđi nego što bih voleo.
Ne znam da li je ovaj model Efficient Dynamics, ali je umesto prosečnih 5,3l na 100km otvorenog puta trošio između 7,5l (prosek oko 130) i 7,8l (prosek 150). Mereno je na putu dugačkom oko 3000km, a intezivno je korišćen tempomat tako da bih rekao da auto nije baš štedljiv ko što na papiru piše. Možda na 110-120 troši primetno manje, s obzirom da SUV profil koji prilično kažnjava porast brzine, makar ta brzina bila konstantna.
Prostora ima u izobilju, gomila ladica i pretinaca tako da auto glat može da posluži kao porodično vozilo, ako vam je to ideja. Mislim da je ovo automobil u kome sam ubedljivo najlakš i najbrže montirao ISOFIX bazu za sedište (na Latitudeu sam ogrebao ruku pokušavajući da razdvojim sedište kako bih prišao ISOFIX tačkama).
U principu, ako ste seli u neki moderan BMW - isto to vas čeka i u X3. iDrive sistem je prilično fini (Klarksonu bih puko šamar zato što je volina neopevana ako ne ume da se snađe sa iDrive sistemom i upravljanjem) i treba jako malo vremena da se ukapira kako su organizovani meniji i gde se otprilike šta nalazi. Ergonomski je idealno postavljen, ali i pored toga ume da odvuče dosta pažnje tokom vožnje. Kad smo kod ergonomije, jedino na šta nisam uspeo nikako da se naviknem (a u pitanju je baš-baš sitnica) je to što su prekidači za podizače nekako pomereni napred, tako da sam konstantno spuštao prozor iza mene umesto vozački.
Ksenoni su odlični. Oborena svetla osvetljavaju odlično, a duga bukvalno upale "dan". Jedva čekam da ova tehnologija postane dostupna i u manjim i jeftinijim kolima. Vozio sam do sada gomilu puta ksenone, ali su mi ovi nekako najbolji. Čak i kad talasa put, snop ne vrluda mnogo, što sam viđao na Mazdama, Subaruima i drugim markama.
Menjač ko menjač. Držali smo ga u D sve vreme, samo sam na merenju performansi probao malo sa sekvencijalnim režimom i nisam video nikakav boljitak.
Motor je prilično snažan tako da u svetlu ograničenja brzine svuda po evropi (zanemarimo "faterlend" ovog vozila) jači motor od ovog zaista nema nikakvog smisla. Osam stepeni prenosa znači da se motor ne vrti mnogo na 150 i to je otprilike i gornja granica ekonomije/autonomije. Preko toga potrošnja počinje vrtoglavo da raste što znači da će poseta pumpama da bude češća. Na 140/150 može da se izvuče skoro 900km autonomije (70l rezervoar) što je sasvim korektno.
U gradu i na magistralama je snalažljiv i lak za vožnju baš kao i normalan automobil. Moguće je prolaziti jako brzo kroz krivine i pored visoke karoserije, samo treba malo poverenja u 245 gume i tvrdo vešanje. Parking senzori olakšavaju parkiranje, ali je preglednost malo smanjena u odnosu na putničke modele zbog našto širih stubova, tako da na uključenjima ipak treba malo da se zvera, pogotovu ako je suvozač na svom mestu.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
- Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!
Comment
-
Prilično besmisleno vozilo po mom mišljenju, jedino opravdanje za njegovu kupovinu može biti "sviđa mi se" ili ako postoji potreba da se vuče neka lađa od 12-15 metara dužine a baš se hoće BMW.
Nazad ne obiluje prostorom, tvrd je (naročito se oseti na neravnom asfaltu), zadnja sedišta nisu udobna, prednja sedišta su prilično nisko pa stopala putnika na zadnjoj klupi moraju biti na zemlji pa ih jako teško možete raazdrmati (nije frka dok ne prođe nekih 200km), za razliku od prednjih sedišta imate samo pretince u vratima i mrežicu na prednjim sedištima. Sve u svemu BMW je uvek pravio dobre mašine ali ih je i dobro naplaćivao.
Priključio bi se šamaranju Klarksona pošto je iDrive prilično jednostavan samo da se pohvataju cake oko organizacije menija (5 minuta, možda malo duže ako niste vešti sa stranim jezicima), naj primetnije kod navigacije (ako ste je dokupili), takođe je odličan za ubijanje vremena ako ste suvozač jer vozaču ne pruža nikakve životno značajne informacije pa ga možete čačkati do besvesti dok se radio može lako kontrolisati sa volana a navigacija utiša radio i uradi split screen kada upozorava na neku promenu pravca.
He who loses control, loses.
Comment
-
Samo da dodam, u faderlendu navigacija hebe mamu, izvinjavam se na prostoti. Ja sam se raspametio kako u realnom vremenu updatuje situaciju saobracaja i koriguje rute, a pri tom izgleda i koristi se odlicno.
Ne znam kakva je kod nas, verovatno katastrofa?
Fenomenalna naslovna fotka Lukija.
Comment
-
Ovaj automobil nema navigaciju. Imali smo navigaciju u drugim BMW mašinama koje smo tamo vozili pa otud i spominjanje navigacije.
U faderlendu navigacija radi savršeno. Neke stvari radi bolje nego IGO - recimo ima poseban pokazivač koji pokazuje koliko metara ima do raskrsnice što je veoma korisno. Sa druge strane nema neke podatke koje ima IGO (recimo maks brzina, što je trebalo bruji da potvrdi svoju tezu da je vozio velikom i veoma nedozvoljenom brzinom).
TA sistem radi besprekorno i uredno menja rutu pa nije čudo da svi vozači imaju navigaciju ne zato što ne znaju gde idu, nego zato što im se odmah otvaraju alternativne rute. Nas je TA spasio nekoliko ozbiljnih gužvi, tako da taj sistem u Nemačkoj stvarno zlata vredi.
Nevezano od navigacije, BMW naplaćuje muški svaku stavku tako da se na jačim mašinama sa lakoćom ulupa 15-20 soma opreme.
Ovaj je imao auto start stop kome nismo uspeli da provalimo logiku. U jednom trenutku počne da gasi motor na svakom stajanju, da bi posle toga rešio da odbije svaku saradnju i ne želi da ga ugasi (probali smo da gasimo klimu misleći da je ona razlog što se motor ne gasi, ali nije bilo promene).Last edited by zmaj; 22 July 2011, 16:27.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
Comment
-
U bilo kojoj državi sa TMC kanalom i navigacijom sposobnom da prima TMC (ima ih za ispod 100e) imaš sve te mogućnosti. U Minhenu gomila lokalaca raubuje navigaciju predpostavljam baš zbog te opcije. Kod nas TMC-a nema pa stoga ni jedna navigacija kod nas ne reaguje na to.
PS- to za udaljenos do raskrsnice ima i iGO samo mu treba ubosti skin, tipa moja 8.3 verzija ima to sa Risk skinom (plus prikaz trenutne brzine kao i lane assist koji ti tačno pokazuje koju traku da držiš) dok bi i Primo trebao da ima sve to jer su mo dodali i one kerefeke da te upozorava kad nailaziš na pešački, stop, odvajanje...
PPS- nije to bila veoma ne dozvoljena već veoma ne preporučena brzina... ValjdaLast edited by bruyoni; 22 July 2011, 16:44.
Comment
-
Krajnje zbunjujuć prvih aj da kažem 7 minuta za bilo koga ko zna neki od ubačenih jezika i da je makar malo koristio komp. Vozio sam u 335d i nisam imao problema da bilo šta da nađem, u novoj verziji su samo dodali grafiku da izgleda kao knjiga da se brže shvati da se u nazad vraća pomeranjem pečurke ulevo dok se u desno splituje ekran. Sistem je u obe verzije lak za korišćenje samo se treba malo potruditi da se nauči a ne da se odma krene kukati.
Comment
-
Samo mala opaska, vi ste svi jedna IT obrazovana gospoda, mladje generacije, potpuno je normalno da su vam gedzeti domaci teren. Donekle je Klarkson u pravu, jer je matorac, kao deo ozbiljnog segmenta kupaca.
Ja volim gedzete, sto su kompleksniji i mocniji, ja sam srecniji, ali to ne vazi za prosecnog kupca.
Comment
-
Ma bre, mora od nečeg da napravi cirkus.
Isprobao je on štošta da bi mu jedan džojstik bio toliki problem.
Ali ne bi bio toliko popularan medju sirokim nar. masama kad bi samo nabrajao podatke i pustao snimke. Ko bi ga gledao? Petrolheads i poneka tinejdžerka zaljubljena u Hamstera.Krivi smo mi koji smo ćutali....
Comment
-
Meni je iDrive prilično pitoma sprava. Ne bih rekao da je posebno komplikovaniji ili jednostavniji od onoga što nudi Audi kroz MMI. Naprosto, ako hoćete da kupite skup automobil sa gomilom sistema - upravljanje i podešavanje MORA da se uradi kroz neki centralizovani intrefejs inače je rezultat Honda Legend - kao da gledaš film iz 70-tih godina gde su oni kompjuteri sa trakama i nepreglednim dugmićima. Samo što kod Honde nema trake, dugmići su svuda gde pogled seže
Bilo kako bilo, da se vratimo na temu. X3.
Rekao bih da je auto priličan podbačaj za svakoga osim za one koji su podlegli marketingu ili za one koji hoće džip/SUV. Nisam imao prilike da probam xDrive van puta, ali nema razloga da se ne kaže da je auto verovatno umereno sposoban i van druma. U rukama iskusnog offroad vozača sigurno da može da izvede jako teške stvari, naravno i uz pomoć adekvatnih guma, a ne Pirelli PZero koje su bile na automobilu.
Konsenzus posle skoro 3000km je da auto ne radi ništa odlično - što se i očekuje od SUV vozila koje je i pravljeno da izađe u susret kupcu koji zapravo ne zna šta hoće, a voleo bi sve, al opet da ne plati mnogo.
Sva oprema koja se nudi u X3 je manje-više raspoloživa duž cele BMW game tako da sam ubeđen da karavan serije 3, a pogotovu serije 5 nudi skoro sve što vozač planira da izvede, a ako se doplati i xDrive za limuzine/karavane može i van druma malo da se vozi - ako baš mora.
Ko što rekoh, prosek je prilično neprijatan - skoro 8 litara za prosečnu brzinu od oko 96kmč (ovo je prosečna brzina kad se uračunaju stajanja, skretanja na pumpe i slično. u principu je voženo između 130 i 150 gde god se za to pružala prilika) na turi od 2600km (posle je pao prosek jerbo sam ga vozio po BG).
U Nemačkoj ne izaziva ama baš nikakvu pozornost, dok na našim drumovima priličan broj ljudi odmerava makinu. I sam PR je bio zabrinut kad sam mu isporučio cifru prosečne potrošnje, glasno se zapitajući šta bi sa Efficient Dynamics...
Cene održavanja mi nisu poznate, ali sa 18" gumama i BMW hardverom, sigurno nije pristupačno. U gradu, sa malo žustrijom vožnjom, auto sa lakoćom troši 10l.
Telemetrija kaže sledeće:
0-100 za 9,7 sekundi. Kad se isključi TC, elektronika pusti malo agresivniji rad kompletnog pogona pa to pada na 9,4.
100-0 za 41,1m. Odlično za SUV.
Međuubrzanje 60-90 za 3,6, 80-120 za 7,1 sekundu.Last edited by zmaj; 23 July 2011, 16:28.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
Comment
-
Cudno da Svabe bas toliko precene kombinovanu potrosnju. U katalogu stoji oko 5,6 litara. Sad, jedino opravdanje moze biti opterecenje i gume, ali na auto putu kad uhvatis konstantnu brzinu (vas slucaj) ove dve stvake ne bi trebale imati uticaj.
Gledam i podatak o ubrzanju do 100 - 8,5 sekundi, skoro sekund ispod tog koje si izmerio. Da nisi zaboravio ukljuciti/iskljuciti neki dugmic?
Ja ne znam kako bih uopste prokomentarisao vozilo, meni je to neka skroz strana dimenzija u svakom pogledu.
ps
otvorite i neku temu o putesestviju, necemo valjda cekati text
sigpic
Comment
-
Sa automaticima merim ubzranje uvek na isti način. Stanem i zabodem gas do kraja. Možda oni daju gas pa onda ubace u D? To lomljenje menjača ne praktikujem, tako da je 9,4 sve što sam uspeo da izvučem.
Što se potrošnje tiče - da nismo napravili ovoliko kilometara, bio bih sklon da kažem da je do vozača. S obzirom da smo imali dosta vožnje u noćnim terminima sa praznim autoputem - prosek je takav kakav je. Okej, Austrija i Nemačka su neravne tako da tu ima varijacija, ali prosek je prosek. Ajd da kažemo da je čekanje na Horgošu povećalo prosek (čekali smo sa upaljenim motorom pola sata) pa da kažemo da je prosek 7,5. To je i dalje daleko jače od onoga što se navodi u prospektu. Štok gume su 17" koje verovatno malo manje smetaju, ali čisto sumnjam da su zaslužne za 40% veču potrošnju od deklarisane.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
Comment

Comment