Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Kia Venga 1.4 CRDi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Kia Venga 1.4 CRDi

Kia kompakt MPV sa super ekonomičnim dizelašem. Tipično za takvu vrstu vozila sedi se vrlo uspravno i kompletan auto je visok - što znači mnogo mesta kako za noge, a tako i kad je u pitanju prostor od glave do krova vozila.

Kako to obično ide u poslednje vreme, auto sam provozao možda 500m i parkirao ga, tako da ću detaljnije utiske dati tek večeras. Ono malo što sam ga vozio rekao bih da je dizelka sasvim korektna. Treba ipak imati na umu da je to malolitražni dizel, tako da i kad ste u ono malo opsega obrtaja kad vuče to je 220Nm koji nemaju baš mogućnost da zalepe u sedište.

Enterijer je prilično fini za tu klasu i za Kiu, a u skladu sa onime što sam imao prilike da vidim u novom Ceedu kojeg je Misha vozio. Malo siromašniji deo sa cajgerima (tri velika pokazivača - obrtaljaka levo, sredina brzina i desno rezerovar), dok su sve ostale džidža bidže poslagane u centralni deo konzole. Ta centralna konzola izgleda vrlo lepo i čini se praktična, ako mogu tako nešto da tvrdim posle malo vremena u sedištima.

Sedišta su ista kao i kod Ceeda, verujem da duža vožnja sigurno donosi nelagodnost i to je deo u kome korejanci sasvim jasno pokušavaju da uštede. Možda i nije loše mesto za uštedu pošto se na kratkim test vožnjama to obično ne oseti.

Kvačilo mekano, kočnice korektne. Ukratko nemam nikakvih zamerki na vozilo i ne bih imao ništa protiv da mi dođe u posed imajući u vidu i prilično atraktivan izgled karoserije (za MPV).

Test mašina je stigla u Urban opremi i košta 14990E. Rekoše mi da su benzince poprodavali, ali da zbog jake cene dizeli idu sporije. Da puknu 1500E popusta, da vidiš kako bi ispraznili lager.
    8
    Kia Venga
    0%
    0
    Opel Meriva
    0%
    3
    C3 Picasso
    0%
    4
    Nešto drugo (napište šta i zašto)
    0%
    0
    Nije za mene MPV
    0%
    1
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Opet smaram s listom ali fali ti Jazz, pogotovo što za razliku od ostalih - ne deli platformu sa drugim modelima u gami - ostali naprave platformu za više modela kroz više kategorija pa nisu ni vamo ni tamo..

Nisam primetio da ima nešto pametno u enterijeru (čak ni automatsku klimu), Meriva ima štošta, flexi vrata, sedišta, centralnu konzolu, tonu stvari, Jazz magic seats itd..
    Sviđa mi se 6 stepen na menjaču ali za te pare - moraju malo praktičniji da budu, nije sve u motoru.

Comment

Jel Roomster kompakt MPV il isamo MPV?

He who loses control, loses.

Comment

Za 15k ja bih Yetija
        Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Hmm... za tu lovu nema dizela ali ima onaj zanimljivi 1.2 turbinac...

Comment

Vozikao sam se sinoć malo i prvobitni utisci su potvrđeni. Najslabija karika ovog automobila su sedišta.

Auto je dopadljiv i spolja i iznutra. Spolja ne odaje toliko MPV šasiju, a iznutra je KIA uspela da napravi lep, čist dizajn koji je korektan i verujem da većina ne bi imala šta posebno da zameri.

Misha je ustanovio da nedostaje pokazivač temperature vode u motoru, što je još jedan minus. Opel je posle epizode "ne umemo da napravimo hlađenje koje je dobro projektovano, pa ajde da ukinemo pokazivač" ipak zaposlio nekog sa posedovanjem znanja o termalnoj dinamici tako da su vratili pokazivač (ili su napravili pokazivač koji ne osciluje previše, a zadržali stare stručnjake?). Sada se Kia glupira sa štednjom na bitnim elementima.

Auto je tvrdnjikav, mada ne posebno. Uzgred odlično leži, da nisam sedeo onako visoko, mogao bih da se zakunem da je u pitanju klasični automobil, a ne visoki MPV. Kočnice su takođe veoma dobre, da ne kažem da su me sinoć na merenju i iznenadile efikasnošću - imajući u vidu vlažno vreme i još vlažniji asfalt.

Kao i uvek Kie ostaju kratko na testu, tako da će biti knap da danas preselim bebi opremu u Vengu i da vidim koliko mesta ostaje kad se ubace kolica u gepek, koji mi se čini veoma solidan.

Nažalost, auto je stigao u veoma lošem trenutku tako da ne mogu baš da ga za dva dana propisno istresem, kao što bi trebalo. Pogotovu autombil koji nišane mlade porodice ili porodice u najavi. Ili malobrojni ljubitelji MPV vozila.

Comment

Da, sedista. Polozaj me podseca na polozaj na klasicnoj trpezarijskoj solici. Imam osecaj kao da mi noge lagano vise, pogotovo na suvozackom sedistu koje nema lift! Verujem da ovaj bagl svoje najgore lice pokazuje na dugim putovanjima kada treba ocekivati zamor u nogama.
              "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Šta će ti prikaz temperature antifriza, da promeniš termostat na ulici?
                Nemam ni ja to u GD Jazz-u i ne nedostaje mi - ima samo plava koja svetli dok motor ne dostigne radnu temperaturu i (prema uputstvu, nisam je uočio do sad) crvena kad se pregreje.
                Last edited by Ji 4Tze; 24 May 2011, 11:25.

Comment

Tako je i na novom Jazzu.

Comment

Pokazivač temperature je korisna spravica ako znaš da je koristiš. Npr da vidim ako se krene pojavljivati vazduh u sistemu, ili ako sumnjivo sporo il ibrzo diže temperaturu. Na kraju krajeva ako ti u vožnji naglo padne temperatura da znaš šta ti činiti. Korisna spravica ako znaš da je koristiš

Comment

^Apsolutno, korisno, uzasno se iznerviram kad vidim da to fali!
                      "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Kratak test period, užasno loše vreme (promenljivo) tokom dva dana testa daju kao rezultat samo 209 pređenih km uz prosečnu potrošnju od 6,9l/100km.

Što tako mnogo? Venga je jedan od retkih automobila koji omogućava da se resetuje ukupna prosečna potrošnja, tako da u ukupnoj kilometraži merenje performansi ima vrlo značajan udeo. Mislim da potrošnja sa lakoćom može da se drži na 5,5 - 6l u zavisnosti od toga kako vozite auto.

Venga CRDi je 1320kg teška (bezinci su lakši za celih 100kg), a u kombinaciji sa MPV profilom svakako neće pogodovati kada se putuje na duge pruge. Trenutna pokazuje 7l na 130, ali je uvek problematično proceniti da li je nagib puta za ili protiv.

Ukupno gledano, auto nije uopšte loš. Da, oseća se štednja na svim koracima, ali je to daleko, daleko korektnije od onoga što je moglo da se vidi u starijim generacijama Kie (Rio, prvi Ceed, Picanto).

Završna obrada je korektna, plastika nije baš ona najgora, a oprema iako na papiru nije zanimljiva ekipi koja voli da štiklira i da se hvali sa "spiskom opreme od četiri strane", u stvari daje jednu kompletnu ponudu. Ne samo to, već je centralni greben vrlo lepo dizajniran tako da zaista nemam neku posebnu zamerku. Ima gomila pregrada za sitnice, kako se već i očekuje od MPV mašine i sve su popriličnih gabarita što znači da vozači kao što sam ja (koji stalno nešto vuku po rukama) imaju gde da ostave sve moguće i nemoguće ključeve, telefone, fascikle, dokumenta, aparate i šta već može da vam padne na pamet (ili šta je već potrebno od bebećeg programa).

Za cepidlake, samo je vozački podizač automatski, pozadi su kurble, retrovizori se ne sklapaju na dugme, naslon za ruku vozača je onaj tanki i loše postavljen tako da se jako teško vezuje pojas zato što je taj naslon direktno iznad kopče. Zvučna izolacija je očekivano tanka, tako da se pored buke motora i točkova solidno čuje i sama karoserija (posebno retrovizori).

Bio je još jedan problem, a to je da je tokom ovih dana - kiša - pakao - sunce - kiša - vlaga - magla - znojanje, Venga prilično maglila. Međutim zanimljivo je što sam morao da stavim klimu na toplo i na 3/4 ventilator da bi se magla skinula. Razlog je zato što izgleda magli unutar same šoferke (između slojeva) ili spolja.

Preglednost je prilično dobra, pogotovu za MPV. Pozadi je malo teže zbog visokih bokova, ali spreda i bočno sasvim zadovoljavajuće.

Ukupno, rekao bih, jako dobra kupovina - pod uslovom da gađate benzinca. Dizelka sa 15 soma zadire prilično u daleko jače modele - što po kvalitetu, što po opremi, tako da nije ni čudo što Kia ima problem da uvalja dizelke, dok su im svi benzinci rasprodati. Čim budu krenuli neki popusti, kapiram da će i dizelke da planu, s obzirom da je Meriva prilično skupa (bazni benzinac startuje sa 14k).

Fotografije ću zakačiti večeras, ako pre toga Lukija ne izbaci komplet galeriju.

Comment

Originally posted by zmaj View Post
                          Venga je jedan od retkih automobila koji omogućava da se resetuje ukupna prosečna potrošnja...
                          Zanimljivo, nisam znao da je takva situacija, smatrao sam da je najnormalnije da može da se poništi.

Comment

Nisam ni ja naishao na taj problem medju automobilima koje vozim. Obichno je prosechna potroshnja vezana za ostale parametre (vreme, predjen put, prosechna brzina). Stildza recimo ima dve odvojene statistike, trip A i B. Prvu obichno resetujem samo kad sipam gorivo ili krenem da duzi put, drugu po potrebi, kad me zanimaju prolazni proseci, vremena i kilometraza.

Shkodilak isto ima dve, ali to nemaju svi, juche sam vozio do Sarajeva i nazad jedan koji to nije imao, iz ove poslednje generacije - verovatno zbog slabije opreme. Ovaj nash ima neki algoritam, pa prvu sam resetuje u toku noci ili kad duze auto stoji parkiran, a druga se ruchno resetuje. Uopshte nije losha fora, a moze da se iskljuchi ta automatika iz menija.

Uglavnom, kad je softver u pitanju nishta me ne chudi. Iako nama kao vozachima neke stvari se chine ochiglednim i potrebnim, inzinjeri koji to sve projektuju izgleda da nemaju vozachku dozvolu.

Comment

Na Škodi se A resetuje posle 2h stajanja. B se resetuje kad neki podatak preskoči četiri devetke, koliko maximalno može da stane na displej.

Comment

Working...
                              X