Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Renault Clio Grandtour 1.5 dCi Dynamique

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Renault Clio Grandtour 1.5 dCi Dynamique

Još jedan Reno. Za sve ljubitelje dostave koji su na "budžetu".

Ne znam koliko su karavani B segmenta uopšte praktični, pokušaćemo to da ispitamo tokom naredne nedelje, ukoliko vreme to dozvoli.

Istovremeno, uveli smo i blog na sajtu. Kroz nešto neformalnije obraćanje (na pola puta između foruma i sajta, da tako kažem) ćemo pokušati da malo animiramo čitaoce. Plan je da omogućimo svim zainteresovanima (uz malu trijažu, naravno) pisanje na NK Blogu. Možda bude zanimljivo?

Post povodom prvog test dana Grandtoura možete naći ovde:
    11
    O, da! Grandtour sam čekao!
    0%
    1
    Ne, radije bih nekog od konkurenata
    0%
    1
    Mali karavani su mi besmisleni.
    0%
    9
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Ova mašina bi trebalo da je 1,5 dCi 85 Dynamique. Cirka 15400E.

Zaista ne kapiram ko kupuje ovakve mašine. Ako ih i prodaju, sigurno ne idu u ovako luksuznim opremema, već idu bazne mašine nekome ko je vlasnik radnjice ili nekim komercijalistima.

Comment

Cuj ,karavan k'o karavan, zna se cemu sluzi. Ako imam mali deca i viska prtljaga, a 'ocu udobno da se vozim sta mi je alternativa za te pare?

Meni je motor nekako bledunjavo delovao, valjda zato sto sam navikao na onaj tce koji mozes da vozis na vrhu pedale kroz saobracaj i u visokom stepenu prenosa. Kod dizelke cim se spustis ispod granice aktiviranja turbine cuje se onaj grozni duboki ton gusenja

Po kisi mi je par puta proklizao pri kretanju, koje mi je delovalo sasvim rezervisano. Servo mi je, a i kvacilo bilo manje mekano nego kod benzinke.

Ostalo u principu sve isto, samo sto ima taj veliki gepek.
      sigpic

Comment

Fakat, gepek je veliki. Mislim za auto iz b klase.

Mnogo stvari važi kao i za Klio hečbek. Udoban je prilično, sedišta su takođe jako dobra. Ovih dana po ogavnom vremenu pogodio sam nekoliko rupa pokrivenih vodom i sve je jako fino upio. Znam, pošto tu istu rupu pogađam povremeno i Sviftom. Može da se zaključi i da nisam baš jak na pamćenju, al rupa je tako nameštena u uskoj uličici gde se večito neko parkira naspram nje da ćeš je pogoditi znao ti za nju ili ne.

Juče sam prešao još monumentalnih 50-tak km, sa sve odlaskom do Pančeva, tako da je potrošnja sišla na 6,4l. Auto užasno malo troši, prosto neverovatno kako su ekonomične ove male dizelke. Performanse nisu neke, ali to nije toliko ni bitno.

Utisaka nema mnogo pošto je sve već rečeno sa hečbek modelom. Jedina razlika je što karavan nema alufelne i ima parking senzore pozadi, mada nije nikakav problem parkirati ga i bez njih.

Comment

Šteta što "Handej" nije dao 1.4 dizelku baš me zanima kako se taj agregat ponaša pošto sam vozao Accent-a sa 1.5 CDTI (ili kako više ide) koji je super išao, em tih em vuče ko blesav. Jedino što je bio 1000€-2000€ skuplji...

He who loses control, loses.

Comment

Potrosnja sisla na 5,7 litara. Automobil je tako ugodan da mi je veci gust ganjati manju potrosnju nego bilo sta drugo. Inace, oseti se pet putnika u automobilu, ali nista dramaticno. Pogotovo kada je u pitanju potrosnja - pada li pada.

Presli smo skoro 600 km, a putni racunar kaze jos oko 370-380km. Samo da podsetim, skoro citava prva polovina rezervoara je ubijena u gradu.

Auto put pri 120 km/sat sa tri putnika - potrosnja 4,9 do 5,2 litra. Nema tempomata, pa ne mogu reci tacno. Do 130 km/sat automobil je skoro necujan, tek preko ima nesto vise suma u kabini.

Toliko sam zadovoljan cliom u obe verzije da cu sada morati ganjati ove sto servisiraju francuze nakon isteka garantnog roka da im nadjem predmet za kritiku.

Jako je mekan, prilicno meksi od tce, pa se u krivinama solidno njise. Tako lepo upozorava na vreme, da prosto poziva na ugodno ljuljuskanje i uzivanje u laganoj voznji.

Edit

Ja ne znam sta da glasam. Jako fin automobil, a nisam kupac karavana.
            sigpic

Comment

Izveštaji o Grand Touru tokom nedelje su bili na blogu. Za one koji ne čitaju sajt:

Uglavnom, istero sam skoro fabričke vrednosti ubrzanja. Samo 2 desete sporiji od specifikacije - 13,2 sekunde. 400m potezanje 18,9s (fabrički 18,6). Dizel ko dizel, najbolje rezultate pravi daleeeeko ispod crvenog polja.

Auto kao auto je super fini. Iako je bezmalo 4,3m dugačak, jako se lako parkira i vozi. Nikad ne bih rekao da je auto duži pola metra od Svifta. A opet, gepek je baš ozbiljan. Okej, nije ozbiljan u MPV okvirima. Čini mi se da je ova klasa automobila ipak za ljude koji kupuju ono što im treba, a ne ono što im se čini da im treba. Veće nije svakome bolje.

Comment

Danas sam vratio karavan. Konacna kilometraza je 730 km. Autonomija do sipanja po kompjuteru iznosila je jos oko 190 km. Naravno pala je kada sam uleteo u BG krkljanac. Prosecna potrosnja sa kojom sa vratio automobil iznosila je 5,7 litara.

Inace, po kisi i temperaturi od 4 stepena koliko je pokazivao termometar u automobilu nisam mogao spustiti potrosnju ispod 5,7 lit pri brzini od 120 km/sat. Da podsetim, sa tri putnika pre par dana je bilo oko 5 litara. Da li sam ja to lose merio, cini mi se da nisam. Cekao sam par minuta da se stabilizuje potrosnja.

Namerno nisam jajario, vozio sam normalno na auto putu da ne ispadne da hvalim auto potrosnjom koja se ne moze dobiti normalnom voznjom. Normalna voznja je po meni 120 na auto putu sa par izleta do 130-140 kod preticanja.

Slicna brzina je bila i u odlasku, tako da to je to. Pola grad, pola van grada = 5,7 litara. Automobil ostavlja utisak da necete biti nesto specijalno kaznjeni, niti posebno nagradjeni ako vozite brze ili sporije.

Ako ste prelazili zeleznicki most na Rači nekada, cenicete ovo sto cu reci. Rupe i sine se skoro ne osecaju u ovom automobilu. Medjutim, kod talasastog asfalta neravnine se osecaju kao izrazeno ljuljuskanje, intenzivnije nego kod tvrdjih automobila.

Ne vredi da ga forsirate ni kod ubrzanja ni u krivinama. Ovaj automobil je prosto stvoren za normalnu, opustenu, a ako treba i malo brzu voznju na auto putu.

Meni je zafalio taj crni naslon za ruku. To bih prvo kupio. Drugo je tempomat. Bas mu to fali. Prosto imate subjektivan osecaj da ste u nekoj oozbiljnijoj limuzini i ostaje samo da se nalaktite i odaberete brzinu na tempomatu

Sva ona kisa, magla, kolotrazi puni vode tokom voznje na auto putu deluju totalno neuznemirujuce u ovom automobilu. Kao da ste potpuno odseceni od toga.

Ne znam, meni stvarno odlican, opustajuci automobil. Idealan za mlade porodice.
                sigpic

Comment

E super odlican blog i ima prilican broj testiranih automobila. Samo bih zamolio za vise testova kao oni po auto novinama
                  Igrice

Comment

Working...
                  X