Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Toyota IQ

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Toyota IQ

Stigla još jedna Toyota. A kako stoje stvari biće ih još 3-4 do kraja godine - minimum.

Toyotin adut u super-super mini segmentu, dužine 3m. Obrnuto suprotno dužini, auto na testu košta 15k plus još jedno 1000 u dodatnoj opremi.

Čvrsto verujem da se Toyota kocka da će IQ postati omiljena sprava trendsetera, pa će na konto toga opravdati cenu.

Auto nisam stigao da vozim, al je baš kratak. Skoro da mu je ista širina i dužina, onako kad ga gledaš sa strane.

Isflekan je nekom žutom bojom i već su uspeli da ga udare, tako da koliko god mali auto bio - žene mu moraju doći glave
    11
    Ne svidja mi se uopste. Koliko god da kosta.
    0%
    3
    15 soma za tolicni auto. Ne pada mi na pamet.
    0%
    7
    Da imam, dao bih.
    0%
    1
    Cuj "dao bih". Kupljeno BRE!
    0%
    0
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Očekivao sam enterijer i opremu kao kod aygo-a a zatekao relativno luksuzan enterijer i gomilu opreme. U opremi su automatska klima, cd/mp3 sa aux 3.5mm ulazom, sklopivi retrovizori na dugme, auto podizači, grejanje sedišta, abs, kontrola proklizavanja, auto zatamnjivanje retrovizora, senzori za kišu, maglenke, ... Kvalitet materijala je odličan. Unutra se sedi sasvim udobno i komforno. Možda je malkice šoferka mogla da bude viša, ali to je baš sitnica. Retrovizori veliki.

Pozadi sklopiva klupa. Praktično da za noge nema mesta, ako se prednje sedište ozbiljo ne pomeri napred. Ok je za bebe, ili eventualno decu ako se suvozačko sedište pomeri. Sa zadnjom klupom gepeka gotovo da nema. Što reko kolega cdragan, može da stane neka knjiga, ali da se pazi da se ne biraju ruski klasici . Ako se sklopi zadnja klupa onda je gepek sasvim zadovoljavajući.

Enterijer je baš neobičan. Deluje luksuzno, ali ima i skroz čudnih rešenja. Brzinomer i obrtomer su analogni i dizajn podseća na vreme fiće, ali ne ovog novog . Displej za radio se nalazi na krajnje neobičnom mestu, levo od volana. Suvozač ga ne vidi. Svejedno, suvozač ionako ne može da upravlja radio/cd-om jer su tasteri na volanu, nema ih na tabli.

Neobično su postavljeni i tasteri za isključivanje kontrole proklizavanja i grejanje sedišta (i AUX je tu). Nalaze se ka suvozaču iza menajča i ručne. Baš komplikovano za pristup. Ručna je dosta daleko postavljena pa obično se treba nagnuti malo napred.

Parking senzore nema jer kad se okrenete nazad sasvim lepo vidite iza, jer je sve jako blizu. Ja mogu da pružim ruku unazad i da dohvatim zadnje staklo .

Kada se smota volan prosto iznenadi kako auto gotovo da krene u stranu. Koliko god da sam se pripremio da vozim jako jako mali auto, opet sam se iznenadio. Neobičan osećaj.

Izolacija od motora je slaba pa se rezak zvuk motora prilično čuje. Naginjanje u krivini je prilično. Jako je kratak pa je logično da baš poskakuje preko neravnina. Motor je 900 i nešto kubika i trom je prilično tj. očekivano je trom .

Generalno, zanimljivo je ono voziti i voleo bi da imam tako nešto u gradu. Na žalost, nikako nisam spreman da dam 15 ili 16K EUR.
    Last edited by paya; 1 July 2009, 15:54.

Comment

Ja sam juce imao malo prilike da provozam automobil - konacno

Vozio sam ga vec na promociji, ali me je sinoc propisno iznenadio opet. Razmak izmedju sedista je DALEKO, DALEKO veci nego kod mene u kolima, odnosno u kolima tog segmenta. Usudio bih se da kazem da je razmak izmedju sedista (bocni, izmedju vozaca i suvozaca) otprilike kao u Avensisu.

Nusprodukt cele price je da je automobil standardne sirine - sto je malo smorno zato sto je sirina isto tako bitna kao i duzina u gradskom "muvanju". Kod mene u kraju ima gomila pacijenata sa blago ostecenim osecajem za paralelu, pa neretko dva automobila uzmu tri mesta i taj medjprostor ne mozes da iskoristis u IQ, a cenim da bi sa Smartom mogao.

Precnik poluokreta je frapantan. Kao biciklo da okreces! Na petoparcu. To kratko medjuosovinsko rastojanje ce da se vrati kroz uzasno tvrdo vesanje. Rupcage po gradu su stvarno nepristojne kad imate ovakva kola. Lezeci panduri zahtevaju da im se pridje sa 10kmh, inace ostadoste bez plombi.

Kocnice mi nesto nisu bas reprezentativne iako su pozadi diskovi. Tacnije nije da nisu reprezentativne, nego su bas progresivne i tesko mi je da za svako iole ostrije kocenje mora da se zabode kocnica solidno. Nisam ljubitelj tog stila. Jutros sam imao angazovano kocenje (bez skripe, absa ili bilo cega drugog - samo malo ostrije) i auto je poceo vrlo nervozno da poigrava.

Prosto me strah sta ce IQ da priredi na merenju kocionog puta, posto je to merenje sa Twingom GT bilo prilicno alarmantan momenat - kako po dizanju zadnjeg dela automobila, tako i po poigravanju prednjeg. Videcemo.

Motor je SUPER! Vozili smo ga vec u prethodnoj generaciji Ajga. Motor je VEOMA elastican, cak bih rekao da nikada nisam imao prilike da vozim nesto elasticnije (a da nije turbo). Mozda samo onaj 1,6 Dual VVT iz nove Korole. Od 2000 obrtaja vuce ko blesav do otprilike 4-4500, tako da se svaki put razocaram kad pocne da gubi snagu dalje. Cvrsto verujem da ce IQ da nasamara mnogo jace automobile na merenju medjuubrzanja. Menjac je do sada najbolji od svih koje sam probao u Tojotama.

Da, cena je bas zajebana. Unutra kad sedite imate utisak da ste u vrlo luksuznom automobilu poput Aurisa - recimo. Sve na dugme, klima automatska, auto brisaci, trt mrt. Kozna sedista su super - ako bih kupovao IQ, za to bih doplatio - iako nisam ljubitelj klasicnog koznog enterijera.

Ne znam zasto su ovako cenovno pozicionirali IQ. Prava je steta sto nemaju neku baznu verziju sa manuelnom klimom, abs, muzikom i podizacima za 9999E. E to bi onda vec bila pogodnost za gradsku voznju. I da, sinoc sam vozio neko drustvo i uspeli smo da se spakujemo nas troje u kola, s time da je misha sedeo nesto neudobnije nego sto bi on voleo na suvozackom mestu, ali je pozadi onda bilo mesta za devojku. Iza mene tesko da bi neko stao - mozda bas klinac do 5 godina.

Ponavljam, prava steta sto ne prodaju masinu ogoljenu totalno koja bi bila mnogo jak fazon za druga kola u porodici. Ja vozim mali auto, ali sa kojom lakocom se ovo "snira" po saobracaju u kombinaciji sa lakom karoserijom i 70KS...Banja!

By zmaj

PS. Aston Martin će da ponudi IQ u svojoj izvedbi. Koliko li će tek Cygent da košta?
      Last edited by zmaj; 2 July 2009, 09:17.

Comment

Nakon nekoliko današnjih vožnji gradom, IQ se pokazuje u sve boljem svetlu. Okej, zanemarujem cenu namerno.

Enterijer je brutalno dobar. Kvalitet plastike je vrhunski, zvučna izolacija je veoma dobra. Ukratko, automobil bez problema može da se prodaje pod markom Lexus, kao premijum klasa. Nesrećno je rešen servisni displej, koji se nalazi na baš čudnom mestu - sa leve strane volana nekako u visini komande za migavce. Kompletna komandna tabla kao da je naknadno ugurana u kola kad im je ponestalo vremena za razmišljanje. Ne bi spejsi displej ništa posebno novo doneo ovom automobilu, ali je na ovoj mašini preko potrebno moderno rešenje u skladu sa ostatkom automobila. Recimo ko ona tabla iz Civica. Taman!

Jedino što ne može da se uradi su vibracije trocilindra. Oseća se kad stojite da ceo auto podrhtava blago. Nema vibracija na menjaču (Yaris) ili pedalama (Kia Proceed), ali se cela karoserija mrda i tu nema pomoći. Očigledno sve što su uradili da umire trocilindar je bilo nedovoljno za ovako malu i laganu karoseriju.

Motor na malim oko 1200-2000 obrtaja nema uopšte snage, pa kad tako krenete na uzbrdici bukvalno automobil ide na granici gašenja. Ovakve situacije sam često imao dok sam vozio Polo 1,0 - to ide sa tako potentnim spravama. Srećom pa ima TC, koji može da se isključi Ja ga držim uključenog da se ne bi potpisivao na svakom startu

Kako li će da ide 1,33 motor u ovoj karoseriji? Zajebano. Bolje bi im bilo da stave neke padobrane, pošto su kočnice možda i najslabija karika ovog automobila. Što se duže vozim, to me je više strah da testiramo kočioni put. Mislim da ću da zamolim Vipa da on to uradi

Auto je opasno isflekan spreda, ne znam šta mu je urađeno. I da, ogrebotina na boku je delo istog novinara koji je isflekao automobil. Enigma!

Comment

Originally posted by zmaj View Post
          PS. Aston Martin će da ponudi IQ u svojoj izvedbi. Koliko li će tek Cygent da košta?
          Po nekim prvim procenama, oko 24k€
          VIP: Ja sam danas bio na promociji novog VW Pola i moram da kazem da je Clio stvarno dobar automobil

Comment

Moje prvo iskustvo sa IQ je bas kao sto sam i ocekivao - neobicno. Vozio sam se i u Smartu, ali ovo je mi je nekako ozbiljniji automobil. Bas brzo mozete zaboraviti da ste u malom automobilu, a ja sam bio pozadi

E sad, mozda je stvar ocekivanja, ali nisam doziveo smestanje pozadi kao zestoku kaznu. Sedeo sam normalno i mogao sam da izdrzim i do recimo NS. Samo da naglasim da ja nisam previse zahtevan s obzirom na mojih 176cm visine.

Drugo neobicno iskustvo je parkiranje. Maltene da mozete glavu proturiti kroz zadnje staklo kad se okrenete Medjutim, to ne znaci da je auto pregledan, jer sigurnosni standardi cine svoje.

Nisam u skorije vreme vozio ove trocilindraše i kretanje uzbrdo moze biti bas nezgodno. Ako se cesto provlacite kroz stari deo Bg moracete cesto saltati u prvu da se automobil ne bi ugusio u drugoj. Kada uhvati dah ide fino, a razvucene brzine (2 i 3) omogucavaju lagodnu voznjicu.

Malo smo merili performanse i kocenje je bilo u skladu sa ocekivanjem pomalo dramaticno. Kada zabodete kocnicu sa stotke IQ jednostavno nije u stanju da drzi pravac. Nije to neko strasno plesanje, ali morate korigovati putanju volanom.

Ubrzanje do 100 je zahvaljujuci dugackim stepenima prenosa dosta lose. U prvoj se redovno skroz ugusi cak i sa TC off. Zatim sledi "strasna" druga brzina kojom izvlacite 100 km/sat

Menjac je kratak, precizan, ali nekako nezan i lako je proizvesti krcanje, pogotovo kada saltate u rikverc. Hod pedale kvacila je kratak i cesta je situacija da se pedala ne pritisne dovoljno do kraja.

Sta znam, sve je neobicno u vezi ovog automobila. Cudno izgleda spolja, ali i iznutra. U saobracaju se uopste necete osecati da vozite malecak automobil, dok se ne okrenete pozadi i shvatite da vam fali najmanje pola automobila. E onda cete kao Zmaj, da to i zloupotrebite do krajnjih granica
            sigpic

Comment

Originally posted by Avijon View Post
              Po nekim prvim procenama, oko 24k€
              Ubeđen sam da će Aston IQ da ide samo 1,33 motorom, koji košta 17 soma kod Toyote - tako da Aston premija i nije toliko strašna.

Navozasmo se IQ-om solidno i to 100% grad. Potrošnja je oko 7,5 u proseku - al ga baš ne štedimo i stalno sam zaglavljen u krkljancu, koji je ovih dana baš jak zbog kiše ili otkud znam čega.

Ako se vozi relaksirano i slušate onaj savetnik za šaltanje potrošnja je oko 6,5 - što je stvarno lepo za urbanu mašinu.

Comment

Koliki mu je rezervoar, kolika mu dođe autonomija?
                VIP: Ja sam danas bio na promociji novog VW Pola i moram da kazem da je Clio stvarno dobar automobil

Comment

Meni on dodje , shto bi reko jedan moj drugar, ko "kusur" od automobila, al u ovom sluchaju ko veliki kusur zbog preterane cene...
                  Mazicu ga , pazicu ga i zvacu ga... Djole .

Comment

Vraćena mašina danas sa 518km više na cajgeru. Lepo smo se navozali, mahom ja

Da, kratak je. Međutim, činjenica je da neke stvari možeš da prihvatiš tek kad dođeš u situaciju za to. Hoću reći, ukoliko finansije ne dozvoljavaju da ceniš IQ/Smart onako kako je proizvođač zamislio - nema ni jednog argumenta, koji će da te natera da promeniš mišljenje.

E sad, ekipa koja pravi pare i na raspolaganju ima ogroman službeni automobil koji sleduje po poziciji, realno može da kupi ovu spravu. Nema gužve za ovako male automobile - bar ne u onoj meri u kojoj je ja osećam sa 60cm dužim kolima. Nije mnogo, međutim sposobnost ovako kratkog automobila da se ubaci u kolonu je...zaprepašćujuća. Ja nisam neki pristalica beskonačnog menjanja traka, ali sa ovim automobilom je to tako lako da mi se desi da na potezu od Skupštine pa do Ade promenim traku 40-50 puta tj. vozim slalom non-stop. U mojim kolima bi to uradio 10-15 puta, maksimum.

Fensi faktor je, takođe, vrlo značajna stavka. Kad sam video Ford GT 1000RE, ja sam bio sa druge strane semafora u IQ. Mogu da tvrdim da je pola raje gledalo jedna, pola druga kola. Ženski svet mahom u IQ. Mahanje i smeškanje devojčica sa trotoara ili iz susednih kola je sasvim uobičajeno.

I što je zanimljivo, zbog cene IQ-a sigurno je da neće brzo postati često viđen na ulicama, tako da će dugo vremena biti i "in". Kome to znači, naravno.

Angažovana vožnja košta 7,5-8 litara u proseku kroz najgore gužve i kišne krkljance, a relaksirana vožnja na manje zakrčenim bulevarima ili na prigradskim deonicama bez mnogo semafora je oko 5,5 do 6l.

Auto je poprilično stabilan, tako da sa malo poverenja u vešanje može dosta toga da se uradi. Ne može baš kao sa Sviftom 130 kod Nebojšine Kule ili isto toliko na uključenju na Obrenovački sa Čukaričke, ali može 110 lagano. Ko je brz vozač, može da bude brz i u ovome, bez imalo hendikepa. Jedino što kočnice mora da se PRITISNU da bi radile.

Merili smo ubrzanje i pogrešno sam procenio. Moćan režim srednjih obrtaja nije dovoljno dobar da bi kompenzovao dugačak prenos. Druga ide do 103-105 kmč. Ubrzanje 0-60 je 7,3 sekunde dok je do 100kmč potrebno 16,5 sekundi (i samo jedno šaltanje).

Međuubrzanja, od kojih sam očekivao više, nisu impresivna. Mada, zbog dugačke druge i treće brzine većina će obilaženja raditi upravo drugom i trećom, dok su četvrta i peta jako blizu i koriste se samo za održavanje brzine. Tačnije četvrta brzina ničemu ne služi.

3. brzina
                    60-90 - 10,5s
                    4. brzina
                    60-90 - 14,4s
                    80-120 - 25,6
                    5. brzina
                    60-90 - 19,3s
                    80-120 - 39,5

Kočenje je bilo "mui dramatiko".
                    60-0 15,2m
                    100-0 45,8m

Prilično loše kočione sposobnosti, mada nemamo realan reper za poređenje. Auto ima svuda diskove, tako da su krivci za lošije kočione performanse vešanje i Bridgestone Ecopia 175/65 R15 gume.

Comment

Dvomesečni interval od vožnje do objavljenog teksta se nastavlja... Nažalost, video materijala ima jako malo.

Nelogičnosti u tekstu, primećene greške i ostala zapažanja - pišite ovde.

Comment

Working...
                      X