Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Mercedes A 160 CDI

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Mercedes A 160 CDI

Stigla još jedna mašina. Nešto su navalili da daju kola, ne možemo da postignemo. Nažalost, auto je samo par dana kod nas i to tokom radne nedelje što bitno otežava mogućnost poštenog slikanja.

Provozao sam kola jedno 40-tak km i u principu je jako fini auto. Parkirao sam ga pored mojih kola i baš gledam, skoro da je iste dužine. Sad sam proverio, A klasa sa 5 vrata je 3,88m dugačka, tj. oko 20 cm je duži od Swifta. Mesta za sedenje i gepeka ima daleko više nego kod mene. Ja sam sedeo na zadnjoj klupi normalno (ne baš da su kolena ispred mene, nego malo u stranu), a ispred je Lukija sa 185cm sedeo normalno i još je imao lufta. Gepek je primetno veći, tako da je u pitanju automobil koji nudi sasvim solidno prostora.

Vešanje je prilično udobno, baš lepo upija sve vrste neravnina. Daleko, daleko najbolje što sam do sada imao prilike da osetim u malim kolima.

Dizelka je 160CDI tj. 2 litarski motor koji pravi 60kW (80ks) i tera "meče" do maksimalnih 170kmč (po papirima). Manuelna petobrzinka, baš kao i motor, su isti kao oni iz B klase koja je bila na testu pre šest meseci. Motor je malo bučniji, kamionski zvuk, razvija snagu relativno linearno i nema mnogo drame. Menjač je precizan i lak za korišćenje, ali nema tu ničega za oduševljenje.

Oprema je neko ludilo. Najjači nivo opreme - Avantgarde u kombinaciji sa PARKTRONIC sistemom i bog zna čime još. VIP je preuzeo kola, tako da on bolje zna šta je specifikacija.

E, da. Za žensko čitalačko telo: automobil je svetlo plave-sive metalik boje.

Cena? Pojma nemam šta ima od opreme, ali pošto sam video automatske podizače prozora pozadi, automatska svetla i PARKTRONIC - iako je najslabija dizelka skoro sigurno je blizu 25 hiljada.
    14
    Pravi auto za mene (kupio bih ga)
    0%
    2
    Nisam siguran šta bih sa njime (neodlučan sam)
    0%
    4
    Potpuni promašaj (ne bih ga kupio)
    0%
    8
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Auto je prosao i standardni set merenja. Nisu mi podaci pri ruci, ali 160CDI ubrzava u 4. i 5. brzini isto kao i 1,3 benzinac sa 90KS. Nevoljno.

0-100-0 je 21,9 sekundi. Mali benzici su bili daleko bolji po ovom pitanju, mahom zbog daleko boljeg ubrzanja kod benzinaca.

Kocnice su ok, mada su paknovi poceli dobro da se cuju posle 6 agresivnih kocenja (3x uporenje sa 60 i 3x sa 100). Ne znam kakav je fejding, to bi zahtevalo dodatnu logistiku, pa cemo taj test da ostavimo za neko lepse vreme (kad nadjemo neki bezbedan poligon).

Kamionce je zanimljivo i najvise me dojmilo sjajno vesanje. Penjanje i silazenje sa ivicnjaka je kao da ste u autu Pasat klase, a ne u subkompakt automobilu. Udobno. Postujem taj fazon.

Test parktronica cemo danas da obavimo, uz obaveznu video dokumentaciju.

Pa opet, i pored svega lepog u Mercedesu, to nije moj tip automobila. Mercedese izgleda vole ljudi koji vole da se osecaju udaljeno od celog procesa voznje, a meni je prirodno da to bude sto blize "raspadanju", kako je to Mita opisivao (kad se vozis u spustenom jugu 8 banke, izgleda kao da ides 300).

Comment

Mojoj devojci se dopada auto, ali generalno, odlično opisan osećaj udaljenosti od vožnje, mi se ne sviđa ni u jednom mercedesu koji sam do sad vozio. Potpuna indirektnost, kao da si u igrici. Udaljenije sam se osećao, ja mislim, samo u Phaetonu. U tom vozilu imaš osećaj kao da nisi u kolima uopšte, čak i automatski menjač strogo vodi računa da slučajno ne prouzrokuje preteranu silu da imaš bilo kakav osećaj da ubrzavaš.

Ni ja nisam za to lebdenje, ali nisam ni za krajnosti kao u jugu, mislim da sam odradio u jugiću sa gasnim amortima dovoljno kilometara da sam zaslužio beneficirani radni staž za vožnju do daljnjeg.

Ovo sve ne znači da neću sa zadovoljstvom da otpratim test.

Comment

pih. sad vidim kako sam glasao. opcija broj dva za mene.
        donekle mi je simpatican ali nije za mene.

Comment

Originally posted by nidza View Post
          Mojoj devojci se dopada auto, ali generalno, odlično opisan osećaj udaljenosti od vožnje, mi se ne sviđa ni u jednom mercedesu koji sam do sad vozio. Potpuna indirektnost, kao da si u igrici. Udaljenije sam se osećao, ja mislim, samo u Phaetonu. U tom vozilu imaš osećaj kao da nisi u kolima uopšte, čak i automatski menjač strogo vodi računa da slučajno ne prouzrokuje preteranu silu da imaš bilo kakav osećaj da ubrzavaš.

Ni ja nisam za to lebdenje, ali nisam ni za krajnosti kao u jugu, mislim da sam odradio u jugiću sa gasnim amortima dovoljno kilometara da sam zaslužio beneficirani radni staž za vožnju do daljnjeg.

Ovo sve ne znači da neću sa zadovoljstvom da otpratim test.
          Sem visoke pozicije nisam stekao nikakav utisak da lebdim ili da sam nesto vise uskracen za povratnu informaciju od ostalih gradskih sprava.

Ogibljenje je solidan kompromis tvrdoce i udobnosti. Ne znam koliko moze bolje, ali kao i svaki kompromis nije ni jedno ni drugo. Jaka rupa = jak udarac, ali nema ljuljuskanja vec svaka neravnina biva kontrolisano ispeglana.

Nisam ga, barem ja, niti Zmaj dok smo bili zajedno nesto peglao po krivnima, ali u jednom od malo brzih ulazaka automobil je bio izuzetno neutralan. Cak mi je ulio sigurnost da bih mogao pokusati i sledeci put brze da prodjem. Volance je jako lepo i lepo lezi u ruci. Sve le lagano i kao i kod Toyote leze za par minuta onako kako treba. Menjac, kvacilo, volan, komande...Kocnice su sasvim firno odmerene ako nemate potrebu da se ludirate. Jako fini automobil za one koji mogu da plate imidz koji se ipak svuda ceni.

Da li je dovoljno kvalitetan za tu cenu, da li Merc zivi od stare slave, kakav je profil kupaca ne znam , ali cemo pokusati malo vise da saznamo i prenesemo.
          sigpic

Comment

Vozio sam A klasu po (ogromnom) parkingu 15-ak minuta kad je bila promocija kod mene u firmi. Auto kojem se nema nista konkretno prigovoriti, sve je na svom mestu, dosta toga pruza za svoje dimenzije. 160 CDI je doduse prilicno bez daha, veoma dosadan u voznji. Par puta sam ga malo ostrije namotao i jako je lepo drzao s obzirom da je solidno visok. Bilo mi je glupo da potezem i rucnu jer me je neka TV ekipa snimala dok sam vozio. Sve u svemu, dobar auto, ali ne za mene. Idealan je za recimo zene od 30-50 godina, krace rute po gradu i nista vise.
            Last edited by Air Jordan; 15 October 2008, 20:21.

Comment

Originally posted by Air Jordan View Post
              Sve u svemu, dobar auto, ali ne za mene. Idealan je za recimo zene od 30-50 godina, krace rute po gradu i nista vise.
              To je cesta i malo meni nerazumljiva ocena. Jednostavno, kao nacija koja se doskora, a vecinom trenutno, vozi u autobilima nize i maksimum nize srednje klase, reci da je ovaj automobil samo za malo voznje po gradu je u najmanju ruku cudno.

Mislim, shvatam tvoj rezon, ali treba ga malo uklopiti u sredinu koja nas okruzuje. Slazem se da su uglavnom kupci dobro situirane zene koje uglavnom nemaju megalomanske potrebe. Zele da pokazu svoj status, ali i dalje traze od vozila prakticnost - jednostavno ponasaju se racionalno. Sem toga zele i vrhunsku uslugu (servis) i odgovrajuci kvalitet.

Ja bih licno mogao da vozim ovaj automobil i na duzu relaciju i da pevam. Doduse moje dimenzije su kompaktnije pa mozda se tu razlikujemo. Mozda ce se sa tobom sloziti kupci A klase, jer sam siguran da oni na duze relacije koriste avion. Mada, nesto nisam siguran da i oni sa vecim meckama vole da provode mnogo vremena u autu, sem ako nisu Turci.
              sigpic

Comment

Ode danas Mercedes nazad. Odgovorno tvrdim, ovo je automobil sa kojim je predjeno UBEDLJIVO najmanje kilometara do sada. Ukljucujuci i one prvobitne jednodnevne testove.

Predjeno je oko 400km, a potrosili smo oko pola rezervoara. Autonomija je jako ugodna.

Nakon relativno malo predjenih kilometara, automobil se pokazao kao savrsenim vozilom. Radi upravo ono cemu je namenjen i nikako ne mogu da se otmem utisku da je Mercedes sa onom prvom A klasom upravo zeleo da napravi ovaj model iz 2008.

Auto je pregledan, veoma veoma udoban, totalno se relaksirano vozi, lako se parkira cak i bez PTC sistema, odlicno se vozi po magistralama i autoputu. Kad kazem odlicno, ne mislim da je u pitanju drumska krstarica, vec govorim o njemu kao automobilu sa 3,9m duzine (kraci od Punta Grande ili nove Korse).

Enterijer je bas bas luksuzan. Presvlake, plastika, rucke, prekidaci i kompletna zavrsna obrada su stvarno vrhunski.

Zanimljivo je da se vrata ne zatvaraju sa klik, i ako ih samo blago pogurate uhvatice samo prvi "zub" brave. Mora ipak malo da se gurnu vrata. Skoro svi koji su izlazili iz kola su pri zatvaranju bili previse nezni. Sem mog caleta, koji vozi Zastavu... Da li treba da kazem da kad je zalupio vrata da sam morao da idem na dekompresiju ko ronioci...

Treba reci da i pored super luksuznog kvaliteta, enterijer izgleda kao da je sa pocetka 2000. godine. Jednostavno mnogo matoro izgleda. U stvari izgleda identicno onome sto smo pre sest meseci videli u B klasi.

Izolacija je...cudna. Akusticna izolacija od vetra je super, dok se kamionski zvuk dizela cuje veoma jasno. Mala digresija. Kad god sam za volanom Mercedesa sa dizel motorom, imam cudnu reakciju. Non stop turiram motor, sta god da radim - kao vozaci starih kamiona koji su stalno morali da daju gas zbog medjugasa. Enigma?

Bilo kako bilo, meče je pokazalo da nema neku izraženu manu. Iskreno, jedina prepreka normalnom kupcu iz siromašnih zemalja je cena. Meče A klase nudi mnogo toga, što čak ni moderni automobili iz kompakt segmenta ne mogu da ponude.

Sedenje je, tipično za sendvič konstrukciju, neobično svima koji nisu imali dodira sa ovim rešenjem. Spolja gledano, čini se da A klasa nudi mnogo mnogo više prostora nego što ga zaista ima. Srećom, jedino što realno izgubite je osećaj prostranosti - razdaljina glave do plafona je smanjena.

U A klasi je moguće imati putnike sa 190cm na zadnjoj klupi koji se uopšte neće osećati skučeno, niti će imati problem da se voze malo duže. Generalno, A klasa nudi subjektivni osećaj udobnosti i prostranosti Pasat klase. Rekao sam to na početku, a sad i ponavljam pošto sam posle nekoliko dana sasvim siguran u to.

Gepek je sasvim solidan, a uz preklapanje sedišta i MPV karoseriju, veliku većinu kabastih predmeta možete i sami da prevezete.

Ja sam inicijalno mislio da smo dobili automobil koji ume sam da se parkira, međutim test model je bio opremljen PARKTRONIC sistemom, a ne Active Parking Assist sistemom. PTC su klasični parking senzori, dok je APA sistem za automatsko parkiranje. Nažalost to nismo imali u kolima.

E da, tu je bio i Hill Assist. Super stvar. Mada, ožiljci, koje mi je napravio Fiat u ranoj mladosti, su svaki put kada Hill Asist "asistira" bili aktivirani - mislio sam da mi je crkla sajla ručne! I tako se svaki put presečem... Šajze!

Taj PTC je verovatno dobar novim vozačima, meni je u većini slučajeva bio totalno nebitan ili mi je smetao. Desi mi se da se parkiram, pa tek onda se setim da sam mogao da gledam u lampice.

PTC ima pet žutih i dve crvene lampice za svaki ćošak automobila. Uglavnom sam, po sopstvenoj proceni, palio svih pet žutih. To je otprilike ono što iz nekoliko vožnji možeš da provališ auto, odnosno gde se karoserija završava. A klasa je zahvalna, pošto su mali prepusti preko osovina. PTC bi mi bio daleko potrebniji da sam vozio limuzinu, koju je teže brzo provaliti.

Za razliku od B klase, A ima dosta veći klirens i bez problema se pentra po ivičnjacima.

Ko što rekoh, ako zanemarimo cenu, idealan auto koji se uglavnom koristi u gradu, a može njime da se putuje uz pristojnu udobnost.

E sad cena... Cena je znamenita. Bazni model 160cdi je 21350 EUR, pa kad se na to tota Avantgarde bice tu solidne cene.

Comment

Nije mi jasno Znaci nismo imali sistem za autom. parkiranje, a mene dasa jos pita pri vraacanju automobila da li smo ga probali. Ja sam se samo iskezio i slegao ramenima

Inace, jos jedna potvrda moje teze o profilu vozaca. Parkiram danas auto kraj Micre moje saramantne koleginice i bocnem je kako je "moj" auto mnogo lepsi. Dobijem odgovor da njena mama vozi isti - nisam ni sumnjao
                  sigpic

Comment

Pazi, ja sam probao da se parkiram automatski, al to nesto nije davalo znake zivota. U uputstvu automobila se nije spominjalo nista automatsko, samo do-sad-nezapamcena-svemirska-tehnologija PARKTRONIC, odnosno oni senzori koji pijucu svako malo.

Last edited by zmaj; 17 October 2008, 19:12.

Comment

B klasa me je ostavila potpuno ravnodusnim. Nit je pravi ven, nit je limuzina, ne znam ni sta je.

S druge strane, A klasa me je prijatno iznenadila. Potpuno razumem zasto neko kupi ovaj automobil. Bez obzira sto unutrasnjost izgleda, sto zmaj rece, malo vremesno, meni se to generalno dopada. Mirne linije, sve na svom mestu, sve pregledno. Materijali kvalitetni, sve pasuje kako treba, nista ne proizvodi cudne zvuke. Generalno, jako prijatan ambijent. Vesanje je glavni plezir. Udobno, tiho ali ne neprijatno meko da ljulja. Sedista udobna i odlicno drze. Fakat, motor se cuje kamionski. Sedenje je neobicno. A klasa je podignuta, ali se ne sedi kao u venu vec kao u obicnom autu zato sto je pod veoma izdignut. Ono sto mi je bilo neobicno, bas kao i u B klasi je instrument tabla koja stoji jako visoko. Subjektivni osecaj prostora je nesto losiji nego kod drugih mikro venova zato sto su i plafon i vetrobran dosta blizi vozacu.

Komande su jako mekane. Volan je veliki, klasican mercedesov pa treba nesto manje sile za okretanje tako da mi malo smeta sto su povrh toga onoliko pojacali servo. Prosto je suvise lako. Klasicno za mercedes, pri voznji nema dobrog osecaja podloge. Mada, za ciljnu grupu ovog auta to i nije bitno. Bitniji je osecaj potpuno udobnosti i lakoce voznje. Menjac je precizan i brzine se menjaju jako malom silom. Slicno je i sa kvacilom. Prosto sve je tako napravljeno da uopste nisam imao zelju da isprobavam neku agresivniju voznju. Poslednji put sam takav osecaj imao kada sam vozio Priusa.

Ovo sa vratima je malkice neobicno, cak malo i nervira - pri zatvaranju moraju da se guraju do kraja.

Mesta i na zadnjoj klupi ima sasvim dovoljno. Gepek je ocekivanih dimanzija za ovu klasu. Fino je sto postoje pregrade sa strana za prvu pomoc, dizalicu i sl. Testirali smo gepek nabavkom u Rodicu. Jedina stvar koja mi je malo zasmetala je sto ulaz u gepek nije ravan kao kod vecine venova.

Ono sto me cudi a sto ni B klasa nema je nekakav napredniji sistem za preklapanje i pomeranje zadnjih sedista.

Preglednost je odlicna. Parkiranje jednostavno i lako zbog malih prevesa. Komande su svaka na svom mestu i nisam imao neki period privikavanja. Prosto, sve je bilo tamo gde i ocekujem. Cak su i komadne na volanu postavljene i rasporedjene kako treba.

Opet da pomenem super udobno vesanje. Dobro se pokazalo i na lezecim kao i drugim horizontalnim preprekama gde venovi uglavnom umeju da poskakuju.

I motor je u skladu sa ostatkom automobila. Ima dovoljno snage za opustenu voznju. Zaboravite na agresivni stil.

Cena je visoka, ali ovo je Mercedes. Oni imaju svoju ciljnu grupu i to je to. Sasvim sam siguran da onaj ko zeli Mercedes i kupi ovaj auto da ce biti zadovoljan. Pogotovu enski svet koji ocekuje udobnost u voznji i jednostavno parkiranje uz ugodan ambijent koji je uz to i praktican. Bas je bilo uzivanje voziti A klasu.

Comment

Moram da istaknem opise Paje i Zmaja, posle ovoga zaista ne znam sta cete staviti u text za sajt?!
                        "Racing is a space-time continuum"

Comment

Gledam nesto fotke unutrasnjosti A klase i B klase. Osecao sam se kao u novinama kad gledam dve fotografije sa naslovom: pronadjite razlike

Comment

Originally posted by VIP View Post
                            Nije mi jasno Znaci nismo imali sistem za autom. parkiranje, a mene dasa jos pita pri vraacanju automobila da li smo ga probali. Ja sam se samo iskezio i slegao ramenima
                            Evo sad opet citam, posto sam u proceduri pripreme materijala za tekst... Bice da Active Drive Assist ide u paketu sa PARKTRONIC (PTC) sistemom. Dakle, problem je u tome sto nisam bio dovoljno strpljiv da trazim mesto koje sistem hoce da proglasi dovoljnim za parkiranje. Ja sam se uredno parkirao tamo da gde je taj asistent odcutao.

Da, stigla je i cena automobila.... 28 soma Ovako od oka, dodatne opreme ima za preko 5 soma EUR.

Comment

Working...
                            X