Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Toyota Corolla VVTi 1,6

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Toyota Corolla VVTi 1,6

Stigla Corolla danas na test. Benzinka (iako sam planirao da uzmem 2,0 dizel) u jako finoj opremi (Sol).

Prevalio sam celih 5km tako da pojma nemam šta da kažem, sem da nisam uopšte ni provalio da je u pitanju benzinac koliko sam sporo vozio.

Kočnica mi je nekako neuverljiva, to je možda i jedini utisak nakon stvarno kratke i totalno neangažovane vožnje.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Originally posted by zmaj View Post
    Stigla Corolla danas na test. Benzinka (iako sam planirao da uzmem 2,0 dizel) u jako finoj opremi (Sol).

Prevalio sam celih 5km tako da pojma nemam šta da kažem, sem da nisam uopšte ni provalio da je u pitanju benzinac koliko sam sporo vozio.

Kočnica mi je nekako neuverljiva, to je možda i jedini utisak nakon stvarno kratke i totalno neangažovane vožnje.
    Pa vjerovatno nisi zagrijao kocnice zbog spore voznje
    sigpic

Comment

Evo je makina

Comment

Evo je makina kod Lukije?
        "Racing is a space-time continuum"

Comment

Eh, ko bi sad mogao da uporedi one silne Korole oko kojih su se grabili pocetkom devedesetih i ovu. Zaista prava limuzina pristojnih gabarita. Auris svakako nije mali automobil, ali Korola za volanom ostavlja, verovatno pomalo subjektivan, utisak dosta veceg automobila. Cini mi se slican paket opreme, ali deluje utegnutije i prijatnije. Dosta tih automobil na nizim obrtajima, dok se na visim ipak oglasava malo glasnije. Cini mi se da ova Korola pruza isto sto i Avensis.

Prvi put vidim kod Korole i neke simbolicne slicnosti sa Lexusom. Pogotovo zadnji kraj automobila. Ogibljenje je solidno, gume su prilicnih dimenzija i djeluje kao da je prilicno tesko uznemiriti ovaj automobil. Moram reci a sam imao prilicnu frku sa parkiranjem kod Bajlonija. Bas nisam naviknut na na ove gabarite automobila. Da mi neko da da uparkiram LS460 na slicno mjesto odmah bi bacio beli peskir

To'ko od mene zasada...
          sigpic

Comment

Bice jos materijala Malo nas je uhvatio mrak pa smo za sada fotografisali samo osnovno. Evo malo i drugog ugla. Sto se tice svetlosne grupe, prilicno je "reljefasta".
            5:53.365

Comment

Zaista bi trebalo da promene dizajnerski tim, ovo nije ni malo lep auto, ovako na slikama (mada to sam reko i za MR2 ali kad sam ga video uzivo )
              Elem predpostavljam da je zadnji prozor tu samo zato sto propisi kazu da mora biti, a preglednosti nema jer ne pise da je mora biti. Kako se snalazi sa nasim drumovma? 1.6 to je 110ks predpostavljam, koliko je onda teska Corola u toj opremi oko 1600kg, nekako mi deluje da je to malo za tu tezinu, predpostavljam da menjac vadi stvar.

He who loses control, loses.

Comment

Motor je pravo iznenađenje. Pozitivno. Ako je neko čitao test Aurisa, sigurno je primetio da sam insistirao na 1,4 dizelki. Ovog puta sam tražio 2,0 dizel vodeći se idejom da su 1,6 benzinci slabašni za ovako teške mašine. E pa nije baš tako.

Motor je dual VVT (varijabilan na usisu i izduvu) uparen sa petobrzinkom. Motor pravi 124KS i prvo što sam primetio je da auto jako lepo vuče pri niskim obrtajima - totalno nekarakteristično za benzince, a pogotovu ne za 1,6 mašine. Majstori iz Toyote su natrimovali motor tako da prosto puca od snage na niskim, ali i u ostalim radnim režimima je veoma solidan.

Naravno, ne treba ga pomešati sa dizelkom, ali mi se čini da je daleko SNAŽNIJI od 1,4 dizela, pogotovu kad se pređe preko 120kmč. Prilično ležerno stiže do 160, a najbolje što su test vozači postigli je oko 190. Veoma dobra zvučna izolacija, tako da pri toj brzini može normalno da se priča.

Pride, jako je štedljiv. Prosek je oko 8,5l na 100. Sasvim korektno. Daleko je to od sportiste, ali ovaj motor u nekoj lakšoj karoseriji bi bio pun pogodak.

Comment

Evo i kompletne specifikacije za novu Korolu.

Ono sto je na mene ostavilo utisak pored osecaja da vozim pravu limuzinu, jeste naravno dugme za start motora. Jako zgodna stvarcica. Na dugmetu je mala led dioda koja svetli crveno dok ne stisnete kvacilo. Dok je crvena ne mozete startovati motor. Kada stisnete kvacilo upali se zelena dioda, stisnete dugme i ostatak je kao da ste poozvonili na vrata i cekate da vam otvore Upale se kontakt lampe, svetla ako je noc i prebaceno je na automatski mod i motor se sam startuje. Znaci nije ono vi drzite dugme, a motor vergla, sto je bilo cini mi se kod Civica.

Sedista su lepo oblikovana, ali mi se cini da je materijal malo cudan. Naime klima fino hladi napred, ali ledja se znoje. Bas cudan osjecaj, koji mi se prvi put desio sinoc.

EDIT

Treba napomenuti da i pored toga sto u spec pise da je maks, obrtni momenat pri visokih 5200 ob/min to ne mora nista da znaci. Naime nemamo podatak o krivoj obrtnog momenta. Moguce je da je dosta ravna, mada na mene ta ubrzanja pri niskim obrtajima i nisu ostavila poseban utisak. Mada, to je sve subjektivno i najbolje merilo je u osnovi vozac slicnog automobila kao sto je Misa, koji vozi Mazdu 3 sa slicnim 1.6 motorom.

Tezina automobila nije strasna. koliko vidim tezina bez vozaca i prtljaga je 1300 kg, sto nije malo, ali nije ni previse. Ubrzanje je vise nego pristojno oko 10 sekundi.

Jos jedan zanimljiv utisak. Automobil ima elektronsku kontrolu leptira gasa, pa nakon saltanja i pustanja gasa nema automatskog presecanja vec se cuje zvuk kao da ste na trenutak ostavili nogu na vrhu pedale gasa tokom saltanja. To je vec vezano za pricu koju smo imali kod Civica o ekonomicnosti ovih vozila.
                  Last edited by VIP; 8 August 2007, 08:55.
                  sigpic

Comment

Evo i performansi motora. 140Nm na 2000 obrtaja. Otud i veoma korektna vuča na, do sada veoma niskim, obrtajima - za benzinca.

By zmaj at 2007-08-08

Comment

Originally posted by VIP View Post
                      Sedista su lepo oblikovana, ali mi se cini da je materijal malo cudan. Naime klima fino hladi napred, ali ledja se znoje. Bas cudan osjecaj, koji mi se prvi put desio sinoc.
                      Hmm, da se neko nije zezao pa uključio grejanje sedišta?

Koliko ja videh, to su ona dva prekidača dole desno, jedan iznad drugog, a kada se uključe, sija neka patetična diodica kao znak da je grejanje sedišta uključeno. Zgodno, ako stavite neku cicu na suvozačko sedište pa joj uključite grejanje smo njenog sjedala... verovatno će morati da se raskomoti

P.S. Što se prostora tiče, ja sam kratak, ali se i mini čini da je glava ipak preblizu krova... mada se valjda čovek na to navikne posle dan/dva...

Comment

Originally posted by cdragan View Post
                        Hmm, da se neko nije zezao pa uključio grejanje sedišta?

Koliko ja videh, to su ona dva prekidača dole desno, jedan iznad drugog, a kada se uključe, sija neka patetična diodica kao znak da je grejanje sedišta uključeno. Zgodno, ako stavite neku cicu na suvozačko sedište pa joj uključite grejanje smo njenog sjedala... verovatno će morati da se raskomoti

P.S. Što se prostora tiče, ja sam kratak, ali se i mini čini da je glava ipak preblizu krova... mada se valjda čovek na to navikne posle dan/dva...
                        Ne znam, to mora da je Zmaj tempirao kako bi mene odvojio od volana I jos se pravi blesav, kao nema pojma sta je u pitanju.

Vala, sto se tice tih prekidaca, savremeni automobil me sve vise podsjeca na spejs satl. Milion prekidaca, koji ce sigurno napraviti vise muke onome ko ih nije sve prostudirao nego koristi.
                        sigpic

Comment

Dakle, moje zapazanje sto se gore vodjene dikusije o obrtnom momentu tice je da ovaj motor primetno lakse i smirenije vuce iz niskih obrtaja od moje Mazde. Veoma prijatno u gradskoj voznji! Inace cini mi se da je zvucna izolacija bolja, pa mozda i to pojacava utisak. Ogibljenje je mekse i komfornije za nase puteve nego na mazdi.
                          "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Za ono malo vremena koliko sam proveo u ovoj Koroli, primetih par stvari. Prvo, ceo utisak je klasican za Tojotu - sve je tu, sve je na mestu, sve je korektno ali nista ne ostavlja neki posebno dobar utisak. I u voznji je sve kako treba za prevesti se od A do B.

Ono sto mi je smetalo je prostor u kabini. Pozadi udaram glavom u plafon (190cm sam visok). Napred, vrhovi A stubova su neprijatno blizu glavi - ne samo da su niski, vec su i suvise uvuceni ka sredini vozila. Uz to, prozori sa strane su jako mali tako da je osecaj klaustofobije potpun.

Oko klime, nisam siguran, ali nisam video izduve za klimu za zadnju klupu. Na centralnom grebenu ih nema. Gurao sam ruku i ispod sedista da vidim da li negde duva, ali ne osetih nista. VIP, mozda je i to razlog sto ti je bilo toplo ledjima.

Konacno, mozda nisam dobro primetio, ali naslon sedista mi se cini malkice uzak.

Sve u svemu, jako lep klasican auto koji ce udobno prevesti od A do B. Jedino, ako je cena zaista 24.200 kao sto videh negde, bez obzira na odlicnu opremu, bojim se da je to dosta za Korolu koja je jos sa benzinskim 1.6 motorom. Ima za te novce puno konkurenata.

BTW. Gde ste ga vozili pa je onako blatnjav?

Comment

Originally posted by paya View Post

BTW. Gde ste ga vozili pa je onako blatnjav?
                              Eeee, cini mi se da je to ono kad sam ja promasio put pa sam trazio "ispuste"

Nego Payo, ti si bre neki mnogo klaustrofobican covjek
                              sigpic

Comment

Working...
                              X