Announcement

Collapse
No announcement yet.

12v --> 230v?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• 12v --> 230v?

Dakle, treba mi ovaj uređaj, pronašao sam ga po ceni od 60€, ali, da li je neko imao iskustva sa tako nečim? Koliko je zaista isplativo?
    Potreban mi je mali frižider u gepeku (pikap je u pitanju, tako da nije problem), da bih uvek imao hladno piće zbog promocija, pa smatram da mi je to najefikasnije rešenje. Možda čak i ceo zamrzivač bude korišćen, ako je tehnički moguće?
    Video sam i one male hladnjake koji se kače direktno na 12V (upaljač), ali mi je on ipak premali.

E sad, tehnički potkovani ljudi, koliko je ovo isplativo? Pretpostavljam da potrošnja goriva raste o-ho-ho, ali je to ipak cena koju moram platiti, tako da me to ne brine. Da li je moguće doći do nekih drugih problema? Može li se ikako akumulator isprazniti, iako se sve pokreće preko motora (upaljenog)?

Hvala unapred.
    VIP: Ja sam danas bio na promociji novog VW Pola i moram da kazem da je Clio stvarno dobar automobil

Potrošači koji se kače na inverter, a vuku 150-200W su okej i ne bi trebalo da ti diraju akumulator uopšte. Takvi inverteri se obično i kače na upaljač.

Modeli koji se kače na akumulator BI TREBALO da vuku struju sa alternatora, a ne sa akumulatora, pa bi u najgorem slučaju trebalo da alternator ne puni akumulator, ali ne i da ti ga invertor (odnosno potrošač na invertoru) isprazni.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Bitno je i koliko ovuče pri stratu pošto su te struje 5-6 pta veće od radne struje pa bi osigurač goreo pri svakom startartu kompresora. Potrošnja goriva nebi trebalo da raste drastično ali lično nebi se usudio da kačim tolikog potrošača na "upaljač" bez neke intervencija na instalaciji do njega. Problem bi još nastao kad je auto ugašn pošto bi akumulator brzo bio ispražnjen, a i za prvih nekoliko puta bi nosio sa sobom onaj jump starter za svaki slučaj ako vitrina bude brže trošila struju nego što je alternator pravi.

He who loses control, loses.

Comment

Hvala na odgovorima, tako nešto slično sam i ja mislio.

Ne bi bilo problema kod ugašenog automobila, toga sam već i svestan, tako da bi radilo samo kada je auto upaljen, uglavnom u pokretu.
        Šta znam, videćemo koliko će se rizik isplatiti.

I pitanje, taj inverter, da li se on mnogo greje? Uzmemo li u obzir da će biti vrućina sada, koliko je pametno da ostavim da to radi u upaljenom automobilu? Može li doći do zapaljenja, ne znam, patosnica, sedišta, gde bih već držao inverter?
        VIP: Ja sam danas bio na promociji novog VW Pola i moram da kazem da je Clio stvarno dobar automobil

Comment

Da se greje, greje se. Kolko će se u tvom slučaju grejati nemam pojma pošto nisam niakd video da se njime napaja frižider ali bi za svaki slučaj uzeo što jači nebi li ga frižider št manje opterećivao a time i manje grejao takođe bi ga nekako učvrstio sa nešto metalno (karoserija) da se toplota dodatno rasipa ili mu napravio neko postolje od poliuretana i metala čisto da direktno ne dira tapacirung

He who loses control, loses.

Comment

A da pogledas malo po tunerskim forumima cime napajaju ona motherfucka' 250 dB ozvucenja. Ono vuce struje kao omanja fabrika frizidera.
            Mislim da neces imati problem sa snagom alternatora. Ja sam u Doblu imao 2 prikljucka za upaljac i na jednom je pisalo 150W (ili 250W, ne secam se). Na kraju, farovi, stopke, grejac zadnjeg stakla, ventilator zajedno sigurno potrose vise od jednog frizidercica. Kucni frizideri od oko 140 lit (oni standardni, visine 60-70 cm) trose od 90 - 150 W. Jedino mozes imati problem u startu. Ali ako je ugradjen topljivi, tromi osigurac trebalo bi da izdrzi. Taj start kod frizidera traje ispod 1 sekunde. Mislim da je vece pitanje hoce li inverter izdrzati taj start.
            Jos nesto: ako ces frizider voziti u pick-upu moras da obezbedis neko provetravanje tog prostora. Frizider ce zacas zagrejati taj prostor i osim sto ce da vuce sve vise i vise struje moze i da mu otkaze kompresor. I ako je izvodljivo, ne drzi ga ukljucenog u toku voznje. Tim kompresorima uopste ne prija drmusanje dok rade.
            Evo ti u prilogu podaci za jedan tipican friziderski kompresorcic (gledaj drugu tabelu "Power Input).
            Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

Da li si razmisljao o tome da motor od klasicnog zamrzivaca ili frizidera, da kazemo kucnog, nije predvidjen da radi u pokretu. Radice on ali ko zna koliko dugo. Znas da posle svakog transporta takvi uredjaji se ostave par sati da odstoje pa se onda pale. U njima nisu jaki motori, mozes to da nabudzis bez problema. Imam inverter koji mi sljaka ok(kod kuce) ali mi je na njega nakacena pumpica od grejanja koja ima 30w max i ne greje se mnogo. Vise mi se greju lampice i sijalicice po kolima od njega pa se nista nije zapalilo

Comment

Working...
              X