Announcement

Collapse
No announcement yet.

Nova Honda Jazz - Prvi utisci!!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Nova Honda Jazz - Prvi utisci!!

Posle tri meseca od mog velikog pitanja da li uzeti Suzuki SX4 ili Hondu Jazz, dosao je i Sajam Automobila i kad sam seo u jedan i u drugi - odluka je bila veoma lagana.

Cena od 13200€ za model 1.4LS je stvarno odlicna za ono sto se dobija: 100KS, automatska klima, ABS, EBD i EBA, VSA...

Ja se unapred izvinjavam svima koji su navikli na te zezalice, ali ja spadam u one koji su (previse) dugo vozili teen-automobile (stariji od 13 godina), tako da je moj utisak malo preuvelican.

Automobil izgleda mnogo manji u odnosu na prostor unutra. Preglednost je prilicno dobra cemu su posebno doprineli oni prozorcici ispred prednjih i iza zadnjih vrata, tako da u odnosu na prethodnu verziju Jazz-a, ima mnogo manje mrtvih uglova. Na putu je dosta stabilan, i zivahan ukoliko je potrebno "stici i uteci".

Potrosnja - prava sitnica! :-)
    Za malo pa da doteram do fabrickih cifri :-) Na otvorenom putu, uz lezernu voznju (do 120, ipak je Ibarska magistrala bila u pitanju), plus jos nesto po nekim malo nezgodnijim putevima Valjevskog kraja, 4.6l/100km , a prvi rezervoar, sa dosta gradske voznje, nezaobilaznim testiranjem i tim izletom, je iscurio prosekom od 6.7l/100km. Dakle, nije bas k'o sto pise u knjizici, ali je i ovo sasvim lepo i ugodno. Interesantno je bilo sto je merac pokazivao da mogu da predjem jos oko 70km, a kad sam svratio na pumpu (da bih sto pre uradio prvi obracun), stalo je 36 litara, sto ce reci - moglo je jos da se vozi (zapremina rezervoara je 42).

Ovo je moj prvi utisak, a jedva cekam da se u tekstovima Nacionalne klase nadje i full test... pa da vidim koliko sam pristrasan!!! Bez obzira na to, stvarno mislim da je automobil izuzetno lep. Razmisljao sam da li mi stvarno znaci da dam jos 1000e i da dobijem kozni volan i menjac, USB prikljucak, svetla za maglu i grejace prednjih sedista (sto je oprema u ESH varijanti), i mislim da nisam mnogo izgubio, mada mislim da bi USB trebao uskoro postati redovna stvar u automobilima (kao dodatna oprema, ovo zadovoljstvo u Hondi kosta - 19200 din i to na popustu), mada postoji i opcija - onaj mali uredjaj koji se stavi u upaljac i odasilje muziku sa USB-a na radio frekfenciju i kosta 1900 din.

E pa super. Drago mi je da si zadovoljan masinom. Cestitam na kupovini i izboru.

Nastavi sa izvestavanjem, sa posebnim osvrtom na servis i ljubaznost u istom. To je ono sto mi (sajt/casopis) retko kad mozemo adekvatno da pokrijemo, a jako je bitno za vlasnika novih kola.

Mislim da ta oprema ne vredi 1000E, al je lepo imati je - ako ti lova nije problem. Meni su ti grejaci bili zadnja rupa na svirali, ali zenski svet koji je zimogrozljiv mnogo voli tu opciju

Nek je sa srecom.

PS. Slobodno okaci neku sliku automobila
    Last edited by zmaj; 23 April 2009, 15:53.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Malo ot, meni bi više od grijača u sjedištima trebo grijač u volanu (to , čini mi se, ima jedino opel), ujutro su mi prsti kao na Igmanskom maršu pa da se malo raskrave .
      Nazad na topic, ja kao (jaaaaaako) zadovoljan vlasnik prošlog modela jazza čekam da javiš još neka iskustva sa novim.
      "Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that." Shankly

Comment

Ko ne proba grejače sedišta, ni ne zna šta propušta
        Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Originally posted by nemanjap View Post
          Ovo je moj prvi utisak, a jedva cekam da se u tekstovima Nacionalne klase nadje i full test... pa da vidim koliko sam pristrasan!!!
          Delta daje auto na "raskosni" test period - od 9 ujutro do 17h! Nesto mi se cini da necemo bas da napravimo neki opsezni test ovog automobila. Dakle, nemanjap, na tebi je breme odgovornosti

Comment

Originally posted by zmaj View Post
            Delta daje auto na "raskosni" test period - od 9 ujutro do 17h!
            Ne mogu da verujem... bas su stipse...
            Srecno... nadam se da ce biti dovoljno barem za nesto...

Ne brini... dopunjavacu informacije... Idem sutra za Kraljevo, tako da cu jos malo da testiram...
            Last edited by nemanjap; 30 April 2009, 13:44.

Comment

Originally posted by zmaj View Post
              Delta daje auto na "raskosni" test period - od 9 ujutro do 17h! Nesto mi se cini da necemo bas da napravimo neki opsezni test ovog automobila. Dakle, nemanjap, na tebi je breme odgovornosti
              Biće danas još jedan 1.4 ali u ESH opremi, pa skupljamo iskustva na ovom mestu

Comment

EDIT: u ponedeljak ipak.

Comment

Honda Jazz...

Obavio sam jos jedan ovog puta dosta veci test Honde Jazz...i moram da priznam da sam prezadovoljan.

Ali da krenem od pocetka. Pre samog puta, kao jedan odgovoran vozac (a i bila je promocija), odvezao sam automobil u Servis da urade "letnju proveru" svega i svacega, da bih mirnije krenuo na put. Moram da priznam da sam uslugom bio prilicno zadovoljan. Zakazao sam telefonom, dosao na vreme, odradili su sve za nekih sat vremena, i dobio sam odgovore na skoro sva pitanja. Cijena - prava sitnica 935din, ako se ne varam. Ostalo je samo jedno pitanje na koje mi nisu dali zadovoljavajuci odgovor (ako neki ima neku pametniju informaciju - javite mi). Dakle, pitanje je bilo: Rezervoar Jazza je prema specifikaciji 42l, svaki put kad mi kompjuter kaze da je stigao do nule, ja odem na pumpu i maksimalno naspem 36l. Da li smem da vozim i koliko ili se to ne preporucuje... i posle konsultacije su mi rekli da je "bolje da ne ispraznim rezervoar"... sto je nekako i logicno, ali ako je frka i dalje je nejasno da li imam jos tih cc. 6-7litara.... No, nebitno, otisnuh se na put...

Honda je bila apsolutno na visini zadatka... :-) Stvarno sam bio jako zadovoljan udobnoscu, stabilnoscu, i zivahnoscu automobila, ali sam posebno bio odusevljen potrosnjom van nasih prostora. Put do Holandije je trajao oko 20 sati, od cega je 16 sati bila voznja. Odmarao sam sebe i kola svaka 2-3-4 sata jer posle toga se malo ukocim. Po Nemackoj je Honda bila jako zgodna jer su im bile ceste prepravke autoputeva pa su trake uze (na 2m), pa je mnogo lakse meni da prolecem pored kamiona nego nekim Audi, BMW azdajama. :-) Tamo gde nema ogranicenja, bez poteskoca se vozilo 160. Ono sto sam naveo kao fascinantno je ocigledna razlika u kvalitetu goriva. Potrosnja na polasku sa nasim gorivom je bila oko 6.8.... kada sam ponovo natankovao u Zagrebu, i nastavio slicnim tempom, spala je na 6.3, a kad smo usli u "normalan svet" (sloveniju sam preskocio), 5.5 - 5.7 zavisno od toga koliko je teska cigla na gasu (sa akcentom na Nemackim autoputevima). :-)

Prilikom povratka, zbog blesavog setovanja GPS-a (avoid toll-roads), put kroz Austriju je bio mnogo zivopisniji nego sto sam mogao da ocekujem, sto je malo produzilo putovanje (obisli milion nekih banja, zimskih centara i sela; a sve sija k'o Las Vegas) jer je ogranicenje van naseljenog mesta 100, a u naselju 50-70, sa VEOMA CESTIM kamerama i patrolama, ali je zato potrosnja pala na rekordnih 4.1.

Prilikom povratka, Magic seats, su odradili veliki posao, jer se tako stvarno dobija neverovatno puno prostora, obzirom na to da se gepek napunio sa dve vece torbe. I pored toga su sedista mogla da se obore skoro do kraja. Bez problema sam uspeo da odspavam u kolima jer su sedista stvarno udobna. O udobnosti govori i cinjenica da sam u povratku, uz povremene kratke odmore, vozio od 10h-02h bez ikakvih znakova umora.

Cene goriva su bile sledece:

Hrvatska 1.1e
                  Austrija 1.04e
                  Nemacka 1.2 - 1.3
                  Holandija 1.3 - 1.399

Posle ovog puta na kom sam presao oko 4700km, i ukupno predjenih skoro 10.000, mogu da kazem da sam stvarno izuzetno zadovoljan Hondom. Ako se neko pita da li da kupi Jazz - toplo ga preporucujem. :-) Nije top-car, ali za te pare, daje stvarno mnogo. Sigurnost, stabilnost, udobnost, ekonomicnost... Mislim da je dovoljno.

Javicu se sa dodatnim informacijama posto mi uskoro predstoji prvi servis...
                  :-)

Comment

OT,ali ne znam da li ste culi da grijanje sjedista uticu na plodnost :P

Comment

^ E jes' vala, 00 traze hladno, a prostata toplo, pa ti sad nadji kompromis?

Comment

Mozes da drzis 00 u casi hladne vode dok koristis grejace sedista!

Salu na stranu, ti grejaci su korisna stvar, ali samo na koznim sedistima!
                        "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Korisni su i na običnim, ali nekoliko puta godišnje, kad stegne zima, i dok se ne ugreje auto.

Comment

Originally posted by nemanjap View Post
                            Tamo gde nema ogranicenja, bez poteskoca se vozilo 160.
                            Posle ovog puta na kom sam presao oko 4700km, i ukupno predjenih skoro 10.000, mogu da kazem da sam stvarno izuzetno zadovoljan Hondom. Ako se neko pita da li da kupi Jazz - toplo ga preporucujem. :-) Nije top-car, ali za te pare, daje stvarno mnogo. Sigurnost, stabilnost, udobnost, ekonomicnost... Mislim da je dovoljno.
                            160 sa lakoćom? To je lepo. Da povučem paralelu sa mojim kolima, pošto sam ja upravo stigao sa slične relacije - 160 je teško izvodljivo (mora dobra nizbrdica ili baš čelično teška noga na gasu uz realnu potrošnju od jedno 12-13). Naprosto aerodinamika je problem, tako da taj aspekt sigurno doprinosi da Jazz manje troši i lakše postiže veće putne brzine.

Lepo, u svakom slučaju. Pogotovu što su pohvale sasvim realne, što će većini potencijalnih kupaca i značiti.

A šta je/su to Magic sedišta???

Comment

Pa pazi ti sa 1.3 agregatom sparenim sa menjačem za grad i ne možeš bog zna šta da očekuješ u domenu brzine na autobahn-u. Ja sa 1.5 motorom iste snage ko tvoj 160 km/h izvlačim pri nešto preko 4000 o/min, potrošnja poraste ali ne ide preko 8 litara. OK lada je aerodinamičnija (prestani da se cerekaš!) pa joj i to pomogne ali mnogo više pomaže onih dodatnih 200ccm na čiji račun se izvlači mnogo bolji moment.

He who loses control, loses.

Comment

Working...
                              X