Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Peugeot E-City Nexus 3 Mixte - električni bicikl

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Peugeot E-City Nexus 3 Mixte - električni bicikl

Uspeo sam da ugrabim priliku i maznem električni bicikl na kratak test. Meni su izuzetno zanimljiva nova rešenja za transport, koja na našem tržištu još uvek nisu dovoljno emancipovana.

Pežo, tj. Verano je jedan od retkih koji nude ovako nešto (čujem da i Planet Bajk nudi Šimano e bajseve, proveriću šta se dešava posle ove mašine). Prava je sreća da su hteli da ga daju da ga malo provozam, pošto su mi na test dali bicikl koji je za prodaju (primetite knjižicu koja visi - rekoše da ne skidam, ako baš ne mora).

U svakom slučaju, u pitanju je bicikl sa električnom asistencijom. To znači da morate u svakom trenutku okretati pedale, a elektro motor vam samo pomaže.

Pogon je Shimano Nexus 7 koji integriše elektro motor i tri brzine sa menjačem u zadnjoj glavi. U prednjoj glavi je dinama za svetlo i punjač baterije koji bi trebalo da se aktivira na kočenju (ovo moram da proverim u dokumentaciji, čovek iz Verana nije baš briljirao sa tačnošću informacija).

Baterija je litijum jonska, kapaciteta 10Ah što daje autonomiju od 90km. Motor je snage 250W. Sudeći po onome što sam isprobao, rekao bih da je autonomija prilično korektno deklarisana, ja za 20-tak km skidoh jednu od 3 crte baterije, s time da sam ga odma potero uz Košutnjak i Topčidersku Zvezdu.

Sa leve strane volana je komanda za elektro pogon. Prvi taster ga uključuje/isključuje, dok drugi menja režim rada. Prvi je manja asistencija, drugi srednja, treći najveća. Pežo to naziva Eco/Regular/Sport.

U praksi, očekivao sam više. Naime, mislio sam da ova mašina može da omogući relaksiranu vožnju do posla po brdovitoj Srbiji (Beogradu), ali to baš i nije tako. Bar ne, kada su prilično ekstremni usponi u pitanju.

Sam bicikl je tipično gradsko prevozno sredstvo, sa 26" gumama i 35 profilom što znači da je baš udobno. Sedište je takođe pravo damsko, pa nema opravdanja da se ezgibicionisti stežu u likru i BMC/Sky/Garmin markiranu robu sa elastinom.

Sistem bi trebalo da ima senzor koji gleda koliko pritiskaš pedalu, pa ti u zavisnosti od režima dodaje +/- slično snage. Recimo da dugi blagi uspon, kao što je recimo uspon uz Bulevar sa ovim bajsom ide mnogo fino - nema napora i znojanja, a ideš korektno. Na ravnom je još bolje, naravno. Kad krene malo ozbiljnije penjanje, onda elekrika malo olakšava, ali kvadricepsi moraju da rade što opet izaziva znojanje.

Cena je 1600€ pa mi se to uz relativno limitirane mogućnosti čini kao jaka cena, ali samo zato što smo na brdovitom Balkanu. Klijentela iz Novog Sada, Pančeva, Subotice i sličnih ravnijih gradskih okruženja može lepo da se transportuje bez trunke znoja.

Japiji koji su na NBGD mogu galantno da se odvoje za ovu mašinu, isplatiće im se za dve sezone kroz uštedu na registraciji skutera/kola i kroz čorbu. Pod uslovom da imaju gde da ga obezbede - mašina je teška 25kg, što znači da sam se prilično potrošio dok sam ga popeo na treći sprat (kako posla, tako i gajba).
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Nema šanse da je motor u zadnjoj glavi, suviše je mala. Negde je kod srednjeg pogona, verovatno direktno hvata lanac iza onog kao štitnika pa zato ne može da radi samostalno.
    Što se alternativa tiče viđam po NS neke đedove vozaju se a ne okreću pedale izgleda mi kao neki kineski izum, nije me zanimalo ali bacim pogled da vidim šta je u pitanju.

He who loses control, loses.

Comment

Loše sam se izrazio. Nexus 7 pogon integriše elektro asistenciju sa trofaznim prenosom. Motor je direktno ispod baterije, odmah iza srednje glave.

Parking Servis je počeo sa izdavanjem elktro bicikala za dž na Adi, 25. maj i kod SC. Izgledaju slično, ali su teški ko tuč.

Comment

Ovo bi bas voleo da probam. Na yt u testu ovog bajsa onaj dasa se prilicno lako popeo na Col du Tourmalet. Ekipa koja trenira tamo na regularnim bajsevima ga gledala u cudu. Ocigledno je tip u veoma dobroj kondiciji.
        "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Za one koji nisu gledali video, to je ovo

Problem je u tome što ovaj bajs na videu nije baš serijski proizvod, nego je neko koncept rešenje. Pežo nudi isključivo gradske e bicikle u svojoj prodajnoj gami.

Ja garantujem da uspon uz Košutnjak ne može da istera neko ko nije u kondiciji sa Nexus 7. Jednostavno bajs nije pravljen za takve uspone. Mislim da svako ko pogleda sliku bicikla može da ukapira o kakvom se biciklu radi. Nije za rekreativce, a sigurno nije za ljubitelje likre i depilacije.

Comment

Ima ovoga ovamo kod nas, jako su moderni. Nijesu peogeot nego neki kinezi, kostali su oko 270 eurica. Cujem da je neki tip uvezao oko 250 komada i da su svi planuli. Vidjecu da li ga je uzeo nekp od poznanika pa da mu vidim mogucnosti

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
            "Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that." Shankly

Comment

Ideja je odlicna a u Milanu i Torinu sam ih video bas dosta. Usudio bih se reci da ce dogodine da preuzmu primat nad klasicnim biciklima i maleckim skuterima.

Jedini problem kod ovog konkretnog modela je cena. Za slicne novce se kupi kvalitetniji bicikl sa boljom bic. opremom i elektro pogonom sa regeneracijom energije koji usporava tako sto se el. motor prebaci u mod generatora struje.
              U poredjenju sa slicnim modelima ovaj Pezo je precenjen jedno 500 EUR.

Ako malo razlozimo cenu i uporedimo samo bicikl sa slicno opremljenim - njegova cena bi mogla da bude ispod 500 EUR (dodao sam malo zbog znacke). Ispada da baterija, DC motor koji nije integrisan u glavcinu tocka (zato i ne moze da se prebaci u inverzni mod) i najosnovniji modul za kontrolu snage kostaju 1.200 EUR! No way hombre.
              Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

Originally posted by Soko View Post
                Jedini problem kod ovog konkretnog modela je cena. Za slicne novce se kupi kvalitetniji bicikl sa boljom bic. opremom i elektro pogonom sa regeneracijom energije koji usporava tako sto se el. motor prebaci u mod generatora struje.
                U poredjenju sa slicnim modelima ovaj Pezo je precenjen jedno 500 EUR.
                A koji su to bicikli konkretno?

Treba uzeti u obzir da Pežo poprilično naplaćuje svoje bicikle, generalno gledano, tako da je cena očekivana. Da je prijatna, nije.

Koliko sam ja gledao po netu, kad je u pitanju Shimano pogon, litijum jonska baterija i kvalitetan aluminijum u izradi - retko šta ima ispod 1500E.

Comment

OK, ovi koriste nedostatak konkurencije i eksluzivitet. Ako to trziste malo zivne i razvije se, onda ce se tek videti prava ponuda.

Originally posted by zmaj View Post
                  A koji su to bicikli konkretno?
                  E-Bike Online Shop mit 15 Jahren Erfahrung ✓ Kompetente Beratung ✓ Serviceorientiert ▶ Sicher kaufen bei Elektrofahrrad24!

Choose your poison.
                  Sigurno ima i boljih, povoljnijih opcija po Geizhals, ebay.... Ovo nadjoh na brzinu.

Nesto sto bi bilo uporedivo sa Pugom:
                  Aluminum(TM), Švalbe, Šimano, Joni....
                  Diamant E-Bikes - innovative Rahmenkonzepte & hochwertige Komponenten Diamant E-Bikes aus Deutschlands erster Fahrradmanufaktur in…

Treba uzeti u obzir da Pežo poprilično naplaćuje svoje bicikle, generalno gledano, tako da je cena očekivana. Da je prijatna, nije.
                  Osim imena koje zvuci poznato sirokim masama, nema nista vise. Nisam primetio da je nesto pozeljan medju zagrizenim biciklistima.

Koliko sam ja gledao po netu, kad je u pitanju Shimano pogon, litijum jonska baterija i kvalitetan aluminijum u izradi - retko šta ima ispod 1500E.
                  Nije neki izbor ali ima.
                  Zato od 1500 - 2000 moze da se bira medju daleko boljim ponudama nego sto je ova.

Recimo, opet sa istog, nemackog sajta:
                  http://www.elektrofahrrad24.de/2012-...hrrad-ktm-efun ili isti taj KTM :

a ima i ovakvih, ekstremnih:
                  Die KTM Macina-Serie sorgt mit ihren E-Mountainbikes seit Jahren für höher schlagende Herzen. Ob Full-Suspension für…

"...an den Grenzen des Machbaren. Mit 1,6 PS Leistung eröffnet es eine neue Pedelec-Kategorie. KTM bezeichnet dieses Pedelec als eSUC (electric Sportive Utility Cycle). Es ist nicht für den Straßenverkehr zugelassen."
                  Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

Pežo je uvek bio jaka marka, ako mene pitaš, za prave gradske bicikle. To što je 90% biciklista u BG i južnije prvi put selo na bajs pre tri godine od kako su sišili sa pomoćnih točkova zato što je to sad postalo pomodno, to ne znači da Pežo ne valja ništa.

Ovaj Neksus košta 1600E, ovde u Srbiji. Platiš i teraš. Sve ovo mora da se doteruje, što hteo-ne hteo, košta vremena i živaca. Videh da Planet Bajk ima neke šimano e-bajseve, što ću proveriti da li može da se uzme na test kad se vrnem sa mora.

Elem, razlika u ceni nije baš duplo ili za red veličine, u odnosu na tvoje alternative. Dal je 1300 (plus transport i carina) ili je 1600 - ne pravi baš dramatiku. Da je napolju taj koji je 1300, recimo 500-600, e onda bi to bilo nešto zbog čega se da raspravljati.

Meni se ideja sa električnim bajsem jako dopada, kao nešto što bi moglo da bude lepo transportno sretstvo, čak i u ovoj buđavoj Srbiji. Još kad bi neko, ko će zameniti probisveta Dulića, dao neki podstrek ovakvim sredstvima pa cena da padne za 500E recimo, to postaje sasvim validna alternativa, pogotovu imajući u vidu čorbu (ovo će da ide na gore) i registraciju/dažbine (ovo će da ide na gore).

Možda skuter od 50ccm teško može da se nadmaši kao transportno sredstvo u ovom trenutku, ali zato 125ccm mašine koje traže redovnu registraciju, sigurno ne mogu da pariraju na duže staze ovako nečemu. Kad budu krenuli da traže da se i 50ccm registruje (a ovo treba očekivati veoma brzo, s obzirom koliko je budžet prazan) - i ove mašine će postati prilično nerentabilne.

Mene manje žulja cena, koliko me žulja činjenica da bi motor morao da bude bar duplo jači ili za 50% recimo.

EDIT: Evo ovo je zanimljv podatak, koji dosta govori o tome koliko je tačna ili netačna tvoja kalkulacija iz nekog od prethodnih postova:
                    Last edited by zmaj; 30 July 2012, 15:17.

Comment

Evo sad sam malo još vozi bajs, pa moram da revidiram neke moje tvrdnje

Panasonikov sistem za elektro asistenciju radi malo drugačije nego što sam ja to pomislio, pa posle malo iščitavanja, ukapirah da mora da se promeni koncept vožnje da bi se ovaj sistem pravilno koristio.

Ko što rekoh, sistem radi tako što senzor detektuje snagu potiska na pedalu i u istoj meri asistira. Trik je da ne jurite visoku kadencu, nego baš kontra - terati bajs u što moguće višoj brzini i onda je efekat najveći. Kad se pređe 24kmč, sistem prestaje da radi - EU direktiva zabranjuje elektro asistenciju posle te brzine.

Najzanimljivije je kretanje. Ukoliko ste u prvo od tri brzine i propisno pritisnete pedalu, prendnji točak bukvalno poskoči u vazduh. Upravo u tom kretanju je elektro asistencija jako upadljiva, pogotovu meni koji sam navikao da krećem iz visokih brzina tako što koristim masu da pritisnem jače pedale.

Još malo čitanja je osvetlilo još neke teze. Ne znam da li su tačne, ali evo ih... Panasonikov sistem je trenutno najpouzdaniji sistem od raspoloživih. Kažu da motori u glavi predstavljaju ozbiljan problem i da to obično znači i kraj vožnje. Ovo jednostavno isključiš i voziš dalje svojim poslom. Nisam to tako gledao, ali eto.

Svetlo nažalost stalno radi, što znači da dinama (3W) stalno usporava kretanje. Baterija mi je sad na jednoj crti, videćemo da li će sutra da izdrži da se vrati do Verana (idemo preko Topčidera pa na Trošarinu dugim usponom od Kolonijal Sana).

Nikako da se naviknem na ženski ram, mislim da nisam to vozio do svog osmog razreda kad sam Poni zamenio sa ćaletovim Rog Seniorom! Svaki put dignem nogu kad silazim, pa tek onda vidim da nema potrebe. Navika je čudo.

Imam jedan trek uspona na Košutnjak pa ću da uporedim kakav je u odnosu kad sam na svom standardnom bajsu koji ima solidnu XT opremu i relativno lagan KTM ram. Cirka jedno 10 kila razlike.

EDIT: Planet Bike ima u ponudi elktrične bajseve. 130.000 RSD. http://planetbike.rs/ Imaju i SCOTT mašine, po daleko popularnijim cenama - 2500e+
                      Last edited by zmaj; 31 July 2012, 12:35.

Comment

Evo ga jutrošnji trek.

Mora da se promeni stil vožnje definitivno. Nije za siledžije kao što sam ja, čim naiđe brdo ja odma legnem na pedale da mi slučajno ne padne tempo...

Uspon od Drajzerove do Zvezde je prošao totalno korektno. Lagano pedaliranje i bajs ide korektnom brzinom, a nisam se mnogo oznojao. Drugim rečima, kad dođe jesen, na 15-20C, glat možeš da prođeš samo sa blago zagrejanim mišićima i to je sve.

Baterija je ispustila dušu posle oko 40-50km, što i nije tako loše. Deklarisano je 90km, ali to verovatno sa vožnjom po ravnom i sa najmanje asistencije. Ja sam ga terao uz Nebojšinu (Autokomanda - Hram), Košutnjak u nekoliko varijacija, dva put Zvezda i dugi uspon od Hajd Parka do Banjice. Mislim da je to skroz korektno, tako da dopuna baterija treba da ide jednom u dva dana i to je to.

Kažu mi u Vernu da je bicikl jedan-jedini, tako da sam uveren da neko sa 1200-1300E u ruci može da ga istera iz salona bez mnogo muke.

Nešto kalkulišem oko toga koliko može da uštedi?

Ako imate do posla 10km, to je tur-retur 20. Idete na posao 2x nedeljno bajsem - to je nedeljno 40km uštede, odnosno mesečno 160km. Bajs može da se vozi od marta do novembra (može verovatno i cele godine, možda ne baš toliko često) - to je 7 meseci, tj oko 1100km manje automobilom. Kapiram da gradski auto u proseku troši oko 8l (jesen i proleće malo više, leti kad nema gužve - malo manje), tako da je to oko 90l čorbe, tj. 100E po sezoni uštede. Uračunaš lepo manje kilometara na cajgeru automobila, malo ređi servis, manje para za teretanu, manje para za parkinge, manje muke oko parkinga (ovo sad može da bude problematično, pošto bajs mora da se pazi gde se ostavlja).

Nije neka basnoslovna ušteda, ali može na duže staze da se napravi neka kalkulacija i da se za neki duži period ovo zaista gleda ko investicija, a ne prevozno sredstvo na kome se gubi lova kako god okreneš.

Kod nas je standard dosta loš, užasna je infrastruktura za bickle, nema nikakvih ekonomskih podsticaja da ljudi koji voze bicikl dobiju neke beneficije, tako da kupac ovakvog bajsa mora da:
                        1. ima pare (tj. ima već kola i/ili motor/skuter)
                        2. ima mozga i koristi ga
                        3. ima šlifa
                        4. ima koliko-toliko normalnu relaciju ka poslu
                        5. ima posao koji mu omogućava da može da se presvuče i, eventualno, se istušira.

Ovo, takođe, nije bicikl za bicikliste. Ko tera bajs kao rekreativno sredstvo ili mu je to u readnoj knjižici - nema on tu šta da traži. Ovo ne može da zameni karbon, preskupe sram/šimano pogone i lagane legure. Ovo je tu da zameni držanje šipke u GSB, taksi ili smaranje sa volanisanjem po gradskoj gužvi.

Ukratko, jako mali spektar potencijalnih kupaca. Kako čorba bude bivala skuplja, kako osiguranje bude išlo na gore... Promeniće se mišljenje mnogih. Zato je NK tu da vam na vreme otvori oči

Comment

Da 1500 evra za glorifikovanu poniku... aj da ima neke Manitouu vile, aj da su makar stavili Magure a ne promax, alo nema ni amortizer u šticni a traže 1500€!
                          Za šta za malo čuvanja sredine ušteda u odnosu na auto što ne preračuna uštedu u odnosu na kineski skuter od 800e koji ne troši ni 3 litre na 100km.
                          Ko će to da uzima, oni manijaci što se šetaju gradom u sakou, dimijama, prevelikim cvikerima i analognim fotoaparatima oko vrata... hipsteri valjda ih tako zovu što se pale na prirodnu hranu i vegeterijanstvo.
                          Kako ih bre nije sramota za 1500€ Yamaha, Honda i Suzuku u Aziji prodaju 125-200 ccm mašine koje se ne protiva da prevezu sa kraja na kraj zemlje po razlokanim putevima a ovde mi nude poniku, aj da je Rog pa da razumem, za 1500€ i onda uuuu kako je došlo do krize.
                          Smejurija

Comment

Pazi, trenutno sam na plaži, pa sam prilično indiferentan na tvoj nastup.

Iako nemam frizuru ko Mark Ronson, mogu da ukapiram razlog za kupovinu ovakvog bajsa. Moj bajs u radnji košta 1500e, a nema crvene avid zupčanike, nema karbona, xtr opreme i sličnih ključnih elemenata za koje se ljudi obično hvataju.

To što 90% skupih bajseva u Srbiji nema račun, to ne znači da svako ko je kupio skup bajs u radnji je totalna budala.

Ista priča je i sa skuterima. Ajd da pljujemo ljude koji su kupili nov Runner 50, zato što su za te pare mogli da uzmu divljeg tmaxa. Pa nije to baš tako.

Koji će mi Magura ili nega druga hevi djuti viljuška, kada se vozim 15 na sat? Šta će mi amortizer u šticni, kad je bajs i onako udoban? Ne kapiram. Da bi se benčmark kupcima opravala cena? Oni i onako nemaju pojma šta kupuju, oni kupuju ono što im forumaši sa najviše postova preporuče.

Comment

Srećan provod na plaži.

Ja pored kineskih skutera raspoloživih po maloj ceni svugde u Evropi ne kapiram kupovinu ovoga.
                              Pa ne znam, ali ja kad platim 1500€ oću da znam šta sam platio. A da dam 1500€ siti bajk, samo momenat evo upravo sam stao sa sisanjem vesla. Ne treba mi magura (to su kočnice za one koji ne znaju) misim ne treba mi ništa bolje od fr5/alivio kombinacije ali i to je napravljeno od aluminijuma a ne da colujem 1500€ a cepam plastičnu promax ručicu i koliko mi se čini plastične pedale. Amortizovana vila za city bajk, bilo kakva jeftina (RST, suntor), olakšava stvari samo tako dok je amortizer u šticni obavezna stvar čak i sa gel sicom. A štaćemo kad dođe malo hladnije vreme i kad se baterija na 10 stepeni posiše za 10km ili kad se pregreje dok stoji na suncu, ili još gora stvar šta kad baterija rikne a riknuće za 3 godine da roknem još 500-1000€ (koliko će više da traže) za novu bateriju ili da rizikujem da imama bukvalno poniku od 1500€ sa elektromotorom kog moram da vuglim sa sobom kad idem bajsom.

A u suštini ne razmišljamo isto ti si spreman da keširaš odma u radnji sve sa lepom KTM/Scott/corratec nalepnicom i da ne omastiš prste. Ja svoje bicikle sastavljam i za skoro sve imam račun i znam poreklo. A i ovaj bajk je upravo za te, te koji se ne razumeju već im lanac menja a gume krpi gari u servisu

Da se razumemo ne pljujem ljude koji uzmu ovu, žao mi ih iskreno, pljujem proizvođače koji od jedostavnih i nekad pristupačnih sredstava prevoza prave statusne simbole kako marketingom tako i cenom koja sve više nema logike.
                              Last edited by bruyoni; 8 August 2012, 08:29.

Comment

Working...
                              X