Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mini test polovnjaka: Qingqi 200GY

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Mini test polovnjaka: Qingqi 200GY

Evo i polovnog Quingqi-ja na testu, budući vlasnik se baš za ovoga kineza odličio nakon gomile pročitanih strana po raznoraznim forumima gde ovaj model nije bio ocrnjen nego čak šta više i pohvaljen. Ono što ga izdvaja od gro kineskih mašina je agregat rađen u saradnji sa Suzuki-jem, tačnije Suzuki mašina poznata iz drz200, doduše starije generacije, uparena sa Mikuni karburatorom. Kinezi su iz ovog agregata izvukli skromnih 15ks što je dovoljno za neku početničku vožnju a možda i previše za očajne pneumatike sa kojima ova mašina dolazi. Na suvom sam već tri četiri puta zabo prednji točak ničim isprovociran, neki prelaz na asfaltu i tako svako možda jače kočenje, iz straha koristim samo jedan prst, po mokrom se ne usuđujem da zamislim kakve su.
    Što se same mašine tiče ko što se vidi sa sata došla je taze razrađena sa 1845 km i na njoj se ne primećuju znaci starenja i zloupotrebe. Saug je ručni i hladan pali bez ikakve tegobe, doprinosi i relativno novi akumulator. Nešto sam je malo provozao i ne mogu još da saberem sve ali za duže ture može biti neudobna zbog sedišta, ogibljnej je mekano i lepo upija neravnine ali to automatski znači da pri većim brzinama počinje da žvaće. O utiscima više za koji dan jer sam u gužvi pa sutra i preksutra nema šanse da je vozim.

He who loses control, loses.

Malo smo se družili i teko malo po malo nalazim joj vrline ali i mane.
    Da malo krenemo po vrlinama: Mašina je OK, ler je stabilan a tokom i nakon zagrevanja radi kultivisano i predvidljivo. Mislim da veliku zaslugu za to ima Mikuni karburator koji je očigledno dobro naštelovan, što na ostatku kineza sa kopijama karburatora često ne bude slučaj. Menjač je ko sa japanca, tačnije Suzukija, i možda jedino ima malo mekši ler zub pa se zna desiti da na kočenju iz prve vratite u drugu umesto u ler, ali mislim da će to biti stvar nevike. Prenosni odnosi su ok odrađeni jedino je možda prva brzina baš kratka, ko na autu, ali zato od druge do pete poteže ravnomerno sve do 110 km/h po satu (cenim da je to realnih negde između 90-100 km/h). Pri tim brzinama se oseti blago lelujanje ako je asfalt neravan, ipak je ogibljenje na mekšoj strani, ali ništa zabrinjavajuće. Lagodna putna brzina je negde oko 80-90 km/h po satu iliti do nekih 4500 o/min nakon kojih vibracije počinju logarimatski da se prenose preko fuzastera na stopala što lako može postati neprijatno. Fuzasteri dobro drže, kako i nebi kad su pravi enduro ali bi ih pre zamenio nekim gumiranim ili nešto napravio jer će nakon duže upotrebe pojesti đonove. Zahvaljujući mekom ogibljenju, predpostavljam, sedište koje je isprva izgledalo neudobno sad ispada da i nije toliko pa se nekih 100 km može preći u cugu bez trnjenja guzice.

Kao najveća mana su gume kojie drže samo i samo ako su zadovoljeni SVI sledeći uslovi: temperatura preko 25 uz sunce, kvalitetan asfalt i suvo. Izbacite samo jednu komponentu i čeka vas instant uklanjanje celulita! Jednostavno gume su opasne sve je ok kad ih vozite ali ako budete prinuđeni da jače kočite udite baš spremni, naravno neko značajnije obaranje mašine sa njim pada u vodu jer puštaju naglo i nepovratno. Točkovi su 17" naprred i nazad a dimenzije 110/70 i 130/70, felne su žbicane, nisu fensi sa zaptivenim niplama pa se mora koristiti unutrašnja, i izgledaju prilično robusno pa su u stanju da sa lakoćom prežie udarne rupe i padove.
    Kočnice su OK ali kao da im se nešto dešava sad ne znam jel do mene, temperature ili čega već ali koče slabije nego kad je mašina preuzeta tj. treba mnogo jače stisnuti ručicu. Ne znam da li sam možda spalio pločice jer sam imao dva ekscesa kad sam baš morao da uprem u obe kočnice. Zadnja je doboš i čini mi se da bi se mogla naštelovati jer ima mnooogo praznog hoda. Retrovizori su takođe slaba tačka jer u 90% slučajeva u njima vidite samo svoje laktove ili poljane pored puta nekako sam ih uštelovao da vidim 50% laktova i nešto puta ali pri prestrojavanju moram da uvijam lakat ka telu i da se krivim u stranu koju oću da pogledam nebi li video ize sebe. Zaista veliki propust za mašinu koja je pre svega namenjena vožnji po gradskom asfaltu pa bi savetovao budućeg vlasnika da vidi da stavi neke druge koji će stajati nešto šire.

Comment

Ček, to si ti kupio? Koliko para je izašla mašina. Koliko se sećam, nov je koštao oko 1700€. On mi je bio na spisku novih motocikala, pa sam na kraju ipak odustao od kineza u bilo kojoj varijanti.

Vidim da ih dosta voze po gradu, čini se da su ipak solidne mašine.
      - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
      - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Nije moj, kod mene je samo dok ga ne isporučim u četvrtak.
        Cenu nek kaže vlasnik, ako hoće.

Comment

U bre, kakva misterija!

U svakom slučaju, čini mi se kao super mašina za početak i jeftin transport.

Comment

Ja sam buduci vlasnik
            Eto, misterija resena. Motor je u oglasima cenjen 900 EUR, placen je nesto malo manje od toga. Obzirom da je tek razradjen, dobra je cena.
            Zamolio sam Bruju da ga pogleda posto nikako ne mogu da odvojim vreme samo da odem i pogledam. Jednog, jos povoljnijeg sam vec bio pazario, telefonom. Trebalo je samo da se odnese avans a to nisam uspeo da zavrsim par dana. Na kraju je zavrsio kod kupca koji se pojavio sa lovom u rukama.

Kupljen je pre svega radi trenutne cene goriva, malo zabave i lakseg transporta i parkiranja.
            Skontao sam da od cca. 21k km koliko predjem godisnje vise od polovine, mozda cak i celih 70% se vozim sam u kolima. Sa trenutnom cenom goriva smatrao sam to sebicnim i nepostenim prema svojoj porodici (A, jesam li sastavio dobar izgovor za zenu ), narocito sto i zena sada ima svog Juga. Kad se podvuce crta to ispadne poprilicno para samo na gorivo, odrzavanje, osiguranje....

Postavio sam sebi granicu od 1000 EUR, najpre sto ga kupujem radi ustede pa ne ide da istresem 3-4K a drugi, mozda i vazniji razlog je sto me ta cifra sprecava da razmisljam o nekim azdajama koje ne umem da vozim niti kontrolisem, koje, BTW trose kao i moj auto.

Iskustva su dobra i na domacim i na stranim forumima. Snage ima dovoljno malo da se ne ubijem a opet dovoljno da postigne brzinu pri kojoj za automobile ne predstavljam prepreku koju ce da pregaze. Potrosnja se krece od 2.5 do 3.5 litra, opet zavisno od vozaca i ispravnosti motora sto je, naspram sadasnjih 7.5 izuzetno relaksirajuce.

Videcemo kako ce biti dalje. Cekam da stigne motor i saobracajna pa da odem po L tablicu.
            Last edited by Soko; 13 June 2012, 14:59.
            Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

Tesko ce se Bruja sad odvoji od njega
              Gsi 2.0 16v Turbo
              402m - 12.988

NK virtuelni trkački bilten

Comment

Pa sad... zna da deluje deprimirajuće kada na motoru zalegneš na rezervar i istežeš sajlu i obiđe te suza 1.6D

Comment

Isporucen moped.
                  Okrenuo sam jedan krug kroz moju ulicu i vrlo sam zadovoljan. Sve na motoru je fabricko i ispravno. Vrlo veselo povlaci i lepo se cuje. Mislim da nisam pogresio, obavestavacu vas kako se ponasa narednih meseci.
                  Nego, da li neko moze da mi nadje pravilnik o izdavanju i koristenju L tablica. Negde sam procitao da se ne sme napustati opstina stanovanja. Ne znam kako je to moguce sprovesti u Beogradu gde pola ulice pripada jedno a pola drugoj opstini. Nameravam u subotu da idem u Sopot da gledam turnir u fudbalu za klince pa ne bih da me usput neko kaznjava i maltretira.

Comment

Mislim da to sa opstinom nema veze sa mozgom, slobodno teraj to!
                    "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Niko mi to nije rekao kada sa uzimao L table. Ne bih se uzbuđivao tim povodom. Ako i postoji tako neka klauzula, verovatno je to okvir grada Beograda, a ne opštine.

Comment

L tablica preuzeta, sada sam i zvanicno kandidat na obuci.
                        Od sutra pocinjemo eksploataciju.

Comment

Srećno i samo pametno!

PS: još jedno zpaažanj. Far je baš kilav, možda ubaciti xenonku ali zbog male površine ne znam koliko će da pomogne

Comment

Dovezoh se prvi dan na posao.
                            Uhaaa, ovo je bolje od jutarnje gimnastike. Kakava razlika u odnosu na putovanje autom gde pola puta odremam. Sav sam smeksao, bole me ramena, vrat, podlaktice....
                            Ovo duva, trese, mora dobro da drzi volan, da se pazljivo gleda i brzo razmislja. Svidja mi se, vrlo. Cak se pitam sta sam cekao do sad.

Inace, ako je brzinomer tacan, vecinu krivina sam prolazio nesto sporije nego sa autom. Nisam ni znao da je put onako neravan!
                            Doterao sam do 100ke na pravcu, preko nisam zavrtao niti imao potrebe. Polozaj uopste nije zgodan za brzu voznju jer vetar hoce da me oduva sa motora. Usput nesto razmisljam, da sam kupio neki "lezeci" motor sigurno bi ga naterao 120 i preko, koliko se lako postize brzina. Znam sebe. I ovog sam prvo jutro navrnuo skoro do kraja ali to vec moze da se obuzda i ne deluje mi kao da ostali stoje u mestu.

Comment

ja predvidjam da si sledece godine na necem ozbiljnijem....
                              Gsi 2.0 16v Turbo
                              402m - 12.988

NK virtuelni trkački bilten

Comment

Working...
                              X