Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Renault Megane GT TCe 205 EDC

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Renault Megane GT TCe 205 EDC

Baby RS na testu...
    Renault je sa GT spravama napravio vrlo dobar potez i sada se za dosta nižu cenu od RS modela može uzeti nešto što zaista podseća na jedan od najboljih hot hatch automobila. Valjda su skapirali, ne samo Reno nego i dosta drugih proizvođača da ima smisla napraviti taj prelaz između top opreme u stilskom smislu i top mašine kada je motorizacija u pitanju...ranije je toga bilo često, ali onda je neko vreme usledila pauza i sada evo imamo opet taj slučaj. Istina Reno je ovo malo digao na viši nivo pa GT nije samo GT Line (koji i dalje postoji) tačnije nije samo šminka i malo tvrđe podešeno vešanje...ovde je reč o jednoj vrlo ozbiljnoj mašini...
    Ispod haube je 1.6 turbak sa 205ks koji dolazi isključivo sa EDC menjačem i šamaraljkama iza volana, što Reno fura od Clia RS čini mi se...Tu je i 4control i multisens koji šljaka vrlo lepo i fino se oseti taj prelaz is normal moda u sportski režim...dakle sve od oružija kada je mehanika u pitanju je tu, naravno i tvrđe vešanje.
    Automobil izgleda vrlo privlačno, malo slika na TW stranici, prelepa plava boja mu baš dobro stoji, ali unutrašnjost mi je baš po meri...ja sam malo sucker za ona sedišta iz jednog dela (leđni i naslon za glavu si iz jednog dela) i ja to kada vidim odma se zalepim za enterijer...ne znam zađto, nekako su mi retro plavi detalji lepo izgledaju i unutra, a materijal sedišta je neka prevrnuta koža i izgleda super...mada ga prokljineš na ovu vrućinu, ali da li ima materijal koji je dobar za ovaj pakao...
    U svakom slučaju zmaj će biti vozač, a moji prvi utisci da zaista pozitivni, kao da se i očekivalo nešto drugačije...
    Vrlo je moguće automobil voziti uglađeno i pitomo, čak i totalno nenematljivo i vozi se kao i običan Megan uz komociju EDC-a...a kada se klikne RS dugme i potopi gas sledi lepo iznenađenje, nije to nešto spektakularno, ali je stvarno dosta dobro, ovo se pogotovo oseti u nekim krivinama, i automobil prosto vapi za nekim krivudavim putevima...to se mora probati. 4control se poigrava sa kolima i osećaj je kao na šinama, čak i do te mere kada postaje neprijatno, barem u prvih par krivina. Znači da ponovim da mi je ponašanje na putu ovde definitivno i ubedljivo najveći plus, a udobnost nije baš previše kompromitovana. Za pohvalu su i kočnice koje su vrlo moćne, bar se meni čini, zanima me šta će brojke da kažu, ali baš mi ulivaju samopouzdanja.
    Moram da ispričam jednu anegdotu gde je baja sa GTI 5-icom stao na semafor i krenuo da se loži, pri tom mu zuji i šišti turbina sa sve onim meračima u A stubu...na sledećem semaforu, kada je stigao jel'te, je odvrnuo prozor i pitao šta je ispod haube uz komentar kako izgleda sasvim obično a ide nenormalno.
    Što se cene tiče 23.890 za test primerak, a ima i dizelka sa 165ks za 25.990 EUR..
    Konkurencija. Focus ST Line sa 182ks i automatikom sa 6 brzina, 20.225 EUR a čist ST sa benzincem od 250ks i ST3 paketom opreme 24.930
    Seat ima Leon FR ali to je više šminka sa 150ks za benzina i 184ks za dizel sa DSG-om, cene 22.500 za benzin i dizel sa 35ks više i DSG-om 25.840 EUR. Cupra je već ozbiljnija sprava sa 300ks i cenom jačom od 30k.
    Astra ima tu rupu između GTC i OPC a i jop uvek nema nove generacije u ovoj izvedbi tako da ih nema u ovoj igri...
    Mislim da je ovde jedino bolji izbor ST Focus u ST3 paketu sa 250ks, uz napomenu da automatika ide samo uz dizel, a uz benzin ide samo manuelni 6-stepeni menjač
    Ko spomene Octavio u GTI ide u čošak
    Last edited by ToD; 10 August 2017, 23:05.
    "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
    bruyoni

Fokus je apsolutni hit trenutno, jedino što je to stari auto koji ni kad se pojavio nije imao lep enterijer. To verovatno ima još veću težinu kažeš tako nešto, a za volanom si Renoa koji i sa ovim novim enterijerom nekako ostavlja znak pitanja dal je lepo, dal je minimalizam, dal je feng šui ili si se samo navikao jer malo-malo pa vozimo Reno.

Astra ima 1.6T sa 200KS u hečbeku, ali ja kad sam to spakovao da ima LED i neku solidnu opremu koja se očekuje od najjače sprave, to je bilo vrlo zanimljivih 27-28k. Po meni nedopustivo skupo, ali sa druge strane ti stoji Civic 1.5T koji je isto tako blizu 30 soma tako da Astra nije jedina u toj igranci. Kia nudi svoj špic za 27k, a koji isto ima 1.6T.

Super je cena za MeganGT, mislio sam da će to biti 25+
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Istine radi Civic je veći od oba i nije 30k već 25k, odnosno 27k sa panoramom i ADS. Ne smatram da je HH.
      Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Konacno nesto zanimljivo Nego slike na tviteru su bas zvezebez, kao neki tizer sta li?
        sigpic

Comment

Bruka!

DG8650DW0AAfLgD.jpg
          sigpic

Comment

Evo ima jos neka, da ne bude da zakidamo.

EDIT: Evo su slike na koje sam mislio...

Sent from my LG-H860 using Tapatalk
            Attached Files
            Last edited by zmaj; 13 August 2017, 00:20.

Comment

Odvezao juče danas ~100km. Sve vrlo relaksirane vožnje, klinci su sve vreme bili u kolima tako da nije bilo vremena za bravure.

Sedišta mi ne odgovaraju nikako. Izgledaju sjajno, ali im je najniži položaj i dalje visok tako da ja kad sednem kako treba sedim mnogo visoko i realno gledam u vrh šoferke. To nije bio slučaj sa običnim Meganom, a ni sa prethodnom generacijom RS/GT varijanti. Na kratkim turama ne smeta previše, ali sam siguran da napravim turu od par stotina km verovatno ne bi bilo zanimljivo mojim leđima.

Ogibljenje, nožne komande i servo na volanu su sjajni. Meni se obični Megan dopadao kada sam u ulozi tog nekog generičkog vozača, ali se meni lično ovo dopada. Tvrdo, mada ne previše tvrdo. Sve se prenosi, servo na volanu težak i precizan. Posebno oteža na malim brzinama što mi takođe ne smeta. Ukupno, za mene kao potencijalnog kupca, ovo je daleko bolje nego klasični Megan koji je daleko mekši i ljuljuškaviji.

4Control radi čuda na ovako kratkoj šasiji, auto skreće nenormalno dobro (kada sam to mogao da probam). Menjač je po meni slaba tačka ovog automobila, ali je opet vrlo bitno pitanje - ko hoće ovaj auto da kupi? Ako je neki hard kor ko ja, to nije to. Mislim mogao bi da preživim da ga vozim, ali bi verovatno čekao prvu priliku da ga se ratosiljam jer bi morao da radim uprskos njemu, a ne uz pomoć njega. Verovatno ljudi koji hoće brz i maksimalno efikasan auto će biri vrlo radosni što je EDC menjač jedina opcija.

Nisam probao LC, videćemo kako radi po suvom. Po mokrom je u RS modu gubio trakciju u 2 i 3 na iole žustrijem dodavanju gasa. Potrošnja ne silazi ispod 10, a nisam ga vozio ni blizu onome kako bi ga ja terao. Sedma brzina, 2800 obrtaja i 130kmč. Nisam nešto oduševljen dužinom menjača.

Comment

Ovde se navodi u spec da ima dva moda eko i sport? Drasticna razlika u potrosnji. Inace, ozbiljne performanse

sigpic

Comment

Ne znam koja su to dva moda. Imaš standardni Multi Sens (normal, sport, comfort i perso) plus RS režim rada. Zanimljivo, Multi Sens je dosta siromašniji nego što je u klasičnim modelima - ovde imaš samo jednu opciju "Driving Mode", a ne možeš da pojedinačno setuješ menjač, servo, 4control već je to sve sjedinjeno. Uspeo sam da spustim potrošnju na 9,9 sa pređenih 200km ukupno, Marko mi ga je sa prvih 100km ostavio na 10,5. Verovatno može to opreznom vožnjom da se spušta negde u 8,5 recimo, ali ako baš postoji moranje da se troši manje verovatno bi bila bolja opcija dCi. Mislim da je to razumna opcija za svakoga ko planira da prelazi malo više kilometara godišnje gde bi verovatno žrtvovao malo čistih performansi za gradsko junačenje na uštrb manje potrošnje na autoputu.

Izgleda sjajno, opet je to umereno mišićav sportista koji može da privuče pažnju, ali osim felni i malo drugačijih elemenata na karoseriji, nije toliko drugačiji. Živo me zanima da vidim kako će novi RS da izgleda zato što je prethodni meni najlepši HH na tržištu - proširen do te mere da ne treba ništa da misliš, sve ti se odma kaže. Mada... i kad voziš ovaj auto, ostali vozači su naprasno postali opasno velike kolege i svi te puštaju da se uključiš, pešaci te propuštaju da prođeš iako si stao za pešački i slične pogodnosti koje su beneficija vozača vidno sportskih mašina.

Comment

Ma to su oni stavili u Eco i Sport modu potrošnju na taj sajt (ali GT nema Eco mod), u principu je to klasični multisens kao što je zmaj napisao uz malo drugačija podešavanja, tačnije podešavanja u kompletu...
                    Prošli RS jeste bio najlepši hh na tržištu, ali u toj kupe formi je i klasični Megane bio vrlo lep, sada će novi biti samo sa 5 vrata pa će biti interesantno da pogledamo koliko će se zapravo razlikovati od GT modela.
                    Mislim on je već vožen na VN Monte Karla (Hulkenberg) pod skromnom kamuflažom i ne razlikuje se to previše...ima svetla za maglu koja su u kup logo fazonu i malo drugačiji zadnji difuzor uz centralnu auspuh uz neizbežbo vrišteću žutu...meni dovoljno
                    Last edited by ToD; 13 August 2017, 20:07.
                    bruyoni

Comment

U principu mašina troši 10 kila i to je to. Ja sam, privatno i ničim posebno izazvano, bio u fazonu da bi to trebalo jeftinije da se vozi sa povremenim gasiranjem, ali izgleda mrka kapa. Malo sad da se osuši pa kad budem krenuo da ga preslišavam, videćemo šta je šta. Lepo meni kaže komšija što vozi onu Astru J da kad se to vozi solidno, to je 12.

Čini mi se da će 4Control zapravo biti prekretnica, jer automobil skreće sa dosta lakoće, nalik nečemu mnogo lakšem. Motor je snažan, tu dileme nema. LC je lepa igračka, biće zanimljivo da vidimo koja je razlika između starta sa LC i na način na koji standardno merimo automatike.

Ukupno, rekao bih vrlo kompetentna sprava. Ne znam tačno kome je namenjen jer za razliku od prethodnog GT koji uopšte nije bio loša alternativa za one koji bi malo brži auto, ali ko ne želi da plati premiju za RS. Ova generacija zbog EDC dosta smanjuje potencijal automobila jer zbog EDC tjuning potencijal je ograničen, a sam menjač takođe nije prvi izbor za nekog ko to voli da tera propisno. Rekao bih da je više okrenuto nekoj mladeži koja bi atraktivan i dobro opremljen auto, koji eto može da ide i brzo.

Ono što treba da se kaže da automobil u seriji ima Full LED svetla (ovo je kod Opela 1k EUR doplata koji god paket opreme da uzmeš), 18" posebni točkovi, HUD u boji, 8,7" RLink, jednodelna sportska tekstilna sedišta i gomila nekih džidžabidža koja stižu najjačoj opremi tj. GT Line. Ne znam kako je kod drugih sa opremom, ali ovo je prilično solidan paket koji stiže iz fabrike, tako da jedino što treba da se doda na oni 23.890E je 500e za boju, tj. 690E za posebnu boju. Auto nema kameru za parking, to mora se doplati (650e) i eventualni aktivni tempomat (650e). Ko traži alkantaru na kadicama, to je dodatnih 900e. Šiber je 800e i to bi bila moja jedina štikla na opcionalima.

Comment

Mislim da je GT namenjen onima kojima ne treba ala ispod haube, što će dobiti sa RS-om...čitam nešto, RS će biti i sa manuelnim i sa EDC? Iskreno meni je vešanje na GT-u daleko bliže od ljuljanja u klasičnom Meganu, a mislim da je GT ubedljivo najbolji odnos cena/dobijeno kada je reč o ljutim, tačnije polu-ljutim spravama.
                        Ponovo vrtim kataloge i definitivno je ST najbolja opcija, uopšte nisam prstrasan majke mi...
                        Za 24.930 se dobija ST3 paket + 820 za spec. boju i to je sve, možda keyless za 370 i to je sve... pritom se dobija 45ks više..

Sa druge strane ako se gleda dizelka, najbolja opcija je Leon FR koji za 25.840 daje 184ks uz blagodeti DSG-a, naspram 165ks i tromiji EDC kod Megana..

Presek svog ovog čavrljanja oko kupovine sa moje strane je da je kod benzina Focus najbolji izbor ako je izgled nebitan a snaga jeste, a ako je obrnuto onda Reno, dizel jasna pobeda ide FR-u...
                        bruyoni

Comment

Jeste, RS najavljuju da će moći da se bira što je sasvim okej. U principu EDC nije toliko loš, u manuelnom režimu je prilično brz - ne bih mogao da kažem da je išta sporiji od aktuelnog DSG. U automatik režimu ume malo da cima na malim brzinama, ali sredili su ga solidno u odnosu na ono što je bilo u prvoj generaciji.

untitled-4274.jpg

Comment

Ode čorba. MIslim da je ovo rekord da smo ovako brzo spržili čorbu, a da se nije išlo na neki put. Pričam juče sa rejserom i reko, imamo manje od pola rezervoara, na šta on kaže "pa kad ste ga vozili jako". Ja nisam. Bar ne do večeras. Dva prolaza Košutnjakom i telemetrija i eto ga na 11 prosečno. Jutros sam išao Košutnjakom, ali nema šanse da bude prazan put, nakrntači se neko provereno osim ako vozim neku Dačiju dizel - onda nema žive duše....

Brojke kažu sledeće: 7,3 do 100 i 400m za 15,4s. Koliko se sećam, ja sam sa RS265 imao vrlo slične brojke, možda koju desetu bolje. Eto koliko ispegla automatik sa LC. Mnogo. Ja onomad kad sam merio RS sam bio u nekoj stisci sa vremenom i radio sam to jako kasno tako da nisam imao vremena da potežem bezbroj puta, ali to jasno govori da kad je jak auto nije baš tako lako izvući sve što nudi, već mora malo da se vežba. Samo aktiviranje LC uštedi negde oko 3-4 desete, koliko dobiješ u odnosu na situaciju kako inače merimo matike - potopiš gas u D i gledaš ga kako radi svoj posao.

Brzine su užasno kratke, druga završava na 55, treća mislim da je negde 95. EDC čak i kad si u manuelnom režimu neće da te pusti da udaraš u limiter nego kad stigneš do kraja crvenog on šalta, tako da se u tom režimu svodi samo na šaltanje naniže i eventualno ako ti treba šort-šift. Malo sam gledao na autoputu menjački odnos, 135kmč na ravno 3000 obrtaja, dok negde ne 3400 ima 150. Za one koji vole da čuju pikanterije, 100kmč potrošnja je 4,2l, a na 130kmč je 6,8l.

Ide to vrlo lepo kad ga pritiskaš, ali opet mi se čini da je glavni element vešanje i brzina kojom auto menja pravac. Bukvalno, kao da "zalomi" za ćošak kako jako skreće, a pri tom bez ikakve drame i škripe. Kočnice su isto jako dobre, mada izmerenih 41m nije baš neki spektakl. Sport Contact 5 u 225/40 R18 je na felnama.

Comment

Glup auto skroz.

Comment

Working...
                              X