Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ruta: Beograd - Grcka - utisci i saveti

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Ji 4Tze
    replied
    evo je ruta, sačuvan mi bookmark s putanjom, nije baš tačna 100% pošto smo imali jedan dan posebno za posete Mikeni i Epidaurusu a i u dolasku ka Porto Cheli smo ranije skrenuli greškom na A7 ali u principu to je to...

klik
    Last edited by Ji 4Tze; 1 September 2023, 16:40.

Leave a comment:

• Ji 4Tze
    replied
    dalje kao drugi deo te GR ture...
    na Xi može da se dođe valjda i kolima ili ako dolaziš iz Argostolija možeš da skratiš trajektom

Leave a comment:

• VIP
    replied
    Super, hvala na ovim informacijama, ja se nadam da ce mi vec naredne godine znaciti.

Nisam razumeo, da li ste se upravo vratili sa Peloponeza? Otisli ste direktno sa Kefalonije ili natrag pa tamo?

Ova Xi, kako sam shvatio suraka koji se sad vratio, moze da se poseti samo brodom ili moze i kopnom?

Leave a comment:

• Ji 4Tze
    replied
    ajao, nisam napisao nastavak a sinoć se vratili s drugog mora

Obiđosmo Kefaloniju popreko par puta, samo smo Xi plažu i Latraki preskočili, to je ona neka s naradžastim peskom kao i Poros, mada tamo i nema nekih plaža ali odatle smo išli na drugi deo letovanja na Peloponez…
    U najtoplijem delu dana smo se vozili i istraživali ostrvo. Mada na ostrvu i nije bio neki pakao, baš je prijatno za razliku od kopna.
    Ne vidim da li sam pominjao ali Egnatia Odos od Soluna do Igumenitse je prošao bez neke gužve ali posle je bilo tek prazno. Na svakoj deonici piše cena izgradnje koju je platila EU i samo oni znaju šta su dali zauzvrat

Svaki dan smo obilazili nekih 80-120km na ovom prelepom i na mnogo načina zanimljivom ostrvu da pošteno posetimo sva dobra i preporučena mesta. Nekad i više, a obično “overimo” po dve poznate plaže i jedno naseljeno mesto dnevno. Od prilično angažovane vlasnice smeštaja smo dobili dva vrlo informativna A4 papira, jedan sa spiskom i kratkim opisom plaža a drugi sa spiskom preporučenih restorana.

Evo preporuke za restorane:

Recommended Restaurants
    Palia Plaka (Argostoli) until / 16:00
    • Ampelaki (Argostoli)
    Koutouki (Argostoli) (Argostoli)
    Vinaries (Argostoli)
    Il Borgo Restaurant (Saint George Castle, Travliata)
    Taverna Elionas or Elaionas (Spartia)
    Isalos (Spartia)
    Anna'sTavern - Ksasteria (Kerameies)
    Dum Spiros Spero (Svoronata)
    Klimatis (Lourdas)
    Lithero (Lourdas)
    * Gefyri (Vlachata-Trapezaki) - ovde je malo skuplja klopa tipa 30% u odnosu na uobičajeno
    Botsolos (Valsamata)
    Mezzo (Lixouri)
    Captain Nikolas family tavern (Vatsa, Lixouri)
    ~ Erasmia (Petanoi, Lixouri)
    Milos (Farsa)
    Paradise Beach Restaurant (AgiaEfimia)
    •Alexandros (Divarata, Myrtos) - ovo je blizu skretanja za Myrtos, tu smo dva put klopali, odlično je bilo.

u svakom slučaju, konsultujte Trip Advisor

Što se plaža na Kefaloniji tiče, evo preporuke od gazdarice sa nekim okvirnim cenovnim rangom plažnih sadržaja a boldovaću mesta koje smo obišli, uz par komentara

SOUTHERN PART, južni deo ostrva, tu smo bili smešteni:
    Pessada: beautiful sea, small but very beautiful beach accessible by stairs - tu blizu stiže trajekt ka Zakintosu
    Agios Thomas: pleasant, but very small - there are taverns above the beach - malecka fina peskovita plaža sa stenom za skakanje
    Trapezaki: nice restaurant, sandy beach on the beach, at good and medium / high price - peskovita plaža, tu smo došli samo prvi put i nijednom više ali nam je bilo baš fino, tu je onaj skuplji restoran. Dobra klopa ali jeli smo i bolje i jeftinije
    Canali: beautiful wild beach not organized, not accessible by car (about 10 minutes' walk)
    Lourdas: large sandy beach with a few pebbles, tourist and organized, many taverns and beach clubs. I recommend Taverna Klimatis (traditional cuisine, medium - high price) and Lither excellent fresh fish, family management, cheap - dugačka peskovita, relativno plitka plaža. Meni se nije dopao momenat širokih cevi koje izbijaju iz potportnog zida i pene koja se pojavila kasnije. Verovatno neki kišni odvod, nije kanalizacija.
    Sissia: beautiful wild beach, not organized, takes about 30 minutes on foot
    Kaminia / Mounta: beautiful and long sandy beaches - organized and not - calm and shallow seas
    Skala: large beach organized in parts, with bars and pine forest - ovo mesto je puno britanaca, kako sam video, oni imaju 10ak letova nedeljno ka ostrvu, tipa samo 3-4 iz Manchestera, veoma velika plaža, totalno taj neki fazon masovne peščane plaže, krupan pesak je a i mi smo došli popodne pa se nismo ni kupali a ni oduševili...
    Koroni Beach - ova nije bila na spisku ali mi je ova bila najbolja, ne toliko posećena, jer ni nije svako ni hteo kolima da siđe, relativno je gadan prilaz. Peščana plaža, ima i ograđenih gnezda od kornjača, jedan plažni bar tj. adaptiran kombi, kamp kućica, šta li... bilo malo talasa ali baš onako kako treba, blago hipi plaža. Na stranu što je bilo dosta vrelo ali takvi su nam većinom bili dani, valja ustati ranije i krenuti...
    Ames Beach - ova isto nije bila na spisku ali sam hteo da odemo ovde jer tu sleću avioni, pa eto i to da doživimo, da nas preleće 737 dok se kupamo - isto peskovita plaža
    Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

ARGOSTOLI, glavni grad ostrva
    Argostoli: shops, clubs, restaurants, in the port you can see the sea turtle caretta caretta
    Makris and Platis Gialos: two beautiful beaches in the area of Lassi, beautiful sea, with golden sand, the first organized the second not - predivne plaže, predivno more, i veća gužva jer im je to kao gradska plaža, parkira se u šumi, a i vruće je bilo ali svejedno je utisak same plaže vrlo pozitivan.

LIXOURI, ovde se prelazi trajektom koji ide na pola sata-sat, nisam siguran, nažalost tu nismo stigli da odemo
    Xi: known for its red sand - very touristy (bars, sunbeds, music)
    Petani: beautiful beach with wonderful sea
    Fteri and Ammidi: beaches with white pebbles, transparent waters, limestone rocks and unfathomable vegetation to make a bathing experience. Make sure you have water with you and everything else you usually carry with you on the beach.
    Agia Kyriaki: beautiful and large beach (Myrtos type), organized and not - do ove plaže može da se stigne i na putu kad Myrtos plaži, tu smo isto samo primirisali jer je bilo pakleno toplo u tom trenutku pa smo produžili dalje i ostali na Myrtos-u

SAMI, ovde se stiže trajektom iz Astakosa
    Antisamos: beautiful beach with white pebbles (famous for the movie "Captain Corelli's mandolin"), very touristy, but worth a visit - kako gazdarica kaže, vrlo organizovana plaža, ležaljke su besplatne uz neku veću narudžbinu, problem su bile samo ose, tu ih je bilo najviše, verovatno zbog klope jer ima 5-6 restorana s ležaljkama...
    Melissani Cave: a cave that you can visit by boat (there is a guide - swimming is not allowed) - svejedno je voda ledena za kupanje, ima i jegulja - obavezno preskočiti termine kad dolaze autobusi sa turistima, tipa od 11:30-14:30 pa smo prvo išli zapravo da obiđemo jezero koje se uliva u more, s ribama i kornjačama i guskama,

onda otišli u Drogarati pećinu - tu smo kupili karte za obe prirodne atrakcije i na kraju se vratili da pošteno i bez frke uđemo u Melissani pećinu
    Drogarati Cave: deep caves with stalactites - ništa posebno ali super za rashladiti se i preskočiti najtopliji deo dana
    Agia Efimia: small village with a small hidden beach

NORTH PART, ovo je nekako najlepši i najslikovitiji deo ostrva
    Myrtos: very beautiful, slightly dangerous sea (many currents)
    Assos: beautiful village with ruins of a Venetian castle and a wonderful panorama - ovde smo samo ušli autom i vratili se jer nismo imali gde da se parkiramo pa nastavili dalje ka
    Fiskardo: a very characteristic village, the only one left from the earthquake of 1953 - ovde se stiže trajektom sa Lefkade, tu smo išli na Foki Beach, klopali u taverni na vrhu, ali nismo nešto bili zapanjeni uslugom i kvalitetom. Sama plaža je nekako ko Istra, jugoslovenskog nekog šmeka, ne znam zašto..
    Several coves and beautiful beaches along the coast such as Kimilia, and Dafnoudi
    Poros - luka na istočnom delu ostrva, tu stiže trajekt iz Patre, Kyllini - tu nismo išli ciljano na plaže, samo za trajekt ka Peloponezu.

elem, odosmo dalje na Peloponez

Leave a comment:

• VIP
    replied
    Dok cekamo Dzija da zavrsi putesestvije , da ubelezim i ja svoju prvu posetu Kasandri, Halkidiki. Ovaj prst smo izbegavali u sirokom luku, ali moram da priznam da nismo bili upravu. Ako izuzmemo tradicionalna srpska uporista (Polohrono, Pefkohori i Hanioti) moram da konstatujem da je nase prisustvo na ovom prstu marginalno. Rumuni, Grci, Bugari, Makedonci pa smo mi tu negde ispred Ukrajinaca, Albanaca i Turaka.

Bili smo smesteni u hotelu nadomak Kriopigija i koristili smo prilicno skrovitu plazu, gde nije bilo javnih beach bar-ova. Zelenilo, cista voda, hlada napretek i bas smo se ulenjili. Tek smo se malo razmrdali poslednjih par dana kada smo presli na zapadnu stranu ostrva, Skala Fourka, gde su nase tablice egzotika. Pored Kriopigija otkrice je Elani resort nadomak mesta Siviri.

Ono sto sam primetio kao problem, sve sto se moze uociti od lepih kuca, vila nadomak ovakvih plaza (ukljucujuci mozda i Posidi), deluje prazno, ne poluprazno, vec prazno. Kao da vlasnici nisu zainteresovani za izdavanje, vec je novac tu pohranjen i koristi se za privatne svrhe. Po broju ukracijanaca, te i pokojeg Belorusa, rekao bih da je dosta toga zavrsilo u njihovom posedu. Ne znam sta drugo tu moze da trazi raja poput Ukrajinca koji vozi najnoviji Bentley Bentayga.

Rumuni tradicionalno voze prilicno dobre sprave, mada je generalno prosek voznog parka dosta skocio. Ako zanemarim egzotiku dosta nasih vozila je u rangu 15 - 30k eur. Grci naspram turista deluju kao najgora beda.

Od zanimljivih destinacija izdvajam jos rt Posidi, koji smo stigli obici jednom. Vise je za setnju i fotkanje poslepodne, posto je tokom dana bez hlada, a voda ledena u poredjenju sa ostalim delovima Kasandre. JEdino pozitivno je sto vetar non stop duva pa moze da se prezivi ispod suncobrana, ako je dobro ukopan.

Kasandra u poredjenju sa Sitonijom nije vozacki privlacna, bukvalno nema mesta da se pricepi gas ili udje brze u neku krivinu.

Definitivno imam zelju da opet posetim deo oko Elanija, ako bismo mogli naci neku lepu kucu nadomak mora. Hoteli Elani mi deluje dosta skup, iako je bas po mom ukusu. Mislim da je avgust preko 200 eur dan sa doruckom, samo za dve osobe. Nisam jos proveravao da li neka nasa agencija ima tu neki udeo, mada sudeci po broju nasih gostiju u tom regionu tesko.

Cene su skocile znacajno, i ja tu imam teoriju da je dosta kapaciteta zamrznuto kroz kupovinu tokom i nakon perioda korone. Bas smo se raspitivali za svaki smestaj koji smo uocili nadomak nama privlacnih destinaciji i vlasnike je jako tesko naci, na gmaps nema bilo kakvog traga da su oglaseni za izdavanje.

Sto se tice puta i stanje, bas nista novo nemam da prijavim, sem sto turaka od Nisa ima jos vise nego pre. Prava invazija na benzinske stanice. Pre je bilo da opsednu Nais i jos koju posle, sad je to jos gore. Ne mozes ni da se zadrzis na pumpi, jer sve smrdi na urin unaokolo.

Leave a comment:

• Ji 4Tze
    replied
    Vala taj nivo prijatnosti nisam skoro negde doživeo. Bilo je vruće ali čini mi se mnogo manje nego na kontinentalnom delu tipa Halkidiki i sl.
    Uveče se još i razduva, verujem da su im požari glavna briga. Okačiću spisak mesta i plaža što smo dobili od gazdarice

Leave a comment:

• nidza
    replied
    Kefa je sigurno broj jedan mesto za godišnji odmor dokle se može dovući sopstvenim autom. Ima odličnih lokacija, nego treba krenuti sa time od decembra, jer sve što valja brzo ode.

Nemoj da odlažeš.

Leave a comment:

• VIP
    replied
    Ala si se raspisao, kao da nadoknadjujes mi smo planirali ove godine bar do Parge ili Sartija, ali mi je velika zelja Kefalonija. Nesto to nikako da se realizuje zbog lenjosti da na vreme potrazimo neki pristojan smestaj. Prijatelji su planirali da idemo avionom, ali meni se svaka celija u telu buni protiv putovanja na letovanje sa dvoje dece avionom.

Leave a comment:

• Ji 4Tze
    replied
    Mi smo ove godine išli na drugu stranu.
    Prvo smo išli na Kefaloniju 7 dana pa još 7 dana na Peloponez, odakle smo posle onih prvih većih požara na putu do Soluna planirali da obiđemo i Atinu. Međutim, temperature preko 40C su nas malo požurile pa smo se odlučili da preskočimo, pa nam je ostalo spavanje u Volosu, pa opet prenoćili u Solunu pa kući, i ovaj, prvi put, preko Dojrana i tri dana jahanja se konačno vratili kući.

Pre puta sam napravio neki okvirni plan puta i program boravka i obilazaka jer smo ove godine išli na aktivniju varijantu odmora, čitaj, vozikanja
    Prebacio sam TAG na postpaid OpenBalkan više iz znatiželje nego preke potrebe jer sam već imao karticu ali i ovo je dodatna komocija.
    Spakovan auto posle posla u sredu, u četvrtak iz BGa smo krenuli u 4 popodne, kratka pauza naravno u Predejane za sladoled nesto pre 7

MK granicu prešli lagano, čak sam imao i žuti karton ali nije trebalo; na Avtopat bila malo patnja onim skoro magistralnim delom jer izgleda da još ne znam da vozim dizela pa dalje lagano ka drugoj granici koju smo prešli u dahu. Gde se dede onaj downshift, kočenje motorom, zar moram ovu kočnicu toliko … samo neki stresss
    Elem, prvi put mi se desilo da sam došao na Evzoni i pravo na kućicu da pređemo. Pre toga na OKTA pumpi nakantamo dizela do čepa. Cene goriva u GR nisam pratio ali je ispalo da je za benzin šamaranje a dizel ispade čak i jeftiniji nego kod nas. Zamena TAGa pred granicu, jasas-efharisto pa dalje “Ooodlazimo, zajedno u noooć”
    Prvo svratimo na prethodno bukirano noćenje u neki hotel pred Solunom, pristojno je delovao i na dobrom mestu i za samo 6,5 sati predviđene vožnje

naravno prateći navigaciju po mraku i neisključenoj opciji neasfaltiranih puteva uletimo u tamu i neke Solunske atare pa malo napred nazad kroz neke bare okrenemo se pa nekako nađemo taj hotel Perinthos. Na mapi nije izgledalo ni blizu tako komplikovano. A pošto je sa Solunske strane moto puta, treba zapravo da se ode malo dalje ka gradu i na prvom semaforu okrene nazad da bi bili u dobrom smeru a ne ovako… Zanimljiv momenat na parkingu koji sam primetio da je jedini drugi blatnjavi auto bio isto srpskih tablica kupe crveni Mercedes što će reći da je isto pratio navigaciju kao i mi, kroz blatnjave atare industrijske zone, a što je za deo saputnika ispalo prilično traumatično u 10 uveče, bez neke potrebe.

Nažalost, pošto je ovo bio prvi put da idemo na tu, drugu stranu Grčke, izvorno smo tražili nešto bliže granici kad već krećemo tako kasno iz BGa a ne idemo ustaljenim putem ko sav normalan svet, čitaj preko Medžitlija/Niki prolaza, u normalno vreme.
    Verujem da smo mogli isto to da dobijemo i na drugoj ruti samo bez ove mini traume. Komarce da ne pominjem
    Dakle, tuš, spavanje, doručak i ujutru cepamo na E90/92 ka Astakosu na trajekt za Sami na Kefaloniji koji kreće u 12:45. Prema navigaciji stižemo samo pola sata ranije pa taman aj daj malo da stisnem mečku da požurimo. Prelep put, skoro prazan, toliko tunela, dobra podloga, nisam išao brže od 160 a malo i usporavao kod oznaka kamera - ove godine reče Alvirko da su plavci strožiji pa rek’o da ne čačkamo ako ne mora. Al stoji da smo bili skoro najbrži na putu, i pored mog vrlo logičnog očekivanja da ću lako da nađem nekog lokalnog koji ide brže da mu se nalepim… no toga nije bilo. Negde oko Janjine zbog radova ima neko čudno prebacivanje na kraću magistralu pa nazad na AP ka Peloponezu. Može biti i da smo greškom omašili skretanje.
    Tu smo stali na kraću pauzu u neko divno mesto tj. lokal uz put:

Nažalost, putni plan nas nije vodio na treću najdužu viseću konstrukciju na svetu - Rio–Antirrio most, samo 100m kraći od Millau vijadukta, ipak najduže viseće mostovske konstrukcije. Ostavićemo to za sledeći put obavezno, sada smo ga videli samo iz daljine na drugom delu puta.
    Sat vremena kasnije odnosno nešto više od 100km dalje, silazimo na magistralu ka Astakosu a usput samo jedan auto srpskih tablica nam govori da to izgleda nije omiljen izbor ka Kefaloniji. Ok, šta sad, to što vidimo samo jedan auto može da znači samo da smo ipak na dobrom putu… Pošto idemo na ostrvo a planiramo da ga pošteno obiđemo, napunimo rezervoar još jednom, boga pitaj pošto li je dizel na jednom ostrvu…
    Stignemo oko 11:30 u luku, vidim nema nekog reda, a lučki razvrstitelj nam, na glasnom tarzanos ingliš dijalektu, posavetuje da “put your woman here, take tickets, park wait there for exit”

Parkiram se naravno malo dalje, putiram i auto i ženu i decu i odem do kioska kad tamo me gđa Athina prepozna po imenu jer sam rezervisao telefonski par dana ranije, platim karte i sačekamo dolazak trajekta i ukrcavanje. Već postaje vrelo, zagušljivo vrelo a nije ni podne. Put women and children on deck, drive in and park i krećemo…

Tokom 2,5h prijatne plovidbe po blago vetrovitom danu i malo ustalasanom moru na stolici, na palubi dremnem pola sata, blaženo se probudim i pripremimo se za pristajanje, uđem u auto, munja se oladi za čas i isparkiram se na obalu Kefalonije, ljupki grad na severoistočnom delu (?!) ostrva, jedan od par pristaništa za trajekte srednje veličine.
    Ostaviću malu napomenu da ne morate odmah da uletite u auto na najavu nego brate sačekajte ko ljudi da vidite gde pristajete, ima vremena za dolazak do auta Iz nekog razloga, bilo mi je fora da ga uteram isteram s trajekta u podignutom modu dugme na centralnoj konzoli

Za nešto manje od sat vremena, stigosmo u smeštaj ali samo kratko i videli Argostoli, glavni grad ostrva.

Pauza da se otpakujemo, upoznamo s ljubaznom gazdaricom i poslušamo njene jasne upute gde se kupati i gde klopati

i naravno pravac na prvu plažu do mraka da se otkiselimo

Sledeći post o samoj Kefaloniji…

Leave a comment:

• zmaj
    replied
    Ja ove godine obnovio Tasos. Opet sam išao preko Bugarske i mislim da ta priča više nema smisla. Jeste autoput u Makedoniji đubre, ali gužve na Gradini nisu smislene. Dosta zavisi od termina kada si na granici, čini se da je najgore da dođeđ na granicu rano ujutro, a ovako na kameru liči da je najpogodnij biti u gluvo doba noći. Trebalo je oko 2č da pređem obe granice, dobar deo problema su opet "nemci" koji su na ničijoj zemlji pokušavali da sortiraju kolone prema plemenskoj pripadnosti što je celu stvar učinilo dosta sporijom nego što je moglo da bude. Ali ko se sa "nemcima" druži, to je deo paketa.

U povratku sam išao zaobilazno - na VLasinsko jezero. Put je oko 60km duži, ali pošto su serpentine i dosta vozača koji sa nelagodom voze putem koji em menja gradijent em menja pravac, to izađe otprilike 2 sata puta duže. Sa druge strane ja već nekoliko godina ne prolazim GRadinu ispod 2 sata, tako da je ovo daleko relaksiranija vožnja, čak i kada vozim rezervisano s obzirom da su temperature mnogo niže, a i odmor na Vlasini je daleko bolja opcija nego kojekave pumpe na autoputu.

Sticajem okolnosti (vidi tred o Meganu), granicu sam prelazio nekoliko puta, tako da sam na Vlasinu išao dva puta plus sam onda išao i na Gradinu gde je gužva bila opet uobičajenih 2,5 sati jer iz nekog čudnog razloga kolona na ničijoj zemlji se naprasno skratila dok sam prilazio izlazu iz Bugarske (dal su naši otvorili još par izlaza ili nešto drugo - ne znam).

Gužva na autoputu je straobalna (druga polovina jula), a sve veći broj vozača koji voze na adaptivnom tempomatu znači da se neke situacije nepotrebno komplikuju i ukoliko naletiš na kolonu kamiona, tu je sva šansa da je obilaženje desnom stranom jedina realna opcija pošto drugari na autopilotima ne fermaju šta se dešava oko njih niti planiraju da obave neku akciju manuelno. Malo se uzbune kad im upadneš sa selve strane, ali cenim da će preboleti tu nanešenu bol.

Ove godine sam imao eksperiment po savetu moto ekipe, pa sam išao na Goce Delčev prelaz, koji je daleko lepši da se vozi i nema rumuna tamo, tako da sam isto bio prvi na prelazu. Krivine su brže i tečnije, tako da je opet dosta smislenijie voziti tuda uprkos potencijalnom gubitku vremena prema mapapama.

TAsos je ove godine okupiran srbadijom, rumune smo proterali. Cene su otišle za po evro-dva na gore za skoro sve što se plaže i restorana tiče, tako da kad se sabere sve bude to propisno skuplje nego prošle godine. Mislim da je 7E za 0,5l pivo previše. Zanimljivo, u restoranu cene ribe nisu promenjene, dok je poskupeo giros, hamburger i ostale gluposti namenjene turistima. To smo obilato koristili, stukli smo omanje jato "dorade"

Leave a comment:

• VIP
    replied
    Neki pregled druge posete Tasosu. S obzirom da su nam prijatelji, sa kojima smo putovali, bili malo nevoljni da idu preko Bugarske (a i ja sam bio zabrinut zbog Turaka i druge polovine avgusta) isli smo na klasican itinerer preko Soluna pa do luke Keramoti.

U odlasku stvano nemam nista posebno da izdvojim, sem sto smo se iskljucili do motela Predejane da popijemo kafu i odmorimo. Krenuli smo izmedju 4 i 5 pa nismo imali problem sa zastojima zbog radova u predelu Predejana, Raznja. Hteo sam da budem kreativan i da preskocimo Presevo, pa smo otisli na Prohor. Nasu granu smo prosli za 20tak min, ali onda je nastala agonija. Kolona ka MKD kontroli je isla od nase grane pa nam je trebalo 2.5sati. Prijatelji koji su isli na Presevo u istom periodu su cekali 45 min. Dakle, rizik se nije isplatio. Doduse sreli smo neke Vranjance, koji su stigli na isti prelaz u 6 ujutro pa shvatili da su zaboravili zeleni karton, pa se vracali i sa nama cekali skoro 3 sata.

U MKD sam uzeo na rampi mcash karticu i uplatio tih 15 eur. Prvo nisam skapirao benefit, ali kada sam shvatio da citac i rampa rade jako brzo bio sam prezadovoljan. Cak sam u jednom prolazu skoro otkinuo ruku coveku na rampi koji je mislio da cu da se zaustavim Ostalo je na kraju nekih 245 mkd kredita za eventualni prolazak naredne godine. Corba svuda u mkd, 95ica, 89 denara ili ti slicno kao kod nas oko 170 rsd.

Makedonske pandure nisam video, sem u povratku gde su navatali Zrenjaninca na izlasku iz tunela koji km pre iskljucenja kod Katlanova. Covek je inace vozio normalno i pristojno, samo nije imao srece, jer je tunel prosao pre mene sa nekih 10tak km viska.

Na Evzoni je bila ogromna guzva do MKD kontrole, ali ide brzo tako da smo ubili nekih 30 min cekanja. U Grckoj nisam eksperimentisao, placao sam karticom putarine, ali to nije bio problem jer su dosta brzi od nasih, odmah podmecu apart pod nos za bezkontaktno placanje. Put do Soluna je standardno los, ali me vise razocaralo sto je nekadasnja perfektna Egnatia Odos sad u takodje dosta potrosenom stanju. Nije da sam isao brzo, ali opet je bilo na trenutke neprijatno.

Trajekt u keramotiju nas je srecom sacekao u minut, ali u toj brzini su nas Grci "oporezovali" sa dodatnih 5-6 eur. Cena je inace 36 eur (19 auto, 3 eur deca i 5 eur odrasli). Benzin na Tasosu od 2.07 oko Skala Potamija, do 2.18 u okolini Limenasa (npr Shell).

Putevi na Tasosu standardno problematicni zbog mnogo krivina i rentala koji se krecu ili presporo ili jako cudno. Prilazi plazama standardno izazovni, npr Paradise. Policije nisam video, sem u prolazu par puta.

U povratku smo opet cekali na Evzoni nekih 30tak min, na Presevu 1 sat. Sledeci izazov su bili radovi kod Pojata/Raznja. Tu mi je gmaps predlozio da se iskljucim kod Aleksinca i vratim na auto put kod Raznja. Cini mi se da je bas tu kod Raznja bio najveci zastoj. Uglavnom, samo sam jednog ili dva Turcina video da je prihvatio izazov da izadje sa auto puta. Posto nas je tu sustiglo olujno nevreme Turcin se u S klasi bas mucio sa vodom na putu. Kod prolaska ispod auto put kod Raznja je bas bio zbunjen pa sam ga pretekao. Mislim da je cak i promasio ne bas dobro obelezeno skretanje levo na auto put kod Raznja.

U nastavku samo se zeznuli i stali na prvu Eko pumpu nakon Raznja gde nas je sacekao milion Turaka, a zatim su pristigla i bar 4 autobusa, pa smo pobegli na sledeci MOL, gde smo mogli da se odmorimo.

Rekonstrukcija auto puta je bas nesrecno organizovana, ali je bas neophodna. Po jakoj kisi je u kombinaciji sa losom horizontalnom signalizacijom ta deonica od Aleksinca ka Bg bas traumaticna za voznju.

Pred kraj sam sebi dao oduska i malo pojacao tempo, pa se nadam da sam uspeo da eksiviram novi sistem snimanja brzine na auto putu, ce vidimo

Izracunah nabrzinu troskove puta do Tasosa, sa trajektom i putarinama oko 400 eur, od toga oko 260 eur gorivo (samo 30 lit u Grckoj).

Leave a comment:

• VIP
    replied
    Na tasosu vec 13. dan. Cini mi se da je procenat Srba jos manji nego 2014. Rumuni bar 60 %, Bugari 30%, ostalo Srbi, Moldavci i ostali.

Gledam ovde na Pahisu stigao nas novisadjanin, bela karavan vrs, pozadi winter icept, napred matador.

Mada primecujem gomilu auta da koriste 4s gume. Ja ne primetih skoro nista atraktivno na tasosu, sem jednog jarisa gr i jedan bugarski 992. Ima naravno pun q suv-ova, ali to ne brojim u auta.

Vozi se jos kilavije, doduse avgust je, ali br rentala koji idu brzinom bicikla je devastirajuci ukoliko kanis da stignes sa jednog na drugu stranu ostrva.

Mislim da sam se zasitio tasosa za jos 8 godina. Mislim da sitonija ima dosta lepsih plaza.

Teologos, vodopadi, Giola, Mermerna i slicne "atrakcije" apsolutno ne vrede truda. Svaka poludivlja plazica je lepsi dozivljaj.

Leave a comment:

• zmaj
    replied
    Posle nekoliko godina, a prvi put u špicu sezone odlazak na Tasos. Iz nekih potpuno nebitnih razloga rešimo da odemo na ostrvo gde smo išli kad su bili klinci mali.

Išli smo četvrtak noć-petak ujutro što se ispostavilo kao ne baš pametna odluka jer smo uleteli u masovni egzodus belgijanaca i francuza koji su izgleda odabrali sredinu jula za migracije. Kad kažem francuzi i belgijanci, naravno sve je to pod navodnicima jer su uglavnom u kolima polu i potpune nindže. U praksi to znači da ako mislite da će neko sa zapadnim tablicama da demonstrira vozačku kulturu, grdno grešite. Planirajte kao da je bandit sa krstačom na retrovizoru i neće biti iznenađenja.

Elem, autoput je bio prilično pust i bez nekih gužvi, jedino što smo pre velike plane naleteli na neki sudar gde je nesrećni slovenac zabio izgleda od pozadi u neki prastari tamić sa košnicama (a koji vrlo verovatno nije imao nikakve pozicije po mojoj pretpostavci) katapultirao kamion i razbacao košnice po autoputu. Kad su se ovi prvi iz kolone uverili da su ljudi u kolima i kamionu okej, pođosmo dalje.

Na ulasku u Bugarsku popijemo čekić oko 50 minuta i to prilično iznenađujuće jer nigde nikog na autoputu i samo bum - sve stoji. Držati skroz levu kolonu jer se ta kolona kod bugara račva u tri nove što ubrza celu priču. Mene je zakačila da je kompletna ničija zemlja puna, to je otprilike 1h čekić u tom slučaju.

Bugari su sredili autoput, što smo znali od zimus, ali ipak postoji parče koje nije sređeno, tako da ima još oko 50km magistrale da se vozi dok se ne izađe ponovo na autoput koji ide ka Grčkoj. Bugari vole to nešto da mere, ali u praksi ako si ispod 150 okej si jer je ograničenje 140, bilo par kamera na usporenjima na 100 - nisam odreagovao i nisam dobio nikakvu čestitku na izlasku niti u povratku.

Izalazak iz BUgarske je malo nezgodan, Bugari uredno zaustave kolonu pre ulaska u pograničnu zonu, tako da smo tu sa bulumentom rumuna čekali neko vreme pa sam rešio da zaustavnom trakom odem do OMV pumpe odakle sam se na mufte ubacio u pogranični prilaz i tu uštedeo dobrih pola sata-sat. Ulazak u Grčku je kiselo grožđe gde svi naši državljani koji su velika podrška ruskoj braći i mrzitelji nezdrave evrope - mogu da pogledaju kako izgleda kad si član udruženja. Raja prolazi vrlo brzo, lična karta dovoljna i samo cepaju. Kad ti naiđeš, kao i poneki Moldavski saborac - onda bugrai moraju da pečatiraju, pa pečatiraju grci i to trajeeee. Otprilike prođe 10-12 automobila dok naša 4 pasoša procesiraju.

Ulazak u Grčku je odmah 2E putarina i tu ide pun gas. Ja sam se držao nekog Grka koji je išao 150-160, ali je u nekom trenutku izgleda rešio da je dosta kopanja nosa, tako da je to podebljao na oko 200, tako da smo baš brzo prešli taj komad i stigli do Sereša. Posle sve redovno, gužva na trajektu redovna, ostrvo sve isto samo se izgradilo i to je to.

Povratak slična situacija, od Sereša sam se udružio sa Rumunskim M5 koji nije išao ispod 150, a kad smo prozujali pored nekog Leksusa LS600H koji se silno naljutio, podebljali smo opet na 200 i eto ti je granica čas posla. Ovog puta mnogo manja gužva za ulazak u Bulgrariju, opet ista priča parče autoputa, tempo 150, parče magistrale - tu mora se vozi disciplinovano jer je baš opterećeno i onda opet autoput. Natankovao kod Sofije jer sam znao da će da bude pakao sa turcima.

Ulazak nismo ni dobacili, popijemo jedno 45 minuta čekanje na 20km od granice gde su neki radovi, pa se turci gurali i napravili zakrčenje pa smo morali da čekamo da dođe murija da ih postroji. Ispadosmo mi gospoda! Uglavnom opet čekanje sat vremena kod Bugara i opet sat vremena ničija zemlja. Ušao sam kad je već bilo najavljeno ovo merenje proseka i ostale gluposti.

Turci mahom ne šljive tu priču, bilo je dosta raje koja cepa blizu 200. Ja sam kod nas i od ranije relativno disciplinovan, tu sam oko 140-150 na cjageru, što mi daje šansu da i ako će neko nešto da naplaćuje da to ne bude baš po ušima. Rekoše nam ljudi koji su bili u našem smeštaju da ih je na dolasku u Grčku, nahvatao naš presretač i pisao im 10 soma na 153kmh. Naši žandari su stvarno teški bednici, jerbo po autoputu nema šanse da ne naleti svakih 5 minuta neko ko delje 2 glave.

Suženje kod Ražnja me je koštalo jedno 1-1,15 produžetka jer je nenormalna gužva bila tako da fizički nije bilo moguće da se ljudi uliju u jednu traku kad počinju radovi. Sa druge strane ta situacija (otprilike oko 23h) je bila još pogubnija tako pre Ćuprije jer je tu bila još veća kolona da se ulije. Gužva ovde ume da nestane povremeno, ali treba biti na oprezu i poslušati Gugl jer može da se uštedi magistralnim putem.

Što se cena tiče, Grčka je manje više isto kao i 2019. Poskupeo je smeštaj mahom, ali ja sam prilično zadovoljan jer svi ti smeštaji nisu više babini i dedini kreveti od 150cm dužine pa kad se vratim sa letovanja moram da idem kod fizioterapeuta.

Čorba je šarena, ja sam bio u onom piku ludila u julu, na Tasosu je 100 oktana bio 2,72. Sipao sam po 2,2E, nije baš prijatno, ali kad pogledaš koliko košta plaža, nije baš ni da se nešto cinculiraš za cent tamo amo. Ja pre ove pumpe stanem na neku prčvarnicu Shell, matori kaže - samo keš. Ja reko care, celo letovanje imam 20E u futroli telefona, ne pada mi na pamet sad da vadim novčanik iz gepeka. Tu je čorba bila 2.08. To što nisam hteo da tražim papirne pare je koštalo 12 eurocenti po litru

Leave a comment:

• VIP
    replied
    Mala dopuna, ruta Nis do Cuprije je ipak na ovu stranu ostala nedirnuta, tj za moje pojmove je bas losa. Na stotine onih skakonica, mnogo gore nego u mk. Tamo sam prebrojao mozda 3 dramaticnije.

Leave a comment:

• VIP
    replied
    Obnovljena poseta Sitoniji ove godine. Put do evzonija protekao nezapamceno bezbrizno i lako. Nasa deonica autoputa je trenutno na jako zavidnom nivou. Posebno me obradovao deo od Sokobanje, one lepe krivine su sad uzivanje. Makedonija malo problematicna, ali za moje pojmove nista dramatucno. E Grcka, to je vec tragedija. Pre sam se bar odvajao ka Pilionu pa je taj utisak celokupni bio manje los, ali kombinacija obilaznice i auto puta ka Halkidikiju je bas losa. Ima te brojne skakaonice koje su bas kriticna tacka mog automobila. Kojloveri, spusten i opterecen jednako cesanje guma pozadi. Sto je zanimljivo, posto su mi stradale obe fulde stavio sam dunlope koji vise cesu rubove. Da li je do oblika bokova gume ili mekanosti ne znam.

U svakom slucaju, probacu da dignem auto pozadi dok sam ovde, da proverim da li pomaze kod grckih skakaonica.

Sto se tice grana, bukvalno smo ih preleteli iako smo stigli na makedonsku oko 10,a grcku oko 12. Grk je samo trazio plf i potvrde o vakcinaciji, ali ih nije ni pogledao.

Sitonija i putevi su preplavljeni najvise Grcima, mada nije dramaticno. Toroni je nasa destinacija opet, pa nekih bitnih promena ne vidi sem par novih objekata. U smestaju gde se nalazimo ne uocavam onaj problem sa vodom, nema slan okus i crvenkastu boju pa kapiram da su resili taj problem. Ostaje praznjenje septickih jama na dnevnom nivou na sve strane.

Mi smo nasli malo zavucen smestaj sa lepim dvoristem, tako da smo izolovani od vasara.

20210820_101752.jpg

Leave a comment:

Working...
X