Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ruta: Beograd - Grcka - utisci i saveti

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

U Srbiji ima dosta vozaca koji i dalje imaju staru vozacku tako da njima mozda treba medjunarodna ali bolje spreciti nego leciti. U Makedoniji je zaista bespotrebno a u Grckoj ne znam, nisam bio dosad.

Comment

Iz prakse u poslednjih 5 godina, od Turske do Francuske: nijednom nisam izvadio voz. dozvolu iz dzepa u inostranstvu, ni obicnu ni medjunarodnu. Naravno, ako ne racunamo radare u Bosni u CG.
      I da je zaboravite kod kuce, ne verujem da ce biti neki narocito veliki problem.

Tu medjunarodnu sam izvadio jer su mi u agenciji 2001. god. rekli da necu moci da iznajmim auto u Grckoj. Kad tamo, nisu me ni pitali da li imam bilo kakvu dozvolu.
      Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

Ma sad cu da izvadim a za neki drugi put cu da razmislim. Idem prvi put pa necu da rizikujem.

Comment

Ja čisto sumnjam da ću da vadim, pogotovo što je i ženi istekla ta međ. pa nam treba 4k din a nema se za bacanje
          Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Makedonski putevi koji nose naziv Aleksandar Makedonski, a zbog čega se taj jadnik verovatno prevrće u grobu, su jedan veliki cirkus. Mislio sam da su naši putevi loši, ali makedonci su nas pretkli za dve dužine. I što je najcrnje naplaćuju putarine za taj čemer od puteva. Na dva mesta po 50 čega god (što znači daš 1E, dobiješ 10 tih nekih talira, šta li je), a na jednom mestu 60, tj. 1E.

U kombinaciji sa 2000 dinara za zeleni karton, kao i činjenicom da makedonski žandari naplaćuju kazne za vožnju levom trakom autoputa ukoliko nikog ne obilazite (već izbegavate razlokanu desnu i zaustavnu) - stvarno treba da nas natera da dobro razmislimo da li ima smisla ići tuda. Mislim da bugarski itinerer ima sve više smisla, pogotovu za one koji idu na "desno" tj. na istočnu stranu Grčke.

Grčki deo je onako, ništa posebno. Možda je ljudima koji nisu imali prilike da se motaju po evropskim autoputevima komplikacija sa izlazima, ali cela vožnja ka Asprovalti je prilično ležerna. Ima samo kretensko isključenje sa E75 koje je obraslo žbunjem i koje je označeno "skrenite ovde". Kad kažem skrenite ovde, mislim zalamaj ODMA u žbunje.

Čorba u Grčkoj je 1,8E za 95 oktana (od 1,78 do 1,81, koliko sam video). U makedoniji sam sipao 95 oktana za 82 talira (što je 82/60 u evrima). Ne videh da je 98 oktana tek nešto skuplji, mogo sam glat da se isprsim, ali eto cicija u meni je prva odreagovala

Potrošnja na 140 je 8l - bez kofera i sličnih drangulija. Bez obzira da li je naših ili makedonskih 95 oktana. Grčku čorbu ću pokušati da izbegnem
            - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
            - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Što cicija, pa i manje će da ga troši? Na kraju te izađe na isto.
              Ja sam sipao i 100 oktana eto da probam kako ide i ide lepo, oseti se na nižim obrtajima u višem stepenu a koštao je 1,89-1,9.
              Jesu te zaustavili u MK?

Comment

Opa! Pa mi se mozda i sretnemo tamo. Ja cu ili u Stavros ili na Tasos, jos nisam odlucio ni uplatio nesto - idem na prepad.
                Koliko videh na FB, i drugi top spammer je na istoj obali.
                Da napravimo mi na karting stazi Stavrosu neki "NK 2takt Kup" ?

Ja cu verovatno kroz Bugarsku posto svracam u B. Palanku pa ce biti i sa te strane neki utisak iz prve ruke.

Comment

Sto u Stavros, to je valjda poslednje mesto u Grckoj na koje treba otici (takav utisak imam).
                  Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Kad vec ofujemo temu moderatoru

Cela ta uvala je praktcno jedna plaza.
                    Pretprosle godine sam bio u Asprovalti a najvise dana proveo na plazi u Stavrosu. Mojim kincima se vise svidela a i mesto mi vise odgovara. Malo je "sporije" od Asprovalte a opet, blizu je za sve sto zatreba.

Comment

Što se čorbe tiče, užasno sam lenj da pratim potrošnju, tako da sam skeptičan - onako na oko. Sipao sam ranije po nemačkoj, italiji, francuskoj, austriji 100 oktana i na mojih 90KS nisam imao neke posebne senzacije. Ako bih baš morao da kažem šta sam primetio - to je da brže stignem do putnih 140-150.

U Asprovalti 95 čorba je ugodnih 1,83, dok je 100 oktana ciglo 2E (fali možda par centi).

Comment

Diskusija na temu goriva pomerena ovde. Korisnije su informacije o stanju puteva, trenutnoj ceni goriva, raspolozenju policije, dokumentima i slicno.

Ja eto nisam imao toliko loseg iskustva sa makedonskom policijom, ali sam primetio da ime je bitna stavka za punjenje budzeta tranzitni saobracaj ka Grckoj. Put je los, brzo se vozi i verovatno je dosta propao od mog poslednjeg prolaska. Ja planiram dole negde u septembru.
                        sigpic

Comment

Ja sam se pre mesec dana vratio iz Grcke, i mogu vam reci da je auto-put kroz Makedoniju katastrofalan. Mozete misliti kakav je, kada mi je jedan Makedonac koga sam upoznao na moru rekao: " Bratko drzi cvrsto volan kada se budes spustao prema Skoplju, moze da te dobro zabaci".

I ako nekoliko poslednjih godina idem samo u Grcku, uvek me taj put kroz Makedoniju zabrine. Kolotrazi ko iskopan sanac za vodovod, ne daj boze po kisi da se tera. Ali iskreno da vam kazem, bolji mi je i ovakav put nego da se vise patim kroz Crnu Goru. Znaci stvarno mi vise ne pada napamet da odem tamo, jer se smorim ko plovak kada ne mogu da ubrzam ni malo jel me na svakih 100m ceka naka krivina. Ovde brate lepo nabacis 130 do 140 na sat i za 8 sati se tamo vec brckas u moru. Ranije sam cak vukao i kamp prikolicu za Crnu Goru, jel me mrzelo da idem po vizu za Grcku (u sebi sam im uvek sto bi rekao Perce, cestitao novu godinu mnogo ranije zbog toga) ali od kada nema viza, nema potrebe muciti sebe i auto kada je ovako mnogo lakse.

Put kroz Grdelicku klisuru je super odradjen, kroz dolinu Vardara isto, tako da vam je to jedino gde nema auto-puta, ali moze se terati.

Grcka je sasvim druga prica, ali nazalost opet Balkanska. Ima i opasno dobrog puta, ali i krsine kao sto je i kod nas i Makedonaca, ali se opet tera preko 100 na sat, tako da sve ostale varijante su daleko sporije.

Isao mi je drugar preko Bugarske, i iskreno nije nesto bio zadovoljan. Kakva bre evropska unija...
                          Mazicu ga , pazicu ga i zvacu ga... Djole .

Comment

Замисли како је мени било кроз Македонију на мотору по највећем невремену где је ветар толико дувао да су ми биле уске обе траке аутопута

Послато са gt-n7000 користећи Тапаток 2
                            Gsi 2.0 16v Turbo
                            402m - 12.988

NK virtuelni trkački bilten

Comment

Naravno, poređenje sa putem ka Crnoj Gori je totalno neumesno. Pogotovu ukoliko su u kolima deca. Koliko god put bio loš, meni je za 711km (koliko je moja kuća, apartman u Asprovalti) trebalo ciglo 9 sati sa jednim dugačkim stajanjem u Velikoj Plani (Mekdonalds+čorba), jedno kratko na ulazu u Makedoniju i jednim dugačkim na izlazu (gorivo, klopa, kafa). Recimo da je efektiva otprilike oko 7,5č.

Kroz Makedoniju mi je prosek sigurno 120, ako ne i jače, bez obzira šta pišu ograničenja, ali to ne menja činjenicu da je put užas. Živo me zanima kakva je situacija kroz Bugarsku?

Comment

Pošto planiram kolima u Bugarsku naišao sam da ljudi kažu da je put kroz BG do GR onako negde u rangu šire Ibarske ali da je asfalt mnog odobar pošto Bugari konstantno unapređuju infrastrukturu. Kažu da se dosta štedi vremenski jer se prelazi samo jedna granica SR/BG mada opet gomila Turaka ide tuda pa se zna nakupiti na granici ali oni ne idu tim putem već imaju fest autoput do Jedrena

He who loses control, loses.

Comment

Working...
                                X