Istrosio se, bice verovatno dok skupi parica.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Navak
Collapse
X
-
Ovi likovi iz KS se vrte po medijima, snimljeni su coporativno ispred prostorija sektaske nacionalne strankeOriginally posted by VIP View PostKad smo kod bahacenja, ja sam imao bas situaciju sa likom u m4, koji nije nalazio za shodno da se skloni. Tu jednostavno, pustis gas i ohladis. Navodno ce od naredne sezone opet da grupisu vozila po vremenima, videcemo.
Evo koja fotka sa poslednjeg td...
[ATTACH=CONFIG]7274[/ATTACH]sigpic
Comment
-
Srpski model poslovanja. I ekipa koja vozila trke šampionata kažu da su imali neverovatno neprofesionalan tretman, kao i da je cena održavanja trke bila daleko viša od cene održavanje trke na stazi kao što je Slovakia Ring. Naime, Alvirović je bio vrlo neprijatan prema onima koji su imali bilo kakvo curenje tečnosti bilo u servisu, bilo na stazi. Da stvar bude gora, trkače su u nekom trenutku isterali na livadu jer su prosuli ulje, pa su ljudi bukvalno u blatu i po kiši "čekali" trku.Originally posted by Ji 4Tze View Postsvaka vama čast, al ovaj parking je potpuna sramota makar i od ugaženog asfalta...
Ovo čekanje na ovom šljunku koje Alvirović zove valjani asfalt je jedna žešća neprijatnost osim za one koji bukvalno dolaze sa serijskim kolima. Menjanje točkova na tome nije komocija, a da ne pričam da se taj valjani asfalt lepi za slikove nenormalno, tako da se Alvirović trudi da pronađe koja je gornja granica deranžmana koji posetioci mogu da istrpe.
Doduše dok mi budemo dolazili, on će da nastavi sa maltretom, tako da nije on jedini akter u tom sado-mazo zezanju.
Inače, budž još nije vratio pare od otkazanog termina koje su kod njega, tako da liči kao da su svi akteri vrlo zainteresovani da vide koja je tolerancija na bol ovih što bi na stazu.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
- Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!
Comment
-
Opada interesovanje za nekadasnji format navaka, danas uplatih termin za 12.5 sto je pre bilo nezamislivo. Ti prvi termini su bivali razgrabljeni i par nedelja pre.
Dosta je stekao popularnost auto slalom i slicni formati takmicenja, koji su ipak spusteni u mase, a meni je to neprivlacno cak i za povremene upade. Racunam da je znacajan deo potencijalnih posetilaca navaka odvucen na tu stranu, sto meni i ne smeta. Smeta mi sto i dalje nema naznake da ce doci do nekog grupisanja po ostvarenim vremenima. Vrlo je nezgodno kada se na stazi nadje neko sa mnogo snaznijim automobilom, a nepoznavanjem staze i ponasanja na istoj.sigpic
Comment
-
Odradih navak u nedelju, u mozda najizazovnijim uslovima do sada. Nisam bas pokazao veliku moc adaptacije. Tacno pred pocetak brifinga i prve, moje grupe krenula je kisa da pada ozbiljnije. Sitna i gusta kisa, ne bas pravi pljusak. Tu sam prelomio da ne skidam slikove koje smo tek montirali, iako nije bas bilo rezona u tome. Cisto sam hteo da ne sedim u autu i gledam u nebo.
Par prvih krugova je bilo ok dok se staza tek natapala i bas sam pomislio kako nije tako strasno kao sto pricaju, a onda je vec krenuo bas solidan pljusak i auto je poceo da plese i na pravcu. Bukvalno mi je volan plesao u rukama. Sem toga, neki delovi staze sa cudnim prevojima su bili kao da si naleteo na cist led. Tako mi se i desilo da sam produzio pravo i pokosio pola navaka besplatno. Tu sam batalio i za drugi stint namontirao poluslik.
Za taj drugi stint je vec sunce krenulo da se probija, staza je bila vlazna i naizgled super za malo vezbe. Ne znam u kom tacno krugu sam u jednom od tih vestackih malih prevoja pretetrao, zadnji kraj se otkacio i samo sa otklizao u travu. Bila je solidna brzina, cenim da se otkacio auto na preko 100 kmh i kad sam se zaustavio skapiram da ne mogu da upalim auto. Nije pomogao ni pokusaj paljenja dok su me slepali. Srecom nisam prekinuo sesiju, mada moja pozicija na livadi nije bila bas tako bezazlena.
Elem, ispostavilo se da nisam cuo za inercioni prekidac, pa posto je srecom Goran isao samnom, naucio sam gde se nalazi. Za poslednji, treci stint se pojavilo sunce i mogao sam da vratim slik. Nije bilo previse vremena za vezbu, ali srecom bio sam u dosta agilnoj i korektnoj grupi pa sam malcice popravio svoje prethodno vreme na ovoj duzoj verziji navaka - 1:57.4. Cenim da moze sigurno jos sekund, ako ne i dve dole. Ima par mesta gde znam da sam mogao brze.
Od kritika za organizatora, grupe se i dalje ne formiraju po postignutim vremenima, verovatno sa jasnom namerom da se ozbiljniji entuzijasti otvore i plate zaseban termin. Ostalo je po meni korektno, cak mi i taj sljunak toliko ne smeta jer se uvek nacrtam blizu kapije.
Autu definitivno fali neki hladnjak ulja, jer se bas oseti velika razlika u aktiviranju vtec-a posle dva kruga punog gasa. Bas mora da se duze hladi da bi imao onu istu poletnost
Bio je saren vozni park, ja uvek volim da vidim ko je bio ispred mene u slicnom prevozu. Trenutno mi je jedini reper jedan plavi klio rs3, koji je bio ovog puta skoro sekund brzi od mene. Ovi ostali koji imaju po 400 i vise ks mi ne smetaju toliko, ipak je tesko nadoknaditi ono sto mi uteknu na dva duga pravca.
Last edited by VIP; 14 May 2024, 14:06.sigpic
Comment
-
Prijavljen navak za 22.9. Od okolnosti koje bi mogle da pomognu mogu da navedem samo ocekivanu nizu temperaturu
Drugih vrsta unapredjenja nije bilo, sem skidanja budji nakupljene stajanjem u garazi.
To me vec malo i dovodi do tacke gde razmisljam sa za sledecu sezonu, a da se ne izgubi svaki motiv. Lestvica je negde tamo na visini koja zahteva dobru pripremu i ozbiljan trud da se popravi vreme, a taj dobitak ne moze biti previse znacajan.
Trebalo je vec odavno prebaciti fokus na crveni ek i vracanje motora u zivot, ali je entuzijazma ponestalo. Videcemo, u svakom slucaju godine i obaveze cine svoje, tako da je sad najveci izazov izaci na stazu, a kad si vec tamo adrenalin ucini svoje i poslozi stvari na svoje mesto
sigpic
Comment
-
Nedostatak entuzijazma je primetan u kod publike. Ocekivao sam pogibiju na septembarskom TD, a zapravo je bilo umereno popunjeno.
Vreme je bilo idealno, poseta umerena tako da je meni bilo super. Jeste da sam se u subotu odrao dok sam montirao točkove na Jaranisa, ali sve u svemu jedna lepa priča
Ovo je ujedno moj prvi TD ove godine, tako da sam na novoj stazi bio samo prošle godine u slično vreme i sada. Zanimljivo, trebalo mi je malo vremena da se prviknem na stazu, tako da sam tek u drugom stintu odvezao 2.03, dok sam u finišu trećeg sišao na isto vreme koje sam imao prošle godine - 2.02. Kako to obično i biva, najbolji krug sam imao baš u trenutku kada je neki spori automobil bio u paraboli tako da sam trebalo da uđem u 2.01, ako ne i 2.00 jer me je baš izbacio iz naleta. Mesa ima da se eventualno siđe u 59, a imajući u vidu da nisam naviknut da koristim prednost 4x4 možda tu ima i više mesta.
Gledao sam brzine vozača koje znam sa starog navaka, rekao bih da je tempo Jarisa vrlo sličan Meganu, tako da verujem da i sa rešoom da dođem da bi bio oko 2 minuta. Na žalost, Meganu treba malo ulaganja da bi bio za stazu, a kako je ovo bio poslednji TD sezone videćemo do sledeće godine da li će da bude prodat ili prekomandovan u trajno trkačko sredstvo.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
Comment
-
Sad znamo da megan nece biti trajno trkacko sredstvo
Elem, ustinusmo jos jedan navak. Znacajno u celoj prici jeste da se konacno uspela skupiti neka grupa prezivelih entuzijasta, koje vreme i organizacija nisu udaljili od navaka. Da li ce to funkcionisati naredne sezone mislim da najvise zavisi od vlasnika staze i njegovog raspolozenja.
Rezervisali smo 2 sata na stazi u terminu od 16 do 18, uz cini mi se malo lobiranja. Nadam se da gresim da novac nije dovoljan da se rezervise termin. Ono sto mi se cini, prica oko zauzeca svih termina na stazi nije laz, jer i neposredno pre naseg termina bila je svita na stazi.
Bilo je mnogo opustenije bez citave procedure oko papirologije, brifinga i "nadzornih organa". Posebno deo vezan za izlazak sa staze, grupe i slicno. Sa druge strane, prilicno je intenzivno 2 sata sa pauzama koje sami sebi organizujete, jer ako niste zadovoljni vremenom na stazi nece biti previse opusteno
Ja sam pomalo razocaran da vecernja svezina nije donela neki poseban pomak, a ocekivao sam. Vreme sam popravio par desetinki, a ocekivao sam dosta vise. U svakom slucaju djunta je prezivela 14 navak i jos 100 i kusur km punog gasa. Jedan slik je dosao do platna pre ovog navaka, ali nije se previse zalio.
Gledao sam race chrono telemetriju i ne vidim neki pomak poseban u smislu da je zbog svezine auto imao vece brzine na pravcu, ali je definitivno moglo duze da se vozi u nizu bez pauze.
I dalje se desava da neki vozaci ne umeju da se sklone na pravi nacin, ali manje je takvih situaciju nego na redovnom navak td.
Bilo je lepo voziti uz vecernji zalazak sunca, verovatno cu okacim taj snimak ili bar kadar u vidu slike.
Sledi pauza, a ja se potajno nadam da cu sklopim drugi motor i da u sledecoj sezoni imam malo vise ponija za one dugacke pravce. Zmaj rece da mu je max oko 180, ja sam nasao da je kod mene 165. Ono sto sam ga pratio na navaku pre, nije to neka dramaticna razlika na toj duzini pravca, ali ako nemam inerciju kroz krivinu i par kmh vise od njega, pri ispucavanju iz iste bas dramaticno odmice.sigpic
Comment
-
Od kako je promenjen nacin organizacije TD, sada Navak pravi "javni" TD isključivo radnim danima i to u trajanju od 4 sata. Nema stintova, grupa niti bilo kakvog drugog ograničenja.
Ovako na papiru liči da je veća ?ansa za haos, ali se zapravo daleko če?će mo?e pronaći čista staza, a daleko je manji efekat "pritiska" jer ako ti ne?to nije po volji izađe? kad hoće? i vrati? se kad hoće?.
Nova staza je daleko br?a ?to pogoduje jačim kolima, pa je sada Navak primarno snaga, a tek sekundarno tehnika/te?ina. Nije to lo?e, ali eto samo konstatujem da je ba? primetno kako ma?ine sa dosta ćuninga mogu sada da kompenzuju lo?iji setap (čitaj naduvani seati i golfovi) ?to ranije nije bio slučaj pa sam sa ?tok Meganom uglavnom pravio nedohvatljiva vremena za tu klijentelu.
Navak takođe sada pravi TD bar jednom mesečno, tako da kome je do vo?nje, on stvarno mo?e da se organizuje da vozi. To ?to je radni dan nije ba? optimalno, ali kome je stalo mo?e svakako da se prekombinuje da bude u 13 sati u suboti?tu i da potro?i pola slobodnog dana (ili kako već ljudi na poslu mogu da se dogovore).
Ako bude jo? neki u junu, a ne krenu vrućine mo?da ću da vozim jo? jedan, ali mi se čini da sam ova dva trek deja već solidno ogulio AR1, pa mi se čini da ću morati uskoro da pogledam neku alternativu, jer su ove gume kupljene kao polovne (malo kori?ćene dodu?e), ali sam ja njih vozio 3-4 puta sa Meganom i jo? toliko sa Jarisom. Za sada liči da ću da idem na Cup2, ali mo?da zagrizem i odem na novi Nankang CRS.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
Comment
-
Citam malo review-a za AR1 i uglavnom se svi zale da se jako brzo trose. Brzo dostizu optimalnu temp za stazu, ali ako ih ne hladis napravices problem takodje. Ja bih rekao da ovaj drugi problem nemas, s obzirom da si obisao duplo manje krugova od mene
Moji slikovi su pazareni, to sam proveravao sad, 2022. god i odradili su ravno 8 navaka uz prilicno nebrige sa moje strane. Nisam ih rotirao, analizirao potrosnju, dovoljno vodio racuna o pritiscima itd. Kostali su polovni 300 eur, sto je po meni ozbiljno povoljna prica
sigpic
Comment
-
Ja u principu bas retko imam vise od 4-5 krugova u napadu. Mogu se vozikam iz ovog ili onog razloga, ali sada sa Jarisom i ovim 4 satnim akcijama, moram da budem racionalan i sa gorivom (dok se ne setim da ponesem kanister goriva), tako da uglavnom imam te akcije sa po 5-6 krugova po izlasku gde imam jedan za hlađenje i jedan na ulazu i mozda 3-4 brza.
DSC_9128.jpgDSC_9588.jpgLast edited by zmaj; 21 May 2025, 14:51.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
Comment
-
Ja odradih jos jedan Navak. Mislim da sam sebi rekao da necu vise voziti u junu, ali sam opet napravio tu gresku. Na stazi je bio pakao, 30tak stepeni zvanicno prognozirane temp je realno 45 na navaku, jer tamo nema drvceta i non stop si izlozen suncu dok menjas tockove. Ova malo "ozbiljnija" ekipa nosi i tendu i bas je pravi spas. Popio sam bar 6 litara tecnosti, toliko sam i poneo, vratio se kao preplanuli Rumun.
Montirani su sveziji Hankook slikovi, c52 medium napred i c73 soft straga. Tu sam opet napravio meni svojstvenu gresku, bar ja verujem da je tako. Uredno sam spustio pritiske na 1.8, izasao na stazu, popravio PB na 1:56.8 u npr 6 krugu,vratio se i proverio pritiske koji su otisli napred na oko 2.5 i spustio opet na 1.8 umesto da ostavim na bar 2 i kusur. Da li mi je sunce udarilo u glavu, ali i kad sam kasnije merio pritiske i vidio da ne rastu iznad 1.8, nije mi se upalila lampica da doduvam malo gume.
Problem je vezan i sa vrucinom, jer ovoga puta nisam smeo da vezem vise od 1 brzog kruga, jer je temp ulja isla brzinom svetlosti do 130, a hladjenje laganom voznjom je islo dosta sporo. Manjak brzih krugova nije dozvoljavao da dignem pritiske i onda sam kasnije na telemetriji video da se motor mucio i da je brzina na vecini mesta bila par km ispod uobicajene. Steta, jer mislim da je auto mogao da ide u niskih 1:56, gume su vise nego odlicne.
Kojloveri napred su skroz odradili svoje, ulje je iscurelo iz oba i prednji kraj je premekan sto mi ne dozvoljava da kasnije kocim, jer auto pocne da poskakuje napred. Tako da eto, jednu rupu zakrpis, druga se otvori
Svakako moram da narucujem neke kojlovere za drugu buljavu, pa cu mozda da ih prvo isprobam na sivoj. Hladnjak ulja mi je takodje u planu, sad kad vidim temperature ulja jasno je da autu treba.
U svakom slucaju zadovoljan sam i pored svega, matorka je izdrzala jos 30tak krugova po vrucini, a ulja je manje trosila jer vise nisam silio brze krugove i nakon sto temp ulja ode u nebesa. Bukvalno nisam imao problem sa pritiskom ulja koji se ocigledno javlja kad nisam svestan da ulje kljuca.Last edited by VIP; 16 June 2025, 11:01.sigpic
Comment
-
Slicna situacija sad za protekli vikend, temperatura je bila 35C u 6 popodne, tek oko 20h je pala na 30C. Asfalt je bio bas topao, ali sam ja izgleda vozio na poslednjim komadima gume posto je platno pocelo da se pojavljuje na sve 4 gume. Gume su isterale solidan broj staza u Meganu, a protekle 2 godine je odvezeno dvocifreno trek dejeva (ili bar vrlo blizu toj brojci) i sa Jarisom. Poslednja dva koje sam vozio su bila po solidnoj vrucini, mislim da cu morati da kupim rukavice jer i pored toga sto klima radi sve vreme, ruke se znoje propisno i volan bude bas bas klizav.
Sto se Navaka tice, ovo je bio privatni termin koji je nesto skuplji - 120E za 2 sata, ali je samo 10 automobila koji su se u praksi pretvorili u 8-9, tako da bukvalno kao da si sam na stazi jer ja stvarno nisam imao nikakvih problema. Okej, naleti ponekad neko u pogresnom trenutku, ali ako za 2 sata bas tih 1-2 kruga budu toliko bitni da se zbog toga iznerviras...onda realno treba covek da se malo porazmisli u cemu je problem.
Meni je na nekom totalno besmislenom mestu Mini imao nelogicno bekstvo van idealne pa se brze bolje vratio na idealnu tako da sam sa 170+ morao urgentno da se spustim na dvocifreno, ali situacija je takva da je covek bio na delu staze gde sta god da je uradio bio bi problem za mene ukoliko bi forsirao da prodjem u punom tempu.
Prvih pola sata sam imao krug u 56, ali posle kada sam pregledao telemetriju nisam ga vise imao - mada je telefon u jednom trenutku nesto zabagovao, tako da ne znam sta se desilo. Nije toliko ni bitno, vrtim se na niskih 57 povremeno, tako da sigurno ima mesa da se udje u 56, ali za 55 nisam siguran da znam sta bih morao da radim sa ovime sto imam na raspolaganju. Mozda sa novim gumama moze nesto da se popravi, a treba videti da li da se ide sa Cup2 ili mozda nastaviti sa Nankang AR1 ili ici na noviju CRS.
Imam iste probleme sa Jarisom kao i sa Meganom - moralo bi da se radi na ucvrscivanju i jacem kamberu, ali ce to totalno da ubije svakodnevni ugodjaj u voznji sto mi se ne radi. Ko zna, mozda ipak odlucim da uzmem neku specijalizovanu jurilicu samo za stazu. Evo sad na ovom TD je covek sa spakovanim Clio RS vozio 1.54 što je za mene prilično nedohvatljiva brojka uprkos činjenici da je Jaris dosta kompetentniji auto u štoku.- Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
Comment

Comment