Announcement

Collapse
No announcement yet.

Auto noviteti 2018

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Vrlo moguce. Ali ono sto onaj baja u tekstu ne kaze jeste koliko je Ford dobio para od drzave na konto kredita i podsticaja i slicno. Citao sam pre par meseci da je silna neka svota u pitanju. Mislim da i to treba uzeti u kalkulacije, ako se pominje Ford. U svakom slucaju, ja Musku skidam sesir jerbo je uradio sta je uradio a us put, porede ga sa firmom koja pravi automobile 100+ godina.
    .
    nk.simRacing - virtuelni trkački Bilten

Performanse? Nema ih. by Zmaj

Comment

Ford, koji za dve nedelje proda više vozila nego Tesla za godinu dana, uredno vraća (vratio nekih 90%) zajam on nekih 11 milijardi koji je dobio 2008. kada i GM i Krajsler iako mu nije trebao ali je morao zbog zakona koji nalaže da u slučaju da većina dobije pomoć moraju dobiti svi. Fordov profit prošle godine je bio 7,6 milijardi USD, pretptošle 7,3, one tamo 1,4.... pride usvakom momentu ima rezervu od 10 milijardi. Tesla od osnivanja nema profit. Ostatak bagre koji je u SAD dobio zajam takođe beleži profit i vraća dug (GM 6,25Mil profita, FCA 4,4)

Trojka je trebala biti prekretnica ali je i on postao ekskluzivitet baš zbog toga što se velike cifre ne obećavaju tako alko osim ako ne znaš kako se vozila prave na veliko a što se stiče radom i stažom od 50+ godina a ne vickastim komentarima na tviteru- Znam da će ovo poklonike Maska da zaboli ali moram, čovek je investitor, da mu neko da lepu šušku za Teslu očas posla bi bilo "Nemam ja ništa sa tim sranjem!"
      Jbg kad praviš automobile poredete sa onim ko pravi automobile... iako bi neki voleli da se poredi sa Apple ekosistemom.

He who loses control, loses.

Comment

Ma ceo Tesla sistem nije loš uopšte, ali poenta je da je mnogo skupa ulaznica. Da su nekako uspeli taj model 3 da stvarno i isporuče po najavljenoj ceni i u traženom obimu....ovu priču ne bi pričali.

Ono što je Mask uradio u svakom slučaju je što je malo trgnuo staromodni top menadžment iz auto industrije koji sad razume da postoje klijenti koji će da skupo plate luksuzni EV.
        - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
        - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

Ko i sve u nekim stvarima je dobar a u nekim baš baš loš. Negde pred kraj prošle godine sam čitao blog tipa koji je krenuo da popravlja svoju Teslu tipa voda u bateriji, kondenzat u kontrolnom modulu, zamena kočnica, ulja, antifriza i bukvalno deo ne možeš da kupiš osim ako ti ga Tesla ne proda i ugradi, da bi promenio ulje il antifriz treba ti tesla dijagnostika koju oni ne prodaju a sume novaca koje traže su u rangu AMG mečki i M mašina što nije problem kad je auto u garanciji, jbg. mora se, ali kad izađe nije mu jasno što opet mora kod njih. Na kraju je otiša i kupio slupanu mašinu da možda poskida šta mu treba i proda resto.

Potom je još i kontemplirao kolika će zbog toga biti cena polovne tesle kada je bude prodavao jer ko će hteti da kupi polovan auto kome zamena kočnica košta 5000 USD bez rada i pride je auto bio kod njih dve nedelje. A ne zaboravite da pričamo o SAD gde je popravak vozila i odlazak kod privatniak van garancije mnogo zastupljenije nego u Evropi, praktično je utemeljeno u njihovu vozačku kulturu da skoro sve može da kupiš i zameniš

Comment

Nemam pojma kako stoje stvari oko toga, ali to ti je manje-više problematika svakoga ko kupi egzotični automobil. Okej, sad možda ne baš sa kočnicama, ali ja čitam koja je histerija posedovati MekLaren gde zamena akumulatora košta 1000USD, pa ljudi koji su hteli da uštede osvanuli sa još skupljim kvarovima na elektronici koja baš nije htela da prihvati zamenski akumulator iz nekog prestižnog BMW ili Mercedes automobila.

Iskreno, društo sa Ajfonima takođe nastupa sa velikom dozom ponosa što oni svoje ajfone nose u epl stor gde im sertifikovani prodavci naplate debelu kintu da im zamene pokvareni džek za napajanje. To je ta mantra, tako da tu može da dođe jedino kuknjava od ovih buzdovana koji su hteli da se i oni potkuju, a nisu konji.

Comment

To sa zatvorenim sistemom održavanja sam nešto gledao i za John Deere. Očigledno je pravac u kome se kreće industrija.
              Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Ne znam šta je gore, Tesla s preskupim poluproizvodom ili ostatak autoindustrije što prodaje tehnologiju prošlog veka.
                90% od 11b USD za godinu dana...

Comment

Elektromotor, snaga buducnost! Kontam da su to bili naslovi krajem 18. veka...
                  Od 2008. do 2017. ima 9 godina, ali ok nekima je matematika bas teska

Inviato dal mio thl 4000 utilizzando Tapatalk

Comment

aha, preleteo, onda to dođe nešto više 1,000,000,000 USD godišnje.
                    Svejedno, prodaju nam zastarelu tehnologiju i to se i vidi po tim ciframa profita.

Comment

Kad bi to imalo baš takve veze jedno sa drugim...

Originally posted by Heinz View Post
                      To sa zatvorenim sistemom održavanja sam nešto gledao i za John Deere. Očigledno je pravac u kome se kreće industrija.
                      Od njih možeš da kupiš mehaničke delove, tj ne moraš ni od njih jer postoje zamenski ali kod popravki na elektronici kompijuter je neizostavan kako zbog dijagnostike tako i zbog kalibracije novih elemenata. Kolega mi radi u MK na održavanju i pitao sam ga posle koje čašice baš o tome, jer smo izgleda gledali isti prilog, i kaže da sami održavaju mehanizaciju van garancije ali da je za neke probleme mnogo jeftinije, čitaj brže, pozvati terensku ekipu zastupnika.
                      Last edited by bruyoni; 2 April 2018, 07:16.

Comment

ne kapiram potrebu za ovako brzom komercijalizacijom nezrele tehnologije, + i ta struja ne pada s neba a ljudi na planeti je sve više i njihove potrebe za energijom postaju sve veće

Comment

Originally posted by Ji 4Tze View Post
                          aha, preleteo, onda to dođe nešto više 1,000,000,000 USD godišnje.
                          Svejedno, prodaju nam zastarelu tehnologiju i to se i vidi po tim ciframa profita.
                          Ne prodaju oni nama, nego mi njima kupujemo. Ti si mogo da kupiš Priusa pa nisi. A dosta je moderniji.

Comment

Pa bi, al je preskup i nije imao dovoljno mesta
                            Ali to je to gde automobil treba da bude u 201x ...

Comment

Ja nisam pisao o tome dal je Tesla loša ili dobra, nego da je model poslovanja po kome rade udario u zid. Oni moraju da imaju jeftiniji model kojim će da uđu na, za njih, nova tržišta. Njega nema i investitori se unervozili, a mešetari krenuli da buše. O tome je bio tekst koji sam linkovao.

Što se tiče Priusa, taj hečbek ima mesta. Drugo, imao si i RAV4 hibrid, ako je to mesto koje tebi treba. Ima izbor, čak i u Srbiji, za one koji stvarno hoće da kupe novu tehnologiju.

Tebe niko ne tera da kupuješ staru tehnologiju, a ti nastupaš da ti auto industrija gura zastarele proizvode koje ti ne možeš da izbegneš. Ja kažem da možeš, samo što nova tehnologija mora da se plati. Ako nećeš, onda mora da čekaš da ona malo ostari i da drugi plate cenu razvoja. E sad kad ta tehnologija ostari da siđe u domet, onda ona nije dovoljno nova. Skupo je biti trendseter.

Comment

Originally posted by zmaj View Post
                                ...
                                Tebe niko ne tera da kupuješ staru tehnologiju, a ti nastupaš da ti auto industrija gura zastarele proizvode koje ti ne možeš da izbegneš. Ja kažem da možeš, samo što nova tehnologija mora da se plati. Ako nećeš, onda mora da čekaš da ona malo ostari i da drugi plate cenu razvoja. E sad kad ta tehnologija ostari da siđe u domet, onda ona nije dovoljno nova. Skupo je biti trendseter.
                                Lepo receno
                                nk.simRacing - virtuelni trkački Bilten

Performanse? Nema ih. by Zmaj

Comment

Working...
                                X