Announcement

Collapse
No announcement yet.

Novi zakon o bezbednosti saobracaja i novine koje donosi

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• @Nsx - ne možeš porediti prekršajni i krivični postupak.

A evo napokon je neko na vestima skrenuo pažnju na to da mediniji nisu objavili da je vozač Golfa prošao na crveno iako se lepo videlo na snimku.

Comment

• Malo ću skrenuti temu, ali sam mišljenja da su ti "sporo prolazim kroz crveno" vozači jako opasni.

Meni se svakog dana dešava da naiđem na nekoga ko vozi vidno sporije nego saobraćaj i ti ljudi su nepredvidivi što ih čini mnogo zeznutim. Ili čačkaju po fejsu pa vrludaju tamo amo i pojma nemaš šta i gde će da ih uplaši pa da zalome na kontra stranu. Ili su jednostavno neodlučni šta im je sledeće na spisku i tako tumaraju, pa onda u toj neodlučnosti lagano prođu kroz crveno.

Jutros je dasa sa Pežom 307 rešio da se uključi ispred mene, što je okej. Međutim on se čovek uključio u saobraćaj i ostao na optimalnih 30kmč (on verovatno na slavi priča kako mu auto troši ko upaljač). Obiđem ga je, nije drama, na skuteru sam.

Ide škola, ja stanem klinkama na pešačkom, a Pežo koji je nastavio sa 30 je bio iznenađen situacijom koja se desila 10 sekundi ranije, a koju nije spazio pa jedva uspe da izbegne mene tako što je skočio u levu traku u pokušaju da pogodi devojčice koje su sigurno mekše i ne prave štetu na braniku. Ja se okrenem da mu vidim beonjače, neki glavonja sa ženom u 40-tom jede neke pogačice koje mu još vise iz usta jer se iznenadio dramatičnim dešavanjem ispred sebe. Naravno, čovek ne pokazuje nikakvu zabrinutost na licu.

Nastavljamo, ja sad pažljivije pratim šta radi. Obilazim celu kolonu za desno, što radi i on, prolazi kroz žuto/crveno kroz traku za pravo/levo i skreće desno. Naravno, nastavlja sve vreme da vozi 30kmč.

I posle kad ga neko pukne, onda taj nesrećnik bude u novinama jer vozi nebezbedno i brzo.

Znam da je Audi ekstreman slučaj, ali ovih što voze sporo i bezbedno prolaze kroz crveno, u kontra smeru i slično ima koliko oćeš. I svi ti ljudi su ubeđeni da su sasvim okej.

Ovime ne umanjujem problematičnost vožnje sa 100+ u gradu. Samo što to donekle mogu nekako i da opravdam (život smrt situacija, bolnica, pozlilo detetu kod kuće, trt-mrt) dok ove druge treba trajno isključiti iz saobraćaja zbog iskrenog nerazumevanja saobraćaja.
      - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
      - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

• Cinjenica je da se zbog tih vozaca i desavaju nesrece, ali to je obicno ovakva kombinacija, jedan ide (pre)brzo i misli da sve nepredvidivo moze da predvidi, tj snosi ogroman deo krivice.

Ima zbunjenih, nesigurnih, pospanih, pred infarktom, pijanih, drogiranih, nervoznih, i jedini nacin da se izbegnu ili ublaze udesi jesu da se krece brzinom koja ima razumne granice.

Gledam situaciju juce gde je nesrecnik umro za volanom i napravio kupe od Yarisa. Ne smem ni da zamislim sta bi se desilo da je naleteo na moj saxo dok je dete pozadi. Ne znam ni da li bi ovaj auto mnogo vise pomogao, ali se barem osecam za nijansu sigurnije.
        sigpic

Comment

• Pa problem je upravo to - razumne granice. Pošto nema saobraćajne policije da radi svoj posao, nema pravosuđa da kazni ono malo što saobraćajci i urade, onda imaš situaciju da svako primenjuje svoj rezon šta je razumno. Za onog u Audiju je 200 razumno, za onog u Golfu je razumno da prođe kroz crveno, za one što su bili u Golfu je bilo razumno da sednu sa njime u kola i tako...

I onda ti se javi Okanović ili Stojadin sa nekim super inovativnim predlogom - a da ponovo promenimo ZOBS!? *ovde bi trebalo da sagovornik mune laktom, ko nidžolozi ispred dragstora što se u sve razumeju*

Ja bih prvo njih dvojcu i njihove drugare iz tog Saveta za bezbednost da bez vode, hrane i suncobrana sede po 8 sati na velikim raskrsnicama i da zapisuju tablice onih koji su napravili prekršaj. I tako celo leto. Pa onda da vidim šta imaju da predlože. A ne da im daju 2K EUR plate za glupiranje pred kamerama kad se desi neki veliki džumbus u saobraćaju.
          Last edited by zmaj; 13 June 2014, 12:09.
          - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
          - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

• Originally posted by VIP View Post

Ima zbunjenih, nesigurnih, pospanih, pred infarktom, pijanih, drogiranih, nervoznih, i jedini nacin da se izbegnu ili ublaze udesi jesu da se krece brzinom koja ima razumne granice.
            naravno zato ograničenja i postoje, a tvoje je hoćeš li da voziš po ograničenju i da ne budeš kriv ili da voziš preko i budeš (da se razumijemo 99% nas skoro stalno vozi iznad ograničenja jer su ista banalna ali zato znamo šta je normalno i bezbjedno, 100+ km/h kroz raskrsnicu nikako nije normalno i bezbjedno)

Comment

• Dosta su aktivni ovi na motorima na Nbg. Svako jutro vidim da su nekoga zaustavili u Milutina Milankovica. U principu ova deonica ka Tosinom Bunaru nije pokrivena kamerama i dolazi do opasne situacije gde deo ljudi drzi jako visoku brzinu, a drugi deo striktno 50.

Pesaci pretrcavaju masovno i jutros prvi put vidim da je ovaj na motoru zaustavio zenu na ostrvu izmedju smerova, jer je verovatno pretrcavala. Jako, jako redak prizor.
              sigpic

Comment

• Ceo Bul. Milutina Milankovića je problematičan zbog (ne)postojećeg zelenog talasa.
                Ako ideš iz pravca Sava Centra ka Tošinom, nakon semafora kod buvljaka hvataš 2 zelena, i posle treće zeleno da bi uhvatio (raskrsnica sa Omladinskih Brigada) moraš da prođeš brzinom 90-110km u zavisnosti koliko si brzo startovao kod buvljaka.

Kao još jedna nebulozna situacija je raskrsnica Omlad.Brigada i Bul. Zorana Đ.
                Gde se uredno prekida zeleni talas u Omlad.B. i na tom semaforu se pale prvo skretanja za levo, pa tek nakon njih za pravo.
                Tu jako često se desi da neko previdi i produži pravo na crveno i uredno iseče sve koji skreću na levo.
                Dok, npr. kod tog opšte poznatog problema nikad nećeš videti saobraćajca iako im je stanica odma tu na ćošku.

Comment

• Samo moras da pazis u Milutina Milankovica, jer cesto ne radi neki od semafora. Jutros ne radi semafor cini mi se onaj kod hotela Holiday inn, a neretko onaj kod Bul. Umetnosti, a posle svake oluje ne radi ili je razregulisan onaj na raskrsnici sa Omladinskih brig.
                  sigpic

Comment

• U senci jedne tragedije odvija se ocigledan slucaj zataskavanja>

Пуних једанаест дана прошло је од трагичне несреће на Бранковом мосту а полиција и даље тапка у месту. Бојан Јовановић, отац настрадалог Луке (21), од јуче више не стоји на месту несреће где је пре скоро две недеље прегажен његов син. Као разлог за ову одлуку Јовановић наводи да је уверен да полиција интензивно трага за починиоцем саобраћајне несреће у којој је погинуо Лука. Он је на Бранковом...
                    sigpic

Comment

• (ne)Vršenje službene dužnosti

Verovatno posle par pretnji i napisanih kazni u fazonu "'ajde da se dogovorimo", ovako se obavlja posao.

Da njihova reakcija istrčavanja, nakon što su videli da slikam motore, ne bi bilo ništa sumnjivo

Comment

• Da azuriramo i ovde temu, a u vezi sa izmenama koje nam donosi Agencija za bezbednost saobracaja.

Od 1. januara 2015. stupa na snagu izmena pravilinika po kojoj jos uvek ostaje nejasno da li ce lice koje vrsi prepravke na vozilu (recimo ugradjuje TNG) placati taksu od 20 hiljada dinara za uvid u dokumentaciju ili tu cifru placa preduzece koje vrsi prepravku jednom za svaki model i tip vozila.

Meni zvuci da placa lice u cije se vozilo ugradjuje tng, bar iz ovog teksta ispod.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ - УПУТСТВО ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ОДОБРЕЊЕ ПРЕПРАВКЕ ВОЗИЛА ОД 01.01.2015. ГОДИНЕ, ПОЗИВ ВРШИОЦИМА ПРЕПРАВКИ ДА ПОШАЉУ ПОДАТКЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЈУ

Обавештавамо грађане да од 1. јануара 2015. године неће бити могуће извршити преправку без претходно одобрене техничке документације о преправци од стране Агенције.

Агенција неће, у случајевима када је преправка већ извршена, накнадно одобравати техничку документацију о преправци. С тим у вези, власници возила који су или ће извршити преправку возила у току 2014. године, потребно је да започну поступак испитивања до 31. децембра 2014. године, јер се у супротном за таква возила од 1. јануара 2015. године неће моћи извршити испитивање, па самим тим неће моћи ни да се региструју.

Одредбом члана 17в Правилника о испитивању возила, одложена је примена одредаба члана 6., односно одложено је одобравање преправке возила до 1. јануара 2015. године.

Од 01.01.2015. је обавезна примена одредби члана 6 Правилника о испитивању возила, односно одредби које се односе на одобрење преправки возила.

Пре извршења преправке возила мора се сачинити техничка документација о преправци коју одобрава Агенција

Захтев за одобрење преправке возила подноси привредно друштво, односно друго правно лице или предузетник, који ће по овлашћењу власника возила вршити преправку, односно грађанин, само ако то чини за сопствене потребе.

Захтев се подноси преко овлашћених правних лица за испитивање возила чији је списак дат у табели на званичној интернет страници Агенције:http://www.abs.gov.rs/doc/ispitivanje/SPISAK LABORATORIJA ZA ISPITIVANJE.pdf

Захтев из става 1. овог члана мора да садржи податке о власнику возила, име и презиме, пребивалиште – седиште (адреса), пословно име привредног друштва, односно другог правног лица или предузетника који ће вршити преправку на возилу и врсту и разлог преправке.

Уз захтев за одобрење преправке возила подноси се:

- документација о преправци возила са техничком документацијом у три примерка.
                        - доказ о плаћеној републичкој административној такси према тарифном броју 1. у износу од 290,00 динара
                        - доказ о плаћеној цени услуге увида у техничку документацију и издавање одобрења преправке возила у износу од 20.000,00 динара

Овлашћено правно лице прима захтев, обрађује документацију, и прослеђује комисији Агенције за безбедност саобраћаја за одобрење преправке возила пре вршења преправке.

Након увида у достављену техничку документацију комисија Агенције, одлучује o захтеву за одобрење преправке возила. Одобрење преправке возила врши се тако што Агенција, односно овлашћено правно лице оверава сваку страну техничке документације и два примерка враћа подносиоцу захтева.

Подносилац захтева тада може преправити возило и поднети захтев за испитивање возила о чему је приложено детаљно упутство на званичној интернет страници Агенцијеhttp://www.abs.gov.rs/zahtev za ispitivanje.html.

Позивамо произвођаче, вршиоце преправки возила да Агенцији пошаљу
                        преко интернет адресе vozila@abs.gov.rs податке о преправкама које планирају да обављају и на којим возилима, Агенција ће формирати регистар вршиоца преправки возила који поседују оверену документацију односно одобрење преправке.
                        sigpic

Comment

• Ovo znaci da ce svi koji vec imaju prepravku morati da plate tu novu globu? Ili se odnosi samo na buduce prepravke?
                          Kako ce dokazivati kada je prepravka izvrsena tj. da li je vec bila na autu kod prethodne registracije?

Sta smatraju prepravkom?
                          LPG, felne/ gume van fabrickih specifikacija, xenon svetla, maske sa drugacijim farovima, drugi branici, izduvni sistem....
                          Za svaku stavku novi projekat, teh. dokumentacija, novi zahtev?

Po meni, mrtvo slovo na papiru i nova mogucnost za korupciju na teh. pregledima.
                          Nemamo mi ni infrastrukturu, volju ali ni znanja da to sprovedemo onako kako je u originalu (Nemacka, Austrija..)

Videli da je proslo poskupljnje osiguranja od 45% pa da nagaze jos malo?
                          Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

• Ja mislim da ni oni nemaju pojma sta rade, samo stvaraju uslove za veci harac. Od poznatijih servisera za ugradnju tng poznatih internet zajednici Ivan, Dora), saznao sam da ni oni nemaju predstavu koja je namena i kako/tj da li ce se naplacivati tih 20k dinara.

Rokovi su kratki, tako da ocekujem haos i mozda jos jedno odlaganje primene pravilnika.

Ja razmisljam sta bi i kako bi. Zasad je izvesno da necu otici na tehnicki sa atestom.
                            sigpic

Comment

• Da azuriramo situaciju oko ABS i atesta. Trenutno ispred udruzenja profesionalnih auto gas servisera -U PASS- Ivan Todorovic najavljuje>
                              • Taksa od 20.290,00 dinara je ukinuta
                              • Usluga atesta ce biti snizena za 10%, a reatesta cak do 50% do potpunog ukidanja.

Ovo za atest se odnosi na cenu od 6000, tako da bi nova trebala biti 5400.

Izvor> U PASS
                              sigpic

Comment

• Jesi siguran za troškove atesta?
                                ABS: (290+3000) + MF, AMS, Vinča: 6000
                                Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Working...
                                X