Announcement

Collapse
No announcement yet.

Novi zakon o bezbednosti saobracaja i novine koje donosi

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Član 202.
    Vreme trajanja zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja
    motornim vozilom teče od dana kada je teritorijalno nadležna organizaciona jedinica
    Ministarstva unutrašnjih poslova meru izvršila.

Vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava se u vreme
    trajanja mere iz stava 1. ovog člana.

Zaštitna mera, odnosno mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim
    vozilom smatra se izvršenom kada teritorijalno nadležna organizaciona jedinica
    Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu pravnosnažne odluke organa, odnosno
    suda koji je meru izrekao, to vozaču saopšti u pisanoj formi i taj podatak evidentira u
    registar vozača, odnosno registar stranih vozača kojima je izrečena zaštitna mera,
    odnosno mera bezbednosti.

Zaštitna mera, odnosno mera bezbednosti počinje da teče od dana kad je
    vozaču saopštena.

Izuzetno, ukoliko postoje opravdani razlozi, teritorijalno nadležna
    organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova može, vozaču kome je
    izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najviše
    šest meseci, odrediti da ova mera počne da teče najkasnije u roku od 30 dana od
    dana kada mu je saopštena.

Ministar unutrašnjih poslova propisaće način i postupak izvršenja ovih mera,
    vođenje evidencija, kao i izgled obrasca kojim se vozač u pisanoj formi obaveštava o
    vremenu trajanja izrečene mere.

O izvršenim merama iz ovog člana za lica koja imaju stranu vozačku dozvolu,
    Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da, bez odlaganja, obavesti državu čiji je
    organ izdao stranu vozačku dozvolu.
    Mazicu ga , pazicu ga i zvacu ga... Djole .

Comment

• Drugim rečima, meni je zabrana aktivna od dana kada sam potpisao preuzimanje plave koverte?

Ne znam što prave svinjariju oko tih stvari i lepo to ne napišu. Nego koriste pravni rečnik, koji ne ume svako da rastumači. Doduše, sad da pozovem tri pravnika, sva tri bi to drugačije tumačili...

Kazna je kazna, pravio sam džumbus, mora da se odsluži Nikad nisam bio od onih što čekaju ispred kancelarije prekršajnog i pričaju kako nisu ništa uradili. Znam šta sam uradio, bio sam svestan haosa koji sam napravio i sad je stiglo na naplatu.

Vožnja kola pod zabranom je baš prizivanje malera, prosto sam siguran da će da iskoče iz nekog žbuna baš kad pravim neki nelegalni manevar (a u beogradskom sabraćaju moraš da ga napraviš hteo-ne hteo)..
      - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
      - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

• Moras da odes u Ljermontovu sa tim resenjem. Ranije su ti uspisivali u samu dozvolu zabranu sa datumima od kad do kad... Sad ti samo upisu u dosije u racunaru...
        “When I live, I am born. When I am born, I see. When I see, I discover. When I discover, I travel. When I travel, I drive. When I drive, I am.”

Comment

• Originally posted by Misha View Post
          Saobracajna policija se ponovila i maskirala u isto vreme. Dobili su metalik sive zastavine puntice sa plavom trakom na bokovima sa natpisom saobracajna policija i rotacijom. Bez obzira na te dodatke postali su poprilicno neprimetni, valjda zato sto smo navikli na belu boju. Vodite racuna!
          Danas popodne/predvece sam se vracao u Bgd ibarskom magistralom i video jednog tog novog pandurskog punta koji je (srecom po mene) vec zaustavio zrtvu. Stvarno su sa tom bojom i trakom skoro pa nevidiljivi u ovo doba godine - ja ga sigurno ne bi primetio da nije vec zaustavio ovog jadnika pre mene...

Comment

• Saznajte više o emisijima, TV programu i pogledajte šta se trenutno prikazuje na kanalima Javnog servisa Republike Srbije

Presretači mogu i da šalju na kućnu adresu. Nije reklama za Alvirka

I pitanje: otkad je obilaženje autobusa u stajalištu nasilnička vožnja (ako sam dobro razumeo policajca što vozi)?
            Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

• Jadan onaj momcic na motociklu, mora da su ga istraumirali
              sigpic

Comment

• Originally posted by Heinz View Post
                I pitanje: otkad je obilaženje autobusa u stajalištu nasilnička vožnja (ako sam dobro razumeo policajca što vozi)?
                Član 25.
                Vozač vozila koje obilazi vozilo za javni prevoz putnika, odnosno autobus
                kojim se obavlja prevoz putnika za sopstvene potrebe, koje se nalazi na stajalištu,
                mora da upravlja vozilom tako da ne ugrožava lice koje u to vozilo ulazi ili izlazi.

Lice iz stava 1. ovog člana, koje zbog ulaska, odnosno izlaska iz vozila treba
                da stupi na kolovoz, dužno je da se prethodno uveri da stupanjem na kolovoz ne
                ometa saobraćaj i ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Vozač vozila mora da se zaustavi iza vozila iz stava 1. ovog člana, kada lica
                koja ulaze, odnosno izlaze iz tog vozila, moraju da pređu preko saobraćajne trake,
                odnosno biciklističke staze ili trake kojom se vozilo kreće.

Član 26.

Ukoliko se vozilo za organizovan prevoz dece zaustavlja radi ulaska ili izlaska
                dece, na putu sa po jednom saobraćajnom trakom po smeru, vozači ostalih vozila su
                dužni da se zaustave dok deca ulaze ili izlaze iz vozila.

Za vreme ulaska i izlaska dece iz vozila, vozač tog vozila mora uključiti sve
                pokazivače pravca.

Vozilo kojim se vrši organizovan prevoz dece mora biti obeleženo posebnim
                znakom, koji propisuje ministar nadležan za poslove saobraćaja.

Bliže propise o izgledu i načinu postavljanja posebnog znaka za obeležavanje
                vozila kojim se organizovano prevoze deca donosi ministar nadležan za poslove
                saobraćaja.

Član 27.

Vozač je dužan da, u naselju, omogući uključivanje u saobraćaj autobusu koji
                se propisno uključuje u saobraćaj sa stajališta.

4. Nasilnička vožnja

Član 41.

Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa
                pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema
                bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:

1) kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je
                tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije
                prošlo više od 10 minuta,

2) kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi
                ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake
                po smerovima kretanja.

Comment

• Tu nema odgovora na moje pitanje.

Član 55.

Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji.
                  Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge učesnike u saobraćaju.
                  Vozač ne sme vozilom da započne preticanje ili obilaženje:
                  1) kolone vozila,
                  2) ako je vozač koji se kreće iza njega otpočeo preticanje ili obilaženje,
                  3) ako je vozač ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak za preticanje ili obilaženje,
                  4) ako bi time ugrozio bezbednost saobraćaja ili ometao saobraćaj iz suprotnog smera,
                  5) ako po izvršenom preticanju ili obilaženju ne bi mogao da se vrati u saobraćajnu traku kojom se kretao pre toga bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju,
                  6) zaustavnom trakom,
                  7) na početku prevoja, na prevoju, ispred i u nepreglednoj krivini, osim na kolovozu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom smeru,
                  8) u tunelu, osim u tunelu sa najmanje dve saobraćajne trake za kretanje vozila u istom smeru,
                  9) vozila koje se približava pešačkom prelazu ili ga prelazi,
                  10) vozila koje se zaustavilo i zaustavlja radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu,
                  11) na prelazu puta preko železničke ili tramvajske pruge,
                  12) kolone vozila pod pratnjom,
                  13) saobraćajnom trakom za spora vozila,
                  14) na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom,
                  15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.
                  Obilaženje zaustavljene kolone na putu je zabranjeno ako se vozač nakon obilaženja ne bi mogao bezbedno uključiti na saobraćajnu traku namenjenu kretanju vozila u smeru u kome se on kreće.
                  Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je dozvoljeno, pod uslovima iz stava 1. ovog člana.
                  Vozač koji pretiče dužan je da svoje vozilo drži na potrebnom rastojanju i odstojanju od vozila koje pretiče, tako da ga ne ometa niti ugrožava druge u saobraćaju.

Comment

• Pa ja i nisam odgovorio tebi licno , nego sam samo stavio , sta zakonodavac propisuje.

A on stavi samo dve stavke koje su izricite , a sve ostalo ostavi da tumaci ko kako stigne
                    zato sam i postavio ono za nasilnicku voznju.

Ako cemo pravo, autobus koji izlazi sa stajalista koje nije u ravni sa saobracajnom trakom , tj, izdvojeno je sa strane , treba da se propusti, ali ako stajaliste ostaje na saobracajnoj traci, onda vozac autobusa je duzan da propusti vozila i tek onda da se ukljuci u saobracaj, barem je do sada tako bilo.

Medjutim , oni su sada stavili , samo autobusko stajaliste bez odvajanja ova dva koja sam ja gore naveo, jedino su odvojili u naselju i van naselja stajaliste.

I na tvoje pitanje da li je to nasilnicka voznja, ja odgovorno tvrdim da nije na tom konkretnom snimku.

Ali ajde ti sada ubedi nase policijske sluzbenike da ne koriste clan 41 iz zakona kako hoce, tj po nahodjenju.

PS. I u clanu 55. nema preticanje ili obilazenje vozila javnog prevoza , jer su to stavili u clanu 25.

Ma sta da pricamo vise , cisto ludilo, glupost , od ovog naseg bajnog nedorecenog zakona. A i normalno kada ga doradjuju policijski sluzbenici.
                    Last edited by MASER; 13 December 2011, 01:12.

Comment

• Zasto g. nacelnik rukuje opremom, gleda u ekran, objasnjava jednom, nekad i sa obe ruke dok vozi 120-140 kmh?
                      Za njega to nije kaznjivo? On je nadcovek pa te radnje ne uticu na njegovu paznju i ne ugrozavaju bezbednost?
                      Alvirko nije mogao da sedne pozadi a nacelnik kao suvozac bezbedno prica za kamere, snima prekrsaje... dok vozac radi ono sto mu je posao - vozi?

Mozda sitnicarim, ali ako je meni zaprecena kazna zbog "obavljanja radnji koje uticu na bezbednost saobracaja" (ne mogu sada da trazim tacnu formulaciju, Maser ce ) zar onaj ko bi trebalo da sprovede taj zakon ne treba da se ponasa u skladu sa istim?
                      Da je ovo drzava a ne rupcaga, zbog ponasanja na ovom snimku bi reagovala barem unutrasnja kontrola ako ne i tuzioc. Covek se ponasa gore od onih koje treba da kontrolise i presrece, sve to zabelezeno kamerom i pusteno pred milion svedoka.

I? Nikom nista?

Da ne pominjem da TV ekipa stoji na putu i njegovoj neposrednoj blizini bez signalnih prsluka.
                      Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

• Malo idem van teme. Ako je neko od aktera ovde zainteresovan (soko, maser, bruja, vip ili neko treći) da piše kolumnu, tj. da otvoreno kritikuje ovakve stvari, nek mi se javi da mu otvorim nalog na sajtu, pa da oplete.

Mene je užasno iznerviralo što je neki od inspektora izašao sa pištoljem na pojasu za brzo potezanje, ko da će neko da zapuca na njih.

Alvirović je režimski čovek, tako da je kompletna šarada apsolutno očekivana. Međutim, ljudi su zaista kivni na divljake na putu, tako da je na RTS sajtu bilo dosta pozitivnih komentara na prilog - bar kad sam pogledao čim ga je heinz okačio.
                        - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
                        - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

• Mislim da skrecete sa teme. Stavljali smo vec snimak kako to Ameri rade i kolika ovlascenja imaju. Pitanje je da li je veca korist ili steta od ovakve sluzbe? Ja mislim da koliko god sirovo izgledalo sve to, korist je ocigledna.

Realno svi oni ljudi su debelo zasluzili kazne. Da sam bio na njihovom mestu, cutao bih ko zaliven, jer znam da sam kriv.

Ona puca zaista upada u oci, ali u kakvom okruzenju zivimo, mislim da je izuzetno neophodna.
                          sigpic

Comment

• Originally posted by MASER View Post
                            Pa ja i nisam odgovorio tebi licno , nego sam samo stavio , sta zakonodavac propisuje.
                            Upravo o tome se radi, što jedno piše u zakonu, a drugo ovi sprovode. Pa svaki dan skoro vidim kako zaustavljaju ljude koji obilaze autobus u stanici, baš me zanima da li na kraju predmet završi kod sudije koji postupa po zakonu ili padne neki "dogovor" na licu mesta. Da se razumemo, ne obilazim autobus u stajalištu, i ne bih voleo da dokazujem da sam u pravu.

Comment

• Po ovom novom zakonu izgleda da za skoro svaki prekrsaj ide dozvola...

Cujem da se za prekoracenje od 10 km/h oduzima dozvola na 30 dana.

Za voznju auta pod zabranom idu vec drakonske kazne od oko 100.000 din. i 10 meseci oduzimanja dozvole...tako da, Zmaj...

E da, zabrana pocinje od kada se dobije obavestenje od SUP-a...

Izgleda da posedovanje dozvole postaje privilegija polako.
                              Last edited by navic; 13 December 2011, 14:20.

Comment

• Vala koliko ima bahatih vozaca i treba. Malopre kod Prve gimnazije like prosao kroz crveno i zamalo pokupio devojku na pesackom.
                                NKWTCC 2008 Super Production champion

Comment

Working...
                                X