Autonomna vozila na nemačkim putevima

Nemačka je usvojila zakon kojim je odobrila svojoj gigantskoj automobilskoj industriji da testira autonomna vozila na javnim putevima uz određene uslove.

Prema zakonu koji je usvojen u parlamentu, vozač mora sedeti za upravljačem u svakom trenutku kako bi bio spreman da preuzme kontrolu nad automobilom ukoliko to bude potrebno.

Nemačka je dom nekim od najvećih svetskih proizvođača auomobila, uključujuči Volkswagen, Daimler i BMW. Sve tri kompanije ulažu veliki novac u tehnologiju autonomne vožnje. Nemački ministar saobraćaja izjavio je da je ovo “najveća revolucija u mobilnosti od kada je automobil izmišljen”.

Novi zakon omogućava ovim kompanijama da testiraju vozila na javnim putevima i da vozač podigne ruke sa upravljača i skrene pogled sa puta da bi koristio internet ili proverio elektronsku poštu dok vozilo samostalno upravlja ili koči.

Proizvođači će morati da ugrade uređaje za snimanje svih podataka o toku vožnje, kako bi se tačno znalo kada je vozilom upravljao čovek, a kada sistem za autonomnu vožnju. Te informacije biće presudne za određivanje odgovornosti u slučaju da se dogodi nesreća.

Zakon će biti revidiran za dve godine, kako bi se u obzir uzeo napredak tehnologije, a pitanje kojem će biti posvećena posebna pažnja je zaštita svih podataka koji se sakupljaju tokom vožnje.

Auto Godine 2016

Twitter

Facebook

Nacionalna Klasa

Login or Register

LOG IN